Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fontos az omega-3

Ezért fontos az omega-3

diétaegészségesszenciális zsírsavétkezésomega-3szervezettelítetlen zsírzsírsav
0

Írta:

Az omega-3 többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav nélkülözhetetlenek szervezeted egészséges működéséhez. Hasonlóan a vitaminokhoz a szervezet ezt a zsírsavat nem képes előállítani, így különösen figyelned kell, hogy mit eszel, és mennyit, ha egészséges akarsz maradni.

Többszörösen telítetlen zsírsavak

Biztosan sokat hallottál már az omega-3 fontosságáról, de előfordulhat, hogy nem volt a tiszta a kép. Most segítünk. Az omega-3 család bázismolekulája az alfa-linolénsav (LNA). Az LNA leginkább növényi eredetű táplálékokban található, mint például a lenmagolaj, a repceolaj és a dió. A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak omega-3 EPA-t vagy DHA-t, amelyek a halakban és egyéb tengeri élőlényekben találhatóak. Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagja.

Az a tény, hogy omega-3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el, magyarázza azt is, hogy számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben illetve testrészben is tapasztalhatod a pozitív hatásokat. Ilyenek például a szív, a vérerek, az ízületek, a bőr vagy a látás is. Ezekre mind-mind pozitív hatással van.

Az omega-3 jótékony hatásai

Az omega-3 zsírsavaknak mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. De részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében is. Sőt, már a depresszióra kifejtett jótékony hatása is ismert: az omega-3 hiány az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet.

4780882 - silver outlined heart filled and surrounded by salmon oil

Így vidd be

A hetente ajánlott fogyasztási mennyiség 200-300 g, azonban Magyarországon az ajánlott mennyiség csupán egynyolcadát fogyasztjuk csak. De egy kis odafigyeléssel növelheted a szervezetedbe kerülő omega-3 zsírsavakat: hetente minimum három alkalommal egyél tengeri halból vagy busából készült ételt. A sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj közel kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítheted, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék. Az omega-3 EPA és DHA bevitelhez a halolaj az egyik legideálisabb forrás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X