Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a biokozmetikumokról

5 kérdés a biokozmetikumokról

allergiabiobiokozmetikumgyártásösszetevő
0

Írta: and

Miért jobb a biokozmetikum a hagyományos termékeknél? A mai kozmetikumok bár valóban hatékonyak az öregedés, és más problémák ellen, sajnos elfordulhat, hogy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, melyek újabb problémákat hozhatnak előtérbe. Ezek a szépségiparban használatos alapanyagok, mint a tartósítószerek, mesterséges illatosító- és színezőanyagok gyakran okozhatnak allergiát, különböző fokú bőrirritációt, viszketést és szárazságot. Ezekkel szemben a biokozmetikumok […]

Miért jobb a biokozmetikum a hagyományos termékeknél?

A mai kozmetikumok bár valóban hatékonyak az öregedés, és más problémák ellen, sajnos elfordulhat, hogy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, melyek újabb problémákat hozhatnak előtérbe. Ezek a szépségiparban használatos alapanyagok, mint a tartósítószerek, mesterséges illatosító- és színezőanyagok gyakran okozhatnak allergiát, különböző fokú bőrirritációt, viszketést és szárazságot. Ezekkel szemben a biokozmetikumok kizárólag természetes anyagokat tartalmazhatnak, melyek mentesek mindenféle kezeléstől és adalékanyagtól, éppen ezért nincsenek kellemetlen és ártalmas mellékhatásaik.

biokozmcikk1.jpg ()Mitől lesz bio egy termék?

A biokozmetikumok készítésénél nem csak arra kell odafigyelni, hogy természetes anyagokkal dolgozzanak, hanem nagyon fontos az is, hogy az összetevők és a gyártás folyamata is organikus legyen. Tehát a biotermékek előállítása is biogazdálkodásban történik, ami azt jelenti, hogy nem használhatnak műtrágyát, mesterséges permetezőszereket, géntechnológiát, és más nem természetes eljárásokat. Az összetevők között semmilyen szintetikus összetevőt nem találunk a csomagoláson, és állatkísérleteknek sem vetik alá ezeket a termékeket.

A szabályozások ezenkívül azt is előírják, hogy egy biogazdálkodásnak milyen messze kell lennie a legközelebbi gazdálkodástól, így elkerülhető, hogy a szél beszennyezze a termést, és valóban organikus maradjon.

Natúr vagy bio?

Egyre több helyen lehet találkozni natúr és biokozmetikumokkal, bár kevesen tudják, mi is a különbség a kettő között. A biokozmetikumokhoz hasonlóan a natúrkozmetikumok összetevői is kizárólag természetes eredetű anyagok lehetnek, nem használnak mesterségesen előállított összetevőket, adalékanyagokat. A különbség abból adódik, hogy a natúr termékek összetevőit nem szabályozzák olyan szigorúan, ezért nem kell bioelőírások szerint termeszteni azokat. Ez azt jelenti, hogy a bioval ellentétben, a natúrkozmetikumban előfordulhatnak növényvédőszer maradványok, vagy állati eredetű összetevők esetében gyógyszermaradványok.

biokomcikk2.jpg ()Biztos, hogy bio, amire az van írva?

Ezeknek a kozmetikumoknak az előállítása során rendkívül sok, és nagyon szigorú szabálynak kell megfelelnie a gyártási folyamatnak és a készterméknek is ahhoz, hogy a megfelelő minősítést végül megkaphassa. A világon több hivatalos szerv minősíti a termékeket, melyek logója mindig megtalálható a csomagoláson. Ha ez hiányzik, valószínűleg csak nevében bio, amit nézegetsz.

Itthon legtöbbször a BDIH jelzéssel találkozhatsz, ami egy német minősítés. Ha egy terméken ezt látod, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lehető legjobb minőséget kapod a pénzedért.

Ezek a termékek egyáltalán nem okoznak allergiát?

Ez abból a tekintetből igaz, hogy mivel nem tartalmaznak adalékanyagokat, azok nem is válthatnak ki allergiás reakciót, azonban ha máshonnan közelítünk, igenis kiválthatják. Mivel ezek a termékek a természetben fellelhető anyagokból, például növényekből készülnek, az arra érzékenyekben bizony allergiát okozhatnak. Ezért érdemes először kipróbálni egy kisebb bőrfelületen, és ha rövid időn belül nem jelentkezik bőrpír vagy viszketés, akkor bátran lehet használni.

Fotó: Profimedia.hu

Amikor lankad a libidó…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X