Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekre figyelj, ha nyaralni indulsz!

Ezekre figyelj, ha nyaralni indulsz!

egészségnyaralásóvintézkedésutazás
0

Írta: and

Veszélyes övezetek  Az egzotikus térségek minden évben turisták milliót csábítják, ám az európai országoktól eltérő higiéniás helyzet, az egészügyi viszonyok és a klíma számos fertőzés melegágya is. A világon az egyik leggyakoribb betegség a hepatitis A és B, e tekintetben az ázsiai, az afrikai illetve a közép-amerikai trópusi országok közepesen vagy erősen fertőzött területek. A […]

Veszélyes övezetek 

Az egzotikus térségek minden évben turisták milliót csábítják, ám az európai országoktól eltérő higiéniás helyzet, az egészügyi viszonyok és a klíma számos fertőzés melegágya is. A világon az egyik leggyakoribb betegség a hepatitis A és B, e tekintetben az ázsiai, az afrikai illetve a közép-amerikai trópusi országok közepesen vagy erősen fertőzött területek. A szúnyogok által terjesztett betegség a malária, a leginkább érintett kontinens Afrika, míg az utóbbi években egyre inkább terjedő fertőzés, a Dengue-láz ma már több mint 100 országban jellemző. A kullancs közvetítette fertőzésekre Svájcban, Szlovéniában és a közép-európai országokban számíthatsz, a Lyme-kór miatt a keleti, északi és a déli országok veszélyesek, míg Ázsiában és Afrikában rengeteg potenciális fertőzésnek vagy kitéve.

Oltasd be magad!

Az Országos Epidemiológia Központ jelentései szerint az elmúlt hónapokban jóval több utazási betegséget regisztráltak (malária, hepatitis, Dengue-láz), mint a korábbi években, amelyek megfelelő védőoltásokkal elkerülhetőek lettek volna. A központ 19 betegséggel szemben nyújt aktív immunizációs védelmet, ezek közül elsősorban a hepatitis A- és B, a sárgaláz, a hastífusz, a járványos agyhártyagyulladás, a kolera, a veszettség vagy a tetanusz ellen.

oltascikk1.jpg ()Az ajánlott oltások közül első helyen a hepatitis A elleni vakcináció áll, a hepatitis B csak hosszabb tartózkodás esetén indokolt. Külföldi nyaralás előtt érdemes az oltóközpontokhoz fordulnod és kombinált oltóanyagot igényelned, amely mindkét betegség ellen hatékony védelmet nyújt.

Wellness Cafe tipp: Az oltásokra nem vonatkozik közgyógyellátási kedvezmény, így ezekért fizetned kell. Az oltásokról és az általános ellenjavallatokról bővebb információkat itt találhatsz: www.oep.hu

Légy mindig elővigyázatos!

Az étel és a víz közvetítésével terjedő fertőzések a hasmenés, a hastífusz, a fertőzöttség aránya főleg Ázsia déli régióiban magas. A hastífusz kórokozója a Salmonella typhi nevű baktérium, amely bekerül a véráramba, és több szerv károsodását illetve a bélfal átlyukadását is okozhatja. A fertőzés ellen hatékonyan védekezhetsz oltással – egy adag vakcina már 2 hét után megfelelő védelmet nyújt, és 3 évig fennmarad.

Ha egzotikus országban jársz, bármilyen csábító egy utcai árus portékája, soha ne vegyél tőle félig átsült húsféléket, vagy majonézes, hidegtálas készítményeket! Különösen veszélyesek a tenger gyümölcsei és a nyers saláták, hisz ezeken könnyen megtelepednek a baktériumok. Az éttermekben, kávézókban kapható víz helyett sokkal biztonságosabb, ha palackozott vagy dobozos italokat fogyasztasz. Egyes mediterrán országokban (pl. Görögország) a vízvezeték-hálózat miatt nem dobhatod a papírt a vécébe, így célszerű naponta cserélned a szemetest.

Wellness Cafe tipp: Az egyes térségek egészségügyi veszélyeiről további tájékoztatást itt olvashatsz: www.utazaselott.hu

oltascikk2.jpg ()Hogyan kezeld a hasmenést?

A külföldön vakációzók fele szinte biztosan átélte már egyszer a kellemetlen betegséget, amelynek okozója a széklettel szennyezett ivóvíz vagy étel. A hasmenéses panaszok általában pár nap után jelentkeznek, és olyan tünetekkel társulnak, mint a hányinger, a láz, a hasi puffadás vagy a fáradékonyság, ám szerencsére az enyhébb változat 1-2 nap alatt elmúlik.

Ha már kialakult a hasmenés, igyál vízben oldódó ásványisó-keveréket, mellőzd a zsíros, nehéz ételeket, a tejtermékeket és fogyassz magas szénhidráttartalmú ételeket (pl. pirítós, főtt krumpli, keksz), amelyek semlegesítik a gyomorsavat és megszüntetik a kellemetlenségeket. Ha épp nincs nálad hasmenés elleni készítmény, gyors segítséget jelenthet, ha összekeversz cukrot ecettel, és ebből megiszol egy evőkanálnyit naponta kétszer.

Hasznos tippjeink a külföldi vakációhoz

–    Mindig tartsd be az általános higiéniai szabályokat!

–    Indulás előtt konzultálj a háziorvosoddal, majd keresd fel az oltópontokat!

–    A fogmosáshoz is használj palackozott vizet! 

–    Inkább olyan gyümölcsöket vásárolj, amelyeknek lehúzható a héja!

–    Nyaralás előtt állíts össze úti patikát!

–    Gondoskodj a bőrtípusodnak megfelelő napvédő készítményekről!

–    Ha kalandozni támadna kedved, mindig használj óvszert!

Játssz és nyerj a Zepter játékán!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X