Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 kérdés a tavaszi böjtről

7 kérdés a tavaszi böjtről

bevezetésböjtmozgástisztítókúra
0

Írta: and

1. Szükség van tavaszi tisztítókúrára? A megfelelően végzett tisztítókúrák segítenek szervezetünk egészségének megőrzésében. A felhalmozódó méreganyagok, az elfogyasztott gyógyszerek, vegyszerek, és még a levegő szennyezettsége is olyan mértékben igénybe veszi a testet, hogy végül betegségek is kialakulhatnak ennek következtében. Ezeket a felhalmozott salakanyagokat pedig a legjobban bőséges folyadékbevitellel tudjuk kitisztítani. 2. Milyen pozitív hatásai vannak […]

1. Szükség van tavaszi tisztítókúrára?

A megfelelően végzett tisztítókúrák segítenek szervezetünk egészségének megőrzésében. A felhalmozódó méreganyagok, az elfogyasztott gyógyszerek, vegyszerek, és még a levegő szennyezettsége is olyan mértékben igénybe veszi a testet, hogy végül betegségek is kialakulhatnak ennek következtében. Ezeket a felhalmozott salakanyagokat pedig a legjobban bőséges folyadékbevitellel tudjuk kitisztítani.

2. Milyen pozitív hatásai vannak a böjtnek?

Ha odafigyeléssel végzed a tisztítókúrát, akkor nagyon sok pozitív hatása lehet a szervezetre. Aktiválódnak az anyagcserefolyamatok, fokozódnak a bélmozgások, javulnak az emésztőfolyamatok, aminek következtében regenerálódik a nyálkahártya. Helyreállhatnak a vérzsír- és vércukorszint, megszűnhetnek az ödémák, és csökkenhet a vérnyomás is. Bár a kúra alatt előfordulhat átmeneti rosszabbodás, később enyhülhetnek a bőrbetegségek, csökkenhetnek a gyulladások, és erősödhet az immunrendszer.

3. Mindenki böjtölhet?

Nem. Mielőtt böjtölésbe kezdenél, érdemes felkeresned a háziorvosod, hogy végezzen el néhány egyszerű vizsgálatot, mint a labor, általános fizikális vizsgálat, és a szív vizsgálata, mert előfordulhat, hogy többet ártasz, mint használsz, ha valamilyen betegséged van, amiről még nem tudsz. Ha különösebb problémád nincs, akkor egy 2-3 napos böjt nem okozhat gondot, azonban van, amikor szigorúan tilos a tisztítás. Ilyen a pajzsmirigy túlműködés, a veseelégtelenség, terhesség, szoptatás, keringési és vérképzőszervi betegségek, diabétesz, pszichiátriai betegségek, gyengeség, operáció utáni állapot, valamint a súlyos vitaminhiány. Sokszor ajánlják a daganatos betegeknek a tisztítókúrát, ami nagy hiba, hiszen ilyenkor éppen olyan ételek fogyasztására lenne szükség, melyekkel felerősítik a szervezetet, hogy jobban bírja a harcot.

bojtol2.jpg ()4. Hogyan kell rá felkészülni?

Mielőtt elkezdenéd a tisztítókúrát, mindenképpen tarts néhány bevezetőnapot vagy inkább egy hetet, hogy szervezeted átálljon a folyékony táplálékokra. Fogyassz könnyű ételeket, mint saláták, joghurtok, levesek, zöldségek és gyümölcsök. Ezután kezdheted el az igazi csak folyadék alapú táplálkozást. A böjt végén az elejéhez hasonlóan fontos, a felépítő hét, amikor szépen lassan visszaszoktatod szervezeted a korábbi ételek fogyasztására.

5. Mire kell figyelni, ha böjtölsz?

Az, hogy böjtölni kezdtél, még nem minden. Nem az a lényeg, hogy csak folyadékot fogyassz, hanem hogy megfelelő folyadékokat, melyek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok, hiszen ezekre mindenképpen szüksége van szervezetednek a megfelelő működéshez. Fogyassz gyógyteákat, gyümölcs- és zöldségleveket, és ásványvizet, amiben minden létfontosságú elem megtalálható. Ugyanis ha ezeket az anyagokat nem veszed magadhoz, azzal nem teszel jót, sőt ártasz magadnak. Ha szervezeted nem jut megfelelő tápanyaghoz, legyengül, és végül súlyos következményei lehetnek a böjtnek.

6. Miért fontos a mozgás a tisztítókúra alatt?

Ne is kezdj el böjtölni mozgás nélkül. A testmozgás védi az izmokat, hogy a szervezet ne kezdje el lebontani azokat a kúra alatt. Ne válassz olyan sportot, ami túlságosan megerőltető, mint az intenzív aerobik és hasonló sportok, inkább a jóga ajánlott, mert ezekhez nincs szükség annyi energiára, nem merülnek ki a tartalékaid, mégis megmozgatod izmaidat.

7. Mennyi ideig tartson a kúra?

Az otthon, orvosi felügyelet nélkül végezhető böjt lehet néhány napos, de maximum egy hetes. Ennél hosszabb csak szakértő orvos ellenőrzése mellett végezhető, mert hosszabb távon felléphetnek olyan egészségügyi problémák, melyek esetén azonnal segítségre lehet szükség. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a méregtelenítést csak kórházban lehet elvégezni.

Amikor lankad a libidó


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X