Főoldal > EGÉSZSÉG > A depresszió a férfiakat sem kíméli

A depresszió a férfiakat sem kíméli

depresszióférfigyengemozgássegítség
0

Írta: and

Ki a gyengébbik nem? A depresszió komoly pszichiátriai betegség, amelyet az idegrendszer biológiai változásai okoznak, ami negatívan befolyásolja a szociális-társas kapcsolatokat, a mindennapokat, ám ha nem ismerik fel időben, hosszú távon komoly és súlyos következményekkel is járhat. A női depresszió általában fásultsággal, közönnyel, az örömérzet elvesztésével, testsúly-zavarokkal, álmatlansággal és erőtlenséggel párosul, ezzel szemben a férfiaknál […]

Ki a gyengébbik nem?

A depresszió komoly pszichiátriai betegség, amelyet az idegrendszer biológiai változásai okoznak, ami negatívan befolyásolja a szociális-társas kapcsolatokat, a mindennapokat, ám ha nem ismerik fel időben, hosszú távon komoly és súlyos következményekkel is járhat. A női depresszió általában fásultsággal, közönnyel, az örömérzet elvesztésével, testsúly-zavarokkal, álmatlansággal és erőtlenséggel párosul, ezzel szemben a férfiaknál gyakoribbak a környezetre irányuló szóbeli vagy tettlegessé fajuló agresszív cselekedetek és az időszakos dühkitörések.

„A férfi depressziónak léteznek speciális – a nőktől eltérő – tünetei is, mint pl. a csökkent impulzus-kontroll, a regresszív (gyermeki) magatartás, a csökkent önértékelés, az abúzusokra való fokozott hajlam (alkohol, illegális drogok, munkába, sportba való menekülés), vagy a hatóságokkal való összeütközés. A depresszióban szenvedők jelentős része kilátástalannak és értelmetlennek látja a saját életét, ám míg a nők többsége az öngyilkosságot egyfajta figyelemfelkeltésnek és a környezet felé irányuló segélykiáltásnak szánja, a férfiak sajnos végleges és biztos megoldásokat keresnek, ennek köszönhető, hogy a befejezett öngyilkosságok számában az erősebbik nem képviselői vezetnek” – mondja Bíró Tünde, holisztikus életmód szakértő.

depressziocikk1.jpg ()Teljesítménykényszerben szenvednek

A mai társadalom kemény elvárásokat követel mindkét nemtől, s miközben egyre több domináns, erőszakos típusú nő van, a férfiak ezzel párhuzamosan bizonyos feminin vonásokat vesznek fel, bátortalanokká, félénkekké és puhányokká válnak. Elfojtják természetes ösztöneiket, ettől egyre inkább fokozódik bennük az agresszió, és az is nehezíti a helyzetüket, hogy egyre kevésbé tudják levezetni a bennük keletkező feszültségeket, illetve senki sem tanítja meg őket arra, hogyan állítsák a maguk szolgálatába a felgyülemlett stresszt.

Ha az addig kedves és békés párodból hirtelen egy folyton üvöltő, ingerült, vagy szomorú, életunt ember lesz, gyanakodni kezdhetsz a depresszióra.  A depressziós férfi jelei a szótlanság, a befelé fordulás, és ezeket a tüneteket sok esetben olyan szexuális zavarok is kísérik, mint a nemi érdektelenség, a korai magömlés vagy a merevedési problémák.

Légy a nő mellette

Akkor tud férfiként viselkedni a párod a kapcsolatban, ha igazi nőként viselkedsz, aki mellett nem kell az összes egészséges ösztönét elfojtania. A hagyományos női szerepek és értékek komoly támaszt nyújthatnak a bajban, a szeretet, az odafigyelés, az otthon nyugodt és kellemes légköre megkönnyíti a férfi számára a problémák feldolgozását, így elindulhat a gyorsabb gyógyulás útján. Ha észleled a rajta a depresszió tüneteit, beszélj vele őszintén és biztosítsd arról, hogy neked mindig elmondhatja a bánatát, a véleményét, kifejezheti az igazi célját és közölheti, mi rossz a számára és miben szeretne változást.

A mozgás sokat segíthet

A feszültség levezetésére kiváló megoldás az aktív mozgás. Fontos, hogy megértesd vele, az agresszivitást önmaga és környezete ellen jó célokra is fordíthatja. A közösen eltöltött szabadidős programok oldják a feszültséget, növelik a fizikai aktivitást és erősítik a „mi” tudatot. Kereshetsz számára olyan sportolási lehetőségeket is, ahol egy küzdősport keretében fejlesztheti az egészséges önfegyelmét, ami önmagában is legyőzheti az agressziót, így jelentősen javíthatja a környezetével való kapcsolatát.

depressziocikk2.jpg ()A kezeletlen depresszió veszélyes állapot

Hazánkban a pszichés kultúra igen alacsony, sokszor még a nők sem mernek pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni, így nem csoda, hogy a férfiak is inkább magukba zárkóznak és helytelen öngyógyítással (drog, alkohol, stb.) igyekeznek orvosolni saját problémáikat. A különféle antidepresszáns és kedélyjavító tabletták szedése súlyos mellékhatásokkal járhat (pl. elhízás, kedvetlenség, szexuális érdektelenség, cselekvési zavarok, függőség), ezért szakértőnk a gyógyszerek helyett olyan természetes módszereket javasol, mint például a Bach virágterápia, a Bach Rescue, a homeopátia és az alternatív pszichológia (pl. kineziológia, Érzelmi Felszabadítás Technikája) eszközei. 

A személyre szabott lelki terápiák, a természetes gyógymódok és gyógynövények együttesen sokat segíthetnek a depresszió által előidézett fiziológiai elváltozások javításában, ám végleges megoldást csak az jelenthet, ha rendeződik az élet minden területe, helyreáll a testi-lelki-szellemi egyensúly, ám ehhez – a férfidepresszió esetében különösen – szakemberi segítségre van szükség, amely ma már az alternatív, azaz gyógyszer nélküli segítséget nyújtó pszichológia oldaláról is bátran igénybe vehető – összegzi a szakértő.

Teszteld a párodat!

A klasszikus tünetekből legalább ötnek minimálisan két hétig kell fennállnia ahhoz, hogy a depresszió ténye megállapítható legyen.

1.    Depressziós, szomorú hangulat
2.    Érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése
3.    Jelentős testsúlycsökkenés vagy gyarapodás
4.    Csökkent vagy fokozott alvás
5.    Nyugtalanság, feszültség, szorongás
6.    Fáradtságérzés, erőtlenség
7.    Értéktelenség érzése, önvád, bűntudat, depressziós téveszmék
8.    Csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képességek
9.    Életuntság, öngyilkossági gondolat, öngyilkossági kísérlet

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: http://www.biotunder.info/


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X