Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tipp a jobb memóriáért

7 tipp a jobb memóriáért

agytréningalvásgyógynövényinformációmemóriamozgás
0

Írta: and

Ha úgy érzed, hogy lassan te is elveszel az adatok, PIN-kódok, határidők és számok sűrűjében, az alábbi módszerekkel fejlesztheted a memóriádat! 1. Tréningezd az agyad A sportolás mellett az agyadnak is szüksége van a fittségre, és ha ugyanazokat a feladatot végzed nap, mint nap, kényelmes rutint szerzel, amely csökkenti a kreativitásodat, s így agyad teljesítőképességét […]

Ha úgy érzed, hogy lassan te is elveszel az adatok, PIN-kódok, határidők és számok sűrűjében, az alábbi módszerekkel fejlesztheted a memóriádat!

1. Tréningezd az agyad

A sportolás mellett az agyadnak is szüksége van a fittségre, és ha ugyanazokat a feladatot végzed nap, mint nap, kényelmes rutint szerzel, amely csökkenti a kreativitásodat, s így agyad teljesítőképességét csak minimálisan veszed igénybe. A rejtvények, a memóriajátékok és a puzzle-k kiválóan serkentik a kognitív, azaz a gondolkodással kapcsolatos agyműködést, fejlesztik a kombinációs-és logikai készséget, erősítik a memóriát, hasznosak az emlékezőképesség és az összpontosítás fejlesztésében, emellett remekül szórakoztatnak.

2. Fogyassz gyógynövényeket

Már a régi egyiptomiak és görögök is előszeretettel alkalmaztak a memória fejlesztésére bizonyos gyógynövényeket és fűszereket. A gyömbér a szabad gyökök káros hatásaival szemben védi az agy munkáját, a kurkumában lévő kurkumin csökkenti egyes mentális betegségek kialakulásának kockázatát, az illatos fahéj frissíti a memóriát és pozitív hatással bír a lelki állapotra, a ginkgo biloba és a rozmaring pedig fokozza az agy vér- és oxigénellátását, így erősíti a szellemi teljesítményt és a koncentrációt.

memoria2.jpg ()3. Teremts belső békét

A meditáció lelki harmóniát és kiegyensúlyozottságot hoz a mindennapokba, rendkívül kedvező hatást gyakorol az általános egészségre, csökkenti a szorongást, a depressziót, elűzi az álmatlanságot és a stresszt. Ha szeretnéd, hogy élesebben vágjon az eszed, a rendszeresen végzett (napi 20 perces) meditáció lecsendesíti az agyat, nyugtatja az idegeket, javítja a problémamegoldó-és gondolkodó képességet, az emlékezetet, emellett tökéletesen pihenteti az elmédet.

4. Serkentsd az agyműködésed

Megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozással jobban kiaknázhatod a benned rejlő potenciált. A legfontosabb dolog, amit tehetsz az agyadért, ha egészségen étkezel. Kerüld a cukrot, a koffeintartamú italokat, a feldolgozott élelmiszereket, és egyél minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt. Iktass az étrendbe dióféléket, olajos magvakat, és tengeri halakat, amelyek kiváló hatást gyakorolnak az agy működésére. Ha édességre vágysz, az étcsokoládé erős antioxidáns, ami növeli az endorfinok termelődését az agyban, javítja a koncentrációt, a kakaóban lévő értékes flavanoidok pedig javítják a vérellátást az agyban és növelik a kognitív funkciók teljesítőképességét.

5. Tölts magadba mentális üzemanyagot

A vér víztartalma 80-83%, az agyé 75 %, és ha nem iszol eleget, romlik a fizikai és szellemi teljesítőképességed, valamint csökken a koncentrációd. Kutatások igazolják, hogy a folyadékhiány gyengíti az immunrendszert és agyi működési zavarokat eredményezhet, ezzel szemben a megfelelő (napi 1,5-2 liter) folyadékbevitel fejleszti a kognitív és mentális képességeket.

6. Tanulj új dolgokat

A mindennapok során agyad kapacitásának csupán néhány százalékot használod, és ha nem fejleszted hatékonyan a tanulási képességeidet, fokozatosan szűkülnek az agyadban kiaknázatlan lehetőségek. Iratkozz be tanfolyamokra vagy tréningekre, képezd és fejleszd magad folyamatosan, hisz az új információkkal remekül fejlesztheted a szellemi éberségedet, növelheted a motivációdat, emellett a tanulás során elsajátított ismeretek gazdagítják a személyiségedet és sikerélményeket adnak.

7. Mozogj és aludj eleget

A rendszeres testmozgás kedélyjavító hatása mellett aktiválja a vérkeringést, hatékonyabbá teszi a kognitív agyműködést, és lassítja az életkorral járó memóriaromlást. Az alvás egyaránt fontos a testnek és a léleknek, az emlékek, a tudás és a készségek is nagymértékben függnek attól, hogy mennyit alszol. Az állandó alváshiány fáradékonyságot okoz, növeli a stresszhormonok termelődését, ami akadályozza a memória folyamatokat. Ezzel szemben a nyugodt, pihentető alvás közben regenerálódik az idegrendszer, nő a szellemi kapacitás, javulnak a tanulási képességek és az emlékezet is.

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X