Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne félj az olajoktól – ezért nem hizlalnak!

Ne félj az olajoktól – ezért nem hizlalnak!

egészségmegőrzésgyógyhatásnövényiolaj
0

Írta: and

A megfelelő energiaszint eléréséhez szükség van zsírokra és olajokra, azonban fontos, hogy ennek egészséges formáját válaszd. Bemutatunk 4 olyan növényi olajat, melyek amellett, hogy egészségesek számos gyógyhatással is rendelkeznek. Olaj 1×1 Zsírokra minden szervezetnek szüksége van, ahhoz, hogy optimálisan tudjon működni, de nem mindegy, hogy ezek milyen forrásból származnak. A telített zsírsavakban gazdag, főleg állati […]

A megfelelő energiaszint eléréséhez szükség van zsírokra és olajokra, azonban fontos, hogy ennek egészséges formáját válaszd. Bemutatunk 4 olyan növényi olajat, melyek amellett, hogy egészségesek számos gyógyhatással is rendelkeznek.

Olaj 1×1

Zsírokra minden szervezetnek szüksége van, ahhoz, hogy optimálisan tudjon működni, de nem mindegy, hogy ezek milyen forrásból származnak. A telített zsírsavakban gazdag, főleg állati eredetű zsírok túlzott fogyasztás esetén lerakódhatnak és növelhetik a koleszterinszintet, szív és érrendszeri problémákat okozva.

olajcikkegy.jpg ()Az egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavak ezzel szemben növényi eredetűek, támogatják az immunrendszer működését, energiát adnak és fokozzák a zsíranyagcserét. A többszörösen telített zsírsavakhoz tartozó omega-3 és omega-6 zsírsavak pedig többek között a szívnek kedveznek.

Olívaolaj

Az olajfa terméséből hidegen sajtolt olívaolaj talán a legismertebb az egészséges életmódra törekedők között. Története Krisztus előtt 5000-ig nyúlik vissza és azóta is a mediterrán országok egyik legkelendőbb exportcikke. A helyiek szinte minden esetben bevetik: pakolásokat, krémeket készítenek belőle, torokfájásra citrommal kikeverve eszik, de még a kenyérre is ezt kenik.

Szakértők szerint olyan, mint a bor: ízéből és színéből következtethetünk a termelés helyére. Olívaolajból számos fajta létezik, érdemes azonban az extra szűz változatot keresni. Így biztosra veheted, hogy a megvásárolt termék tartósítószer- és adalékanyag-mentes. További előnye, hogy a hidegen sajtolás hatására megmaradnak benne az értékes vitaminok és antioxidánsok. Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy ez így is maradjon, nem alkalmas a nagy hőfokon való hevítésre.

Az olíva rendkívül gazdag F-vitaminokban, mely a sejthártya fontos alapanyaga, valamint A-, D- és E- vitaminban. Anyagai védik az idegrendszert, pozitív hatással vannak a koleszterinszintre és a gyomorsavra. Az olívaolaj a kozmetikai ipar egyik nagy kedvence: A-vitamin tartalma miatt gyógyítja a kicserepesedett, extra száraz bőrt, és fényessé teszi a hajkoronát.

Wellness Cafe tipp: Ha nagyon száraznak érzed a bőröd, kend be egy kis olívaolajjal, pillanatok alatt regenerál.

Mogyoróolaj

A mogyoróolaj a zsírszegény fogyókúrák hasznos segítője lehet, ugyanis amellett, hogy finom, rendkívül tápláló. Szaküzletekben kapható változata, a pirított mogyoróolaj a mesterszakácsok egyik kedvenc hozzávalója. Számos jó tulajdonsággal rendelkezik, a legújabb kutatások szerint csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az immunrendszert, és a vércukorszintre is jó hatással van.

Másik előnye, hogy a többi olajjal ellentétben viszonylag magas hőmérsékletre hevíthető, csak 250 fok felett módosul, így a wokban készült ételeket favorizáló ázsiai konyha is előszeretettel használja.

olajcikkketto.jpg ()Lenmagolaj

A lenmagból kinyert lenmagolaj igazi jolly joker az olajok között. Rendkívül gazdag béta-karotinban, fogyasztásával antioxidánssal és nagy mennyiségű telítetlen zsírsavval erősítheted meg a szervezet védelmi vonalait. Omega-3 tartalma közel 50%, ezt az értékes anyagot a szervezetünk nem képes előállítani. Figyelemreméltó, hogy egyre több kutatás folyik a lenmag rákmegelőző, sőt egyes esetekben annak továbbterjedését gátló hatásáról.

Mindezek mellett, sejtregeneráló hatással is bír: bőrhibák, terhességi csíkok kezelésére is alkalmas. Továbbá hólyag és vese problémákra hozhat enyhülést, de sportolók előszeretettel használják bedörzsölve az izomfájdalom helyén. Arra vigyázz, hogy a lenmagolajat sötét üvegben, fénytől elzárva kell tárolni és nem szabad hevíteni!

Dióolaj

A többszörösen telítetlen zsírsavakban igen gazdag, jellegzetes illattal és ízzel rendelkező olajat régebben a szegények eledelének tartották, de mára a világ számos konyhája fedezte fel újra magának. Saláták és desszertek kiváló alkotóeleme, de emellett számos egészségvédő hatása is van: erősíti az idegrendszert, jó hatással van a szívre és az érelmeszesedésre, Q10 tartalma miatt pedig a szellemi munkában is segítséget nyújthat. Érdemes hűtőben tartani, mert könnyen avasodik.

Fotó: Profimedia.hu

Érd el te is hatékonyabban a célodat, és felejtsd el derekadra tekert strandtörülközőt!

Nincs sem időd, sem energiád a szexre?

Menedzser szex szindróma, csökken a nemi vágy?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X