Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 étel, amitől szebb lesz a mosolyod

8 étel, amitől szebb lesz a mosolyod

ételfogfogápolásmosoly
0

Írta: and

A fogakkal, akárcsak a hajjal, a bőrrel és a körömmel, folyamatosan foglalkozni kell. Ha nem akarsz évente vagyonokat otthagyni a fogorvosodnál, akkor figyelj arra, mi kerül a tányérodra, és ezzel hosszú távon nem csak pénzt spórolsz meg, de a mosolyod is csábító marad. Íme a mi 8 ötletünk, ami segíthet! 1. Zeller A zeller kétféle […]

A fogakkal, akárcsak a hajjal, a bőrrel és a körömmel, folyamatosan foglalkozni kell. Ha nem akarsz évente vagyonokat otthagyni a fogorvosodnál, akkor figyelj arra, mi kerül a tányérodra, és ezzel hosszú távon nem csak pénzt spórolsz meg, de a mosolyod is csábító marad. Íme a mi 8 ötletünk, ami segíthet!

1. Zeller

A zeller kétféle módon védi a fogakat. Egyrészt a kemény zöldség extra rágást igényel, ezért sok nyálat termel, ami semlegesíti a szájban felgyülemlett baktériumokat. Másrészt, ha ezt a zöldséget majszolod, a fogaid természetes módon csiszolódnak, és evés közben enyhén masszírozzák az ínyt.

Tipp: Naponta egyszer ropogtass el egy maroknyi kockára vágott nyers zellert!

2. Sajt

Fogászati tanulmányok az elmúlt években kimutatták, hogy a sajt magas kalcium- és foszfáttartalmával nagyon jó hatással van a fogakra. Segít a száj normál pH értékének fenntartásában. Sajtevéssel megőrizhető a szép fogzománc, valamint annyira sok nyálat termelsz a rágása közben, ami megöli azokat a baktériumokat, amelyek fogszuvasodást vagy ínybetegséget okozhatnak.

Tipp: A főétkezések után desszertként ne édességet nassolj, hanem pár szelet sajtot rágcsálj el!

3. Szardínia és hering

Ezek a halacskák nagyon jótékony hatásúak. Magad D-vitamin tartalmuk arról gondoskodik, hogy a kalcium a csontokba és a fogakba egyáltalán be tudjon épülni.

Tipp: Legalább hetente kétszer válassz valamilyen halételt ebédre vagy vacsorára!

4. Mangó

Az egyik legjobb fogápoló gyümölcs! Nemcsak fogínyvédő C-vitamint tartalmaz, de olyan antioxidánst is termel, amely meggátolja az ínygyulladás kialakulását.

Tipp: Havonta kétszer-háromszor érdemes mangó-vacsorát tartani! A szervezeted hálás lesz érte.

fogak2.jpg ()

5. Hagyma

A hagyma antibakteriális kénvegyületeket tartalmaz, amely képes a szájban fellelhető különféle baktériumok elpusztítására. A legerősebb hatása akkor van, ha frissen meghámozod, és azon nyomban nyersen rágcsálsz belőle.

Tipp: Az esti étkezésnél csempéssz az ételbe néhány szelet hagymakarikát!

6. Petrezselyem és menta

Ezek a növények segítenek abban, hogy az étkezés után friss és üde maradjon a leheleted. Ha ebéd után megbeszélésre, találkozóra mész, pár levél menta vagy petrezselyem elrágcsálása után magabiztosan indulhatsz útnak.

Tipp: Ha otthon főzöl, adj a levesekhez és a köretekhez néhány evőkanál friss petrezselymet! A desszerteket pedig díszítsd mentalevéllel!

7. Szezámmag

A legegyszerűbb kis mag, amely hatékonyan távolítja el a fogakon felgyülemlett lepedéket és segít megőrizni az egészséges fogzománcot. Magas kalciumtartalmával védi a fogínyt is.

Tipp: Ha salátát vagy párolt zöldséget eszel, szórd meg egy evőkanál szezámmaggal!

8. Víz

A vízivás a legjobb nyálserkentő módszer! Ha napi három liter vizet megiszol, sokat teszel a fogaid egészségért. A víz megakadályozza, hogy a fogak réseibe szorult ételmaradékok bomlani kezdjenek és ezáltal rossz lehelet alakuljon ki.

Tipp: Ha nem tudsz fogat mosni evés után, mindenképp öblítsd ki a szádat vízzel!

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X