Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kerüld el a nyári fertőzéseket!

Így kerüld el a nyári fertőzéseket!

betegségfertőzésmegelőzésnyáróvintézkedés
0

Írta: and

A nyári fürdőzések során számos fertőzéssel találkozhatunk, de persze nem csak ez jelent veszélyt. Ilyenkor ugyanis szexuális téren is jobban elengedjük magunkat, így a nemi úton terjedő betegségek aránya is megsokszorozódik. „Nyáron mindig megnő az alkalmi kapcsolathoz való kedv, esetleg a bulizós-ittas-egyéjszakás kapcsolatok kialakulása” – mondja Dr. Ujvári Attila, szülész-nőgyógyász szakorvos. „Megfelelő védekezéssel kiküszöbölhetők a […]

A nyári fürdőzések során számos fertőzéssel találkozhatunk, de persze nem csak ez jelent veszélyt. Ilyenkor ugyanis szexuális téren is jobban elengedjük magunkat, így a nemi úton terjedő betegségek aránya is megsokszorozódik.

„Nyáron mindig megnő az alkalmi kapcsolathoz való kedv, esetleg a bulizós-ittas-egyéjszakás kapcsolatok kialakulása” – mondja Dr. Ujvári Attila, szülész-nőgyógyász szakorvos. „Megfelelő védekezéssel kiküszöbölhetők a fertőzések, de panasz esetén hasznos orvoshoz fordulni. Főként nemi jellegű kezeletlen betegségekből hosszú mizériák kezdődhetnek ilyenkor.”

“Fürdő” betegségek

Nehéz ilyen melegben a medencék vizét kórokozók szempontjából tisztán tartani. A lábbal bevitt bacilusok, illetve a nemi szervek, esetleg sebek környékéről bemosott kórokozók jobban tudnak szaporodni. „Együttlét alatt a hüvelybe, férfi vagy női húgycsőbe kerülve okozhatnak folyást, hólyaghurutot, akár mindkét félnél. Ilyenkor is a “klasszikusokat” (nemi úton terjedő betegségeket) kell kizárni, illetve kezelni először” – mondja a szakorvos.

fetozesekcikk.jpg ()„Ha a kórokozók mennyisége sok, akkor még együttlét sem feltétlenül kell a dologhoz. A védekezés technikai oldala a lábmosás, fürdés előtti szappanos zuhanyzás. Orvosi oldalról esetleg recept nélkül a Betadine hüvelykúp (annak, aki nem jód érzékeny), Pevaryl 3G, vagy a receptesek közül a KlionD 100, ami rögtön a “veszélyes” fürdés után, egyszeri alkalommal csökkentheti a fertőzés kiteljesedését.”

A strandokon és uszodákban a betegség terjedésének iránya, mechanizmusa lényegében hasonló. Hideg vizes úszómedencékben a legkisebb az esélye a fertőzéseknek, ezek vizét folyamatosan keringetik és fertőtlenítik. A termálfürdők tűnnek a legrosszabbnak, ezek vizét általában időszakosan cserélik, így hullámzóan, akár több kórokozó is lehet bennük.

A szülész-nőgyógyász azonban fontosnak tartotta kiemelni: egy „testileg-lelkileg” egészséges hüvely képes megvédeni magát az ilyenfajta hatásoktól. „A fejben történő dolgok alapvető hatással vannak a lenti dolgokra” – mondja Dr. Ujvári Attila.

Veszélyeztetés utáni gyors hólyagürítés a hólyaghurut esélyét csökkentheti, mint ahogy a sok folyadékfogyasztás is. Nyáron a meleg miatt szintén fontos “prevenció”. Titokzatos módon, de a láb kellemetlen fázása is fokozza a hólyaghurutok esélyét, ezért erre is érdemes odafigyelni. Persze, sokan ezt is túlzásba viszik – ha a lábat “elkényeztetik”, már a legkisebb hideg is felfázást okozhat. „Az eseti védekezésben az új tamponok (OB Optibalance, Ellen) rövid használata (víztől átázva már ne maradjon hosszan a hüvelyben), esetleg Canesten krémbe dugott tampon felhelyezése lehet hasznos.”

A fertőzések megjelenésekor keressük fel szülész-nőgyógyász orvosunkat, hogy időben megfelelő kezelést kapjunk a problémánkra, és elkerülhessük a hosszú ideig tartó, kellemetlen és veszélyes tüneteket.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Hotel Bonvino Wine & Spa – Éld át Badacsonyt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X