Főoldal > EGÉSZSÉG > Ints búcsút a stressznek!

Ints búcsút a stressznek!

fájdalomfejfájásmozgásnyugalomstressz
0

Írta: and

Most megtudhatod, melyek a legjellemzőbb tünetek, és mit lehet tenni ellenük. Hétvégi fejfájás Ha a stressz miatt nem alszol eleget, és nem táplálkozol rendszeresen, akkor az a hétvégére egy kiadós migrén formájában bosszulhatja meg magát. Relaxációval, gyógyteával növelheted a hosszú és pihentető alvás esélyét. Erős menstruációs görcsök Azoknál a nőknél, akik folyamatos stresszben élik az […]

Most megtudhatod, melyek a legjellemzőbb tünetek, és mit lehet tenni ellenük.

Hétvégi fejfájás

Ha a stressz miatt nem alszol eleget, és nem táplálkozol rendszeresen, akkor az a hétvégére egy kiadós migrén formájában bosszulhatja meg magát. Relaxációval, gyógyteával növelheted a hosszú és pihentető alvás esélyét.

Erős menstruációs görcsök

Azoknál a nőknél, akik folyamatos stresszben élik az életüket, jóval erősebb és tartósabb menstruációs görcsök léphetnek fel, mint nyugisabb társaiknál. Ilyenkor – bármilyen meglepő – egy kis edzés segíthet, mivel kiváló stresszűző képességgel bír.

Fájó állkapocs

A folyamatos stressz az alvásunkat is megkeserítheti, hiszen éjjel sokkal valószínűbb a fogcsikorgatás esélye, melynek aztán olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint a napközben sajgó állkapocs. Keresd meg a fogorvosod, aki fogvédőt fog tanácsolni, mely akár 70%-kal csökkenti a fogcsikorgatás esélyét.

Furcsa álmok

Az alvás pont azért van, hogy másnap üdén és kipihenten ébredj, ám ha a rémálmok miatt folyamatosan felébredsz, reggel úgy kelsz, mint akit fejbevertek, akkor az a stressz következménye is lehet. A rendszeres 7-8 óra alvást biztosítani kell, ezért lefekvés előtt lehetőleg kerüld a koffeint és az alkoholt.

Ínyvérzés

A stresszes emberek sokkal jobban ki vannak téve a fogínyvérzés veszélyének. Ez azért van, mert a stressz alatt megemelkedik bennük a kortizol hormon szintje, mely gyengíti az immunrendszert, és olyan baktériumok szaporodhatnak el, melyek többek közt a fogakat és az ínyt is megtámadják. Mindenképpen használj megfelelő fogkrémet, szájvizet, és keresd fel a fogorvosod, hogy mit tud tanácsolni ínyvérzés ellen.

Aknés bőr

A stressz a gyulladás esélyét is megnöveli a szervezetben, ezért nem meglepő, ha egy különösen feszült periódusában az életednek a pattanások is megjelennek. Ha ilyet tapasztalsz, keress fel bőrgyógyászt, aki felírja a megfelelő készítményt.

stresszes2.jpg ()

Édességvágy

Szeretjük a csokit, de, ha úgy érzed, folyamatosan az édességen jár a fejed, akkor ez a konstans stressznek is betudható, hiszen az édesség termelte boldogsághormonnal akarod kompenzálni a stressz kiváltotta feszültséget. Ha már édesség, akkor válassz friss vagy aszalt gyümölcsöt, esetleg egy-két kocka étcsokit.

Viszkető bőr

A stressz egyik jele lehet egy másik bőrprobléma, a viszketés is. A stressz ugyanis olyan elváltozásokra tesz hajlamossá, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy más bőrgyulladások, melyek növelik a bőrviszketés esélyét. Ez esetben is bőrgyógyászt érdemes felkeresni.

Erős allergiás tünetek

Ha alapból allergiás vagy, és még folyamatos stresszben is éled az életed, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az amúgy is kellemetlen allergiás tünetek sokkal erősebben fognak jelentkezni. Orvosi segítséggel és megfelelő készítményekkel ez enyhíthető, de hosszú távon mégis a stressz mérséklését ajánljuk.

Hasfájás

Még nem tisztázott pontosan, mi is a kapcsolat, de tény, hogy a folyamatos stressz növeli a hasfájás esélyét mind nőknél, mind férfiaknál. Ha az orvos kizárja az ételmérgezés, allergia lehetőségét, akkor ideje neked kézbe venned a dolgokat, és relaxációval, meditációval felvenni a harcot a stressz ellen. Meglátod, folyamatos gyakorlás mellett a kellemetlen testi tünetek is enyhülni fognak.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X