Főoldal > EGÉSZSÉG > Tények és tévhitek az omega-3 zsírsavakról

Tények és tévhitek az omega-3 zsírsavakról

hallenmagolajomega-3
0

Írta:

Sokszor hallhatod, milyen fontosak az esszenciális zsírsavak. Mégis sok félreértés kering a téma körül.

Több mindenre jó, mint gondolnád

Közismert, hogy az omega-3 zsírsavak hatására csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. Emellett azonban számos megelőző hatással bír:

  • hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez
  • sejtregeneráló hatású
  • szebb lesz tőle a bőröd
  • mérsékli a depresszió előfordulását
  • kedvez a pajzsmirigy működésének
  • segíti a koncentrációt, szellemi munkát

Az arány számít igazán!

Helyes, ha arra törekszel, hogy elegendő omega-3 zsírsavat fogyassz. Ám ennél is lényegesebb, hogy a bevitt zsiradékban milyen az omega-3 és omega-6 aránya! Sok esetben feltüntetik egy margarinon, hogy omega 3-at tartalmaz, és te jóhiszeműen megvásárolod – miközben az arányok egyáltalán nem szolgálják az egészségedet.

Az ideális arány 1: 1 lenne, ezzel szemben a helytelen étrendet folytatóknál az arány 1: 15 is lehet! Ez pedig fokozza a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

4780882 - silver outlined heart filled and surrounded by salmon oil

Tényleg csak a halban található?

Ha nem szereted a halételeket, vagy vegetáriánus/vegán vagy, akkor sem kell aggódnod a jótékony zsírsavak miatt. A lenmagban éppen ideális az arány, ez ALA nevű zsírsavat tartalmaz, amit a szervezeted átalakít DHA és EPA zsírsavakká (utóbbiak találhatók a halban). Egy másik remek élelmi forrás a tengeri algából kivont omega-3, ezt bioboltokban megtalálod.

Ne csak olajban gondolkodj!

Elsőként a növényi olajok, a halolaj juthat eszedbe az omega-3 tápanyagról. Azonban a legújabb kutatások szerint az olajnál sokkal egészségesebb, és legalább olyan hatékony, ha teljes értékű olajos magokat fogyasztasz. Legjobb a lenmag, a dió, a mandula. Napi 30 gramm, vagyis egy kis maréknyi elegendő. Fontos, hogy a lenmagot daráld meg kávédarálón, mielőtt fogyasztanád, mert így tud hasznosulni. Belekeverheted a müzlibe, saláták vagy gabonaköretek tetejére is szórhatod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X