Főoldal > EGÉSZSÉG > Így pótold egészségesen a folyadékot

Így pótold egészségesen a folyadékot

folyadékfogyasztásfolyadékszükségletitalkiszáradásvíz
0

Írta: and

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 60 százalékát víz alkotja, az agyban ez az arány 85 százalék. Testünk vízháztartásából naponta nagyjából három litert választunk ki. Ebből a bőrünkön és légzéssel körülbelül 700 millilitert, 100 millilitert széklettel, másfél litert vizelettel, valamint 200 millilitert izzadással veszítünk. Ezt a mennyiséget kellene helyes folyadékfogyasztással pótolnunk, mivel ha a vízháztartásunk felborul, […]

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 60 százalékát víz alkotja, az agyban ez az arány 85 százalék. Testünk vízháztartásából naponta nagyjából három litert választunk ki. Ebből a bőrünkön és légzéssel körülbelül 700 millilitert, 100 millilitert széklettel, másfél litert vizelettel, valamint 200 millilitert izzadással veszítünk.

Ezt a mennyiséget kellene helyes folyadékfogyasztással pótolnunk, mivel ha a vízháztartásunk felborul, súlyos következményei is lehetnek. Ahhoz, hogy az egyensúly megmaradjon, az összes elvesztett vizet pótolnunk kell. Ennek egy részét ételeinkből vesszük magunkhoz, a maradékot pedig, ami körülbelül másfél-két liter, kell ivással magunkhoz vennünk.

folyadek2.jpg ()Mi történik, ha kevés a folyadék?

Ha szervezetünkben nem pótoljuk a folyadékot, az kiszáradáshoz vezet. Ennek legelső tünetei a szomjúságérzet és a száj kiszáradása, bőrszárazság, szédülés, görcs a végtagokban. Később a pulzus felgyorsul, és a vizelet sötét színű lesz, fejfájás, fáradtság jelentkezhet és romlik a koncentráció.

Ilyenkor a vérben lévő kálium, nátrium, magnézium és kalcium nem hígul fel a megfelelő mértékben, így ha ez hosszabb ideig áll fenn, később a vesében és a hólyagban kövesedést okozhatnak. A vesék így nem képesek megfelelően működni. Nem tudják a vért tökéletesen megtisztítani, ami elsősorban gyógyszerszedés esetén okozhat problémákat, mert a hatóanyagot felhalmozódnak a vérben és súlyos mellékhatásokat okozhatnak.
A kevés folyadék hatására a belek mozgása nem elég aktív, ezért gyakran szorulás léphet fel, ami további tüneteket okozhat.

Megfelelő innivalók

Minden víztartalmú folyadék képes a szervezetben lévő víz pótlására,  ám leghasznosabb folyadékunk a víz,  valamint az ásványvíz, az ízesítetlen tea, és a higított gyümölcslé. Ezek a legjobb szomjoltók is. Készíthetsz ásványvízzel higított gyümölcslevet is, ami kitűnően pótolja az ásványi anyagokat.
Fogyassz gyógyteát is, ezek rendkívül jó hatásúak és jól pótolják az elveszett vizet, azonban alaposan gondold át, milyet választasz. Ne igyál vízhajtó hatásúakat, mert az további folyadékvesztést okoz, és ellentétes hatást érhetsz el.

Ami nem jó vízpótló

Jó, ha tudod, hogy a cukros üdítők, a kávé és az alkoholos italok egyáltalán nem pótolják az elveszett folyadékot. Sőt, még kis mértékben fokozzák is a kiszáradást. Hasonlóan nem jók az energiaitalok sem, hiszen ezek is koffeint és rengeteg cukrot is tartalmaznak. A gyümölcsitalok jók lehetnek, de alaposan olvasd el a dobozon található leírást, hogy mennyi a hozzáadott cukortartalma az italnak, és mennyi gyümölcs van benne.

Wellness Cafe tipp:

Ha úton vagy, mindig legyen a táskádban egy kis üveg ásványvíz. Ma már lehet kapni egészen kicsi üvegeket, amikbe éppen annyi víz fér, amivel gyorsan olthatod a szomjúságot.

Mindig legyen elérhető távolságban, a szemed előtt egy üveg innivaló. Így ha meglátod, biztosan iszol majd egy kortyot belőle.

Az izotóniás sportitalok nem csak fizikai munka vagy sportolás közben hasznosak. Ha sokáig nem jutottál folyadékhoz, akkor ezekkel gyorsan pótolhatod az elveszett ásványi anyagokat, szinte azonnal helyre áll az egyensúly a szervezetedben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X