Főoldal > EGÉSZSÉG > Csatlakozz te is az új egészségtrendhez!

Csatlakozz te is az új egészségtrendhez!

egészségtrendönépítésönismeretselfnessszemélyiségfejlesztés
0

Írta: and

Fitnesz, wellness, selfness A fitnesz a fizikai és pszichikai egészség ápolását, az álló-és teljesítőképesség karbantartását jelenti, melynek hatására dinamikusabb és energikusabb leszel, mint valaha. A wellness kifejezés – mint általános jó közérzet – a teljes testi-lelki kiegyensúlyozottság programja, mely magában foglalja a rendszeres testmozgást, a megfelelő táplálkozást, a stressz kezelését, valamint a szépségápolást. Ám ahhoz, […]

Fitnesz, wellness, selfness

A fitnesz a fizikai és pszichikai egészség ápolását, az álló-és teljesítőképesség karbantartását jelenti, melynek hatására dinamikusabb és energikusabb leszel, mint valaha.

A wellness kifejezés – mint általános jó közérzet – a teljes testi-lelki kiegyensúlyozottság programja, mely magában foglalja a rendszeres testmozgást, a megfelelő táplálkozást, a stressz kezelését, valamint a szépségápolást. Ám ahhoz, hogy egy új, jobb életminőséget élvezhess, a selfness képviselői szerint meg kell szerezned bizonyos személyes kompetenciákat, melyeket aztán folyamatosan fejlesztened kell ahhoz, hogy életkilátásaid jobbak legyenek.

Tapasztald meg az önfejlődés boldogságát

A jövőkutatók szerint a jóléti társadalmakban jelenleg a gazdasági válság okozta elhúzódó bizonytalanság és félelem uralkodik. A kialakult élethelyzet sok fontos ember kapcsolatot aláaknáz, ami új értelmet ad a személyes kapcsolatoknak, a családnak, a szomszédságnak, vagy a nemzeti érzésnek. A selfness a beláthatatlan változásokra adott egyfajta szocio-kulturális válasz, a személyes kompetenciák elérésének egyedi útja, hiszen csak akkor hozhatsz fontos döntéseket, amikor már bizonyos élettapasztalatot és világismeretet gyűjtöttél.

„Az önhatékonyság most fontosabb, mint valaha, így Matthias Horx német trendkutató arra a kollektív kívánságra alkotta meg néhány évvel ezelőtt a selfness fogalmát, hogy megtalálhasd a vágyott egyensúlyt életed legkülönbözőbb kihívásaiban, mint például a munka és a magánélet között” – mondja Fehér Pálma Virág selfness-tanácsadó. A selfness tehát a test-lélek-szellem harmónia jegyében a tudatos önépítés folyamatát támogatja, lehetőségeivel pedig az egészségtrend meghatározó eszköze.

A wellness után fokozatosan új élmény- és tapasztalatkultúra válik fontossá, melyben nem csupán arra vágysz, hogy szép, fiatalos vagy egészséges legyél, hanem arra is, hogy a lét értelmével foglalkozó kérdéseket megválaszolhasd. Életed folyamatos önformálódás, melynek két fontos pillére a szelektálás és az integrálódás. Ha nem gondolkodsz tudatosan, nem ismered önmagadat, egy idő után zsákutcába tévedsz. E tekintetben életed második fele ún. selfness életszakasszá válik, hiszen itt éled meg a magasabb szintű önmeghatározás fejlődésének útját. Az új életszakaszok között tudatos átalakító erőre van szükséged, ezek a folyamatok pedig speciális selfness képességeket követelnek.

selfnesscikk.jpg ()Találj biztonságot csoportban!

A világ gyorsan változik, és nem könnyű a növekvő elvárásokhoz igazodni. A selfness én-erősítő, személyiségfejlesztő tréningjein a csoportkeret védelmet, biztonságot nyújt, így a szemléletváltást a mindennapokba gyorsan beépítheted.

Az igény, hogy önmagad a test- szellem-lélek egységében, a selfness sokszínű filozófiája szerint karbantartsd, azzal az egyéni felelősséggel is összefügg, hogy teljességgel élj a mindenkori jelenedben. A belső út vezetésében életviteli tanácsadók (pszichológusok, coach-ok, selfness-tanácsadók) nyújtanak segítséget, támogatva az önformálás nehézségeinek megoldását, kezelve az általános értékválságot.

Wellness Cafe tipp: Ha érdeklődsz a téma iránt, szerezd be a „Selfness – A tudatos önépítés trendje” című könyvet. (http://www.libri.hu/konyv/selfness-a-tudatos-onepites-trendje.html)

Ismerd meg önmagad!

„A selfness módszere a pszichológia, az esztétika, a művészet és a sport eszközein keresztül hat, ám a megélésében nem élvezeti megtapasztalást nyújt, hanem olyan személyiségformálódást, melynek eredménye az élvezhetőbb, élménydúsabb élet. Az állásfoglaló, önmagát meghatározó én kialakítása nélkül megrekedünk a belső bizonytalanság szintjén” – vélekedik szakértőnk.

Az én-erőt a bennünk megjelenő és ütköző vágyak, késztetések belső integráltsága határozza meg, mely a világkép, a morális életfelfogás mentén alakul ki. Az ember fejlődési vágya és közösségi érzése biztosíthatja a személyes kibontakozást, az ezekhez kapcsolódó művészeti kifejező technikák szimbolikus útja pedig azt a folyamatot, melyek segítségével a lélek mély problémái, fontos kérdései a „szavakon túli” elemekkel megjelennek. Ilyen formában a selfness szemléletű személyiségfejlesztés eszköze a személyes alkotás és önkifejezés (rajzolás, festés, agyagozás, szabad írás, szobrászkodás, mozgás, zene, tánc).

A kapott alkotások elemzése, feldolgozása már a lélektani tudományok eszközeivel történik. Ennek része a közösségi megbeszélés, melynek során önmagadat mások tükrében láthatod. A csoportmunka a másik ember megértését, a vele való együttérzést is elősegíti, így közösségi életed jelentősen fejlődhet.

Élményközpontú átalakulás

„A selfness célja a folyamatos változás, mely megteremti a rugalmasságot, az egyensúlyt és az önbizalmat az én-kompetencia erősítésével. Amíg a wellness fogalmában a jóérzés és a feloldódás célként jelentkezik, addig a valódi selfness folyamatok hozzásegítenek ahhoz, hogy személyiséged árnyoldalával is szembenézz. A negatívumok is, azok kezelése által jobb önmagad megtalálásához vezetnek” – mondja Fehér Pálma Virág.

Csak akkor élhetsz boldogan, ha látod és megérted a körülötted élő kapcsolati hálókat, és megtapasztalod, miként lehet formálni azokat. Érdemes rendszeresen gyakorolnod a tudatosságod, és a leglényegesebb, hogy ne akarj olyan valakivé válni, aki valójában nem vagy. A selfness célja, hogy kapcsolatba kerülj legmélyebb önmagaddal, pszichéd erőforrásaival és legbensőbb természeteddel. Ez a folyamat csakis ismétlődő belső munkával lehetséges, mely maga a legintimebb én-erőt biztosító beavatás.

Wellness Cafe tipp: Próbáld ki a női selfnesst, mely 13 életszakaszban mutatja be a női életút állomásait, segítve a különböző életszakaszok megértését. A csoport különleges útmutatót kínál a női lét, a női kollektív képességek mélyebb megértésére, szavakon túli technikák alkalmazásával.  

A selfness tréningekre jelentkezhetsz: feher.palma@velvet.hu

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X