Főoldal > EGÉSZSÉG > Meglepő tények és tévhitek az izzadságról

Meglepő tények és tévhitek az izzadságról

izzadásizzadságmítosztévhit
0

Írta: and

1. Igaz vagy hamis? Melegben több kalóriát égetünk el Igaz. A szívednek ugyanis keményebben kell dolgoznia, hogy a kardióedzés alatt az izmaidat oxigénnel lássa el, és a bőröd felszínére plusz vért juttasson, hogy így a testhőmérsékleted biztonságos szinten tartsa. Az energia felhasználása azonban nem sokszorozódik meg a melegben, ezért sajnos, ha csak kevés kalóriát égetsz […]

1. Igaz vagy hamis? Melegben több kalóriát égetünk el

Igaz. A szívednek ugyanis keményebben kell dolgoznia, hogy a kardióedzés alatt az izmaidat oxigénnel lássa el, és a bőröd felszínére plusz vért juttasson, hogy így a testhőmérsékleted biztonságos szinten tartsa. Az energia felhasználása azonban nem sokszorozódik meg a melegben, ezért sajnos, ha csak kevés kalóriát égetsz el, akkor nem ehetsz meg büntetlenül egy hatalmas fagylaltkelyhet egy hőségben letudott tréning után sem. Egy kocka étcsoki azonban még beleférhet edzés után.

2. Igaz vagy hamis? Mindig izzadunk

Igaz. Ahhoz, hogy a szervezeted a testhőmérsékletedet megfelelően szabályozni tudja, a bőröd folyamatosan kiadja magából a nedvességet, bár általában ez szinte észrevétlenül történik. Ez pedig majdnem a teljes testfelületedre igaz.

izzad2.jpg ()

3. Igaz vagy hamis? Az ember maximum 3 litert tud kiizzadni egy nap

Hamis. Ez az egyik leggyakoribb verejték mítosz. Hidegebb éghajlaton ugyanis egy óra alatt akár egy litert is izzadhatunk. Melegebb területeken pedig a folyadékveszteség akár a 2-3 litert is elérheti 60 perc leforgása alatt.

4. Igaz vagy hamis? A napvédő krémektől jobban izzadunk

Hamis. Ne hagyd, hogy az ehhez hasonló tévhitek eltérítsenek a biztonságos napozástól! A napvédő krémek nem érintik az izzadással kapcsolatos mechanizmusainkat, a tested megoldja másképp, hogy lehűtse magát. Hiába érzed úgy, hogy a zsíros krémektől könnyebben megizzadsz, vedd figyelembe, hogy a vízálló vagy izzadságálló naptejeket is újra kell kenned két óránként a magas UV-sugárzás elleni maximális védelem érdekében.

izzad3.jpg ()5. Igaz vagy hamis? A sportitalok pótolják a kiizzadt ásványi anyagokat

Igaz. De csak mértékkel fogyassz belőlük! Amikor erősen megizzadsz, elektrolitokat veszítesz, amelyeket étellel vagy folyadékkal tudsz pótolni. A sportitalokkal ezt könnyen megteheted, azonban tartsd észben, hogy ezek az italok gyakran magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Érdemes ezért a cukormentes változatokat előnyben részesíteni, így fogyasztás előtt mindig győződj meg róla, hogy nem iszol üres kalóriákat, amelyektől csak nemrég szabadultál meg egy kemény edzés során.

 

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X