Főoldal > EGÉSZSÉG > Így légy egész nap energikus!

Így légy egész nap energikus!

edzésenergiaétkezésfrissességstressz
0

Írta: and

Kelj fel időben! Ahelyett, hogy visszafeküdnél még 10 percet durmolni, kelj fel időben, és végy egy frissítő fürdőt! Ám ez nem elég, érdemes ezt minden nap eljátszanod, hogy a szervezeted megszokja ezt a ritmust. Ugyanis, ha eddig mindig késő este feküdtél le, nem csoda, hogy reggel félkómásan tántorogtál ki az ágyból, és úgy nyúltál a […]

Kelj fel időben!

Ahelyett, hogy visszafeküdnél még 10 percet durmolni, kelj fel időben, és végy egy frissítő fürdőt! Ám ez nem elég, érdemes ezt minden nap eljátszanod, hogy a szervezeted megszokja ezt a ritmust. Ugyanis, ha eddig mindig késő este feküdtél le, nem csoda, hogy reggel félkómásan tántorogtál ki az ágyból, és úgy nyúltál a kávés bögre után, mintha az lenne maga az örök élet kelyhe. Bár időbe telik, mire átszoksz az új ritmusra, de hidd el, érdemes. Ha időben lefekszel – tehát nem csetelsz még éjfél után – akkor a reggeli kelés is sokkal könnyebben fog menni, nem beszélve arról, hogy a melóhelyen is újult erővel veted bele a munkába, nem kell délig várnod, mire ismét életképes leszel.

Ne felejtsd a fehérjét!

A mindennapi energia másik sarkalatos pontja, hogy mit juttatsz be a pocakodba. Ahelyett, hogy már reggel a töltött fánkra és egyéb szénhidrátbombákra gerjedsz rá, hagyj inkább helyet a fehérjének. A fehérje ugyanis jóval energikusabbá tesz, mint a szénhidrátok, melyek hatása igen gyorsan képes elillanni. A napi szénhidrát adagod maradjon 150 gramm alatt, melyet ügyesen ossz el ötfelé. Persze a forrást ne a kolléga meglepetés zserbója, vagy a gyerek maradék szülinapi tortája jelentse, hanem zöldségek, gyümölcsök, és teljes kiőrlésű termékek.

Kávézz mértékkel!

Ahelyett, hogy rögtön felkelés után bedobnál egy dupla eszpresszót, a nap folyamán kortyolgass el egy tejeskávét. Ugyanis amilyen gyorsan beüt a koffein hatása, ugyanolyan gyorsan szűnik is meg, így az energiaszinted pont munkaidőben fog leesni. Ha pedig késő délután pótolod a koffeint, akkor sanszos, hogy este nem fogsz tudni aludni. Éppen ezért érdemes dél körül meginni egy nem túl erős kávét, mely tartalmaz koffeint, de nem lesz meg az a kellemetlen mellékhatása, hogy az éjszaka közepén még pörögsz tőle.

Étkezz ugyanakkor!

Ahelyett, hogy egész nap össze-vissza eszel, próbáld meg betartani, hogy minden nap viszonylag azonos időpontban étkezel. Tehát lődd be, hogy reggel 7-kor reggeli, 1-kor ebéd, 8-kor vacsi. Ez azért is fontos, mert így egyenletesen oszlik el a napi kalóriamennyiséged, így nem érhet az a meglepetés, hogy lemerülnek a tartalékaid, és rádtörj a rettegett farkasétvágy.

energia2.jpg ()

Csökkentsd a stresszt!

Ahelyett, hogy 20 percig meditálnál egyfolytában, próbáld ki a rövidebb, de gyakoribb relaxációt. Már három perc lazítás segít elűzni a stresszt, és elát boldogsághormonokkal. Ha ezt napjában többször megismétled, az felér egy kisebb eufóriával. A stressz megszűnik, megnyugszol, és egyben egész napos energikusságot biztosít. Keress egy nyugis helyet, ülj le, csukd be a szemed, és koncentrálj a ki- és belégzésedre. Képzelj el olyan dolgokat vagy idézz fel olyan emlékeket, melyek boldoggá tesznek, például egy nyaralást.

Sétálj délután!

Ahelyett, hogy ledőlnél fél órára, inkább sétálj egy kiadósat. Miután vége a munkának, és már dőlnél is be az ágyba egy kora esti durmolásra, inkább szedd össze a maradék energiádat, és tégy egy sétát a szabadban. 6-7 óra körül már kevesebb az esélye annak, hogy ropogósra sülsz, ellenben, mikor hazatérsz, sokkal energikusabbnak és kipihentebbnek fogod magad érezni, mintha engedtél volna az ágy csábításának.

Eddz zenével!

Ha már úgy érzed nem bírod tovább, vagy egyszerűen unalmassá vált az edzés, dobj be valami pörgős zenét. Ez ad egy nagy adag energialöketet, így tovább tudod folytatni a megkezdett edzést, és nem ér az a csalódás, hogy fáradtság miatt kellett feladnod az aznapi adagot.

Lazíts lefekvés előtt!

Ahelyett, hogy alvás előtt még a Facebook-on lógsz, végy egy könyvet, és olvasgass az ágyban. A számítógépből áramló erős fény ugyanis növeli az agyi aktivitást, ezért nehezebben fogsz tudni elaludni, mintha félhomályban adnád át magad az olvasás örömének. Épp ezért lefekvés előtt egy órával  kapcsold ki a számítógépet, ha pedig inkább TV-zésre adnád a fejed, akkor ülj kellően messze, legalább 15 méterre a készüléktől, így a TV-ből áramló fénysugarak már nem fogják károsan befolyásolni az alvási ciklusod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X