Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 kérdés a macskajajról

6 kérdés a macskajajról

alkoholkiszáradásmacskajajmásnaposságrosszullét
0

Írta: and

1. Mitől fáj mindened? A másnaposság fizikailag és szellemileg is egy rendkívül kellemetlen állapot, ilyenkor a szervezetet valóságos sokkhatás éri, amelynek legjellemzőbb tünetei a hányinger, a szédülés, a kimerültség, a fejfájás, a kézremegés és a kiszáradás.  E kellemetlenségek fő okozója a különféle szeszes italok etil-alkohol tartalma, ami közvetlenül a felszívódás után kiszáradást eredményez, illetve az […]

1. Mitől fáj mindened?

A másnaposság fizikailag és szellemileg is egy rendkívül kellemetlen állapot, ilyenkor a szervezetet valóságos sokkhatás éri, amelynek legjellemzőbb tünetei a hányinger, a szédülés, a kimerültség, a fejfájás, a kézremegés és a kiszáradás.  E kellemetlenségek fő okozója a különféle szeszes italok etil-alkohol tartalma, ami közvetlenül a felszívódás után kiszáradást eredményez, illetve az etanol, ami a májban mérgező vegyi anyaggá, ún. acetaldehiddé bomlik. A szeszes italok metanolt is tartalmaznak, ami egy rendkívül mérgező alkohol, és nagyobb dózisban akár halált is okozhat. Ha nem szeretnél egy bulis éjszaka után komolyabb bajba kerülni, soha ne igyál éhgyomorra, ne kevered a különféle italokat és mindig ügyelj a mértékletességre.

2. Miért kerüld a buborékos italokat?

A pezsgő szeszesitalok különösen sok szén-dioxidot tartalmaznak, amelyek nagyobb mennyiségben fogyasztva azért is veszélyesek, mert felgyorsítják az alkohol felszívódását, amit a máj sokkal lassabban képes lebontani. Ilyenkor a vér az alkohollal együtt a szervezet más részeibe is eljut, ahol komoly károsodásokat okozhat. A szénsavas alkoholok helyett kóstold meg a kevesebb szén-dioxidot tartalmazó gyümölcsös habzóbort, a proseccot, vagy az olyan tiszta italokat, mint pl. a vodka és a gin.

3. Miért érdemes belsőleg hidratálni?

A sör és a különféle hosszú italok ugyan tartalmaznak vizet, ám a bennük lévő etil-alkoholnak jelentős vízhajtó hatása van, a fokozott vizeletürítés azonban könnyen kiszáradáshoz vezethet, ennek tünetei pedig fejfájás, kimerültség és émelygés formájában jelentkeznek. A rosszullét enyhítése érdekében nagyon fontos, hogy mielőbb pótold a kialakult dehidráltságot. Gyomrod háborgását remekül csillapíthatod citromos és szódabikarbónás vízzel, vagy C-vitaminban gazdag gyümölcslével, az émelygés ellen pedig egy pohár kalciumtablettás tej segíthet. Ha hányingered van, igyál borsmentából vagy gyömbérből készült főzetet, amelyek jótékony hatással bírnak az emésztésre.

masnap2.jpg ()

4. Miért ajánlott gondoskodni a vitaminpótlásról?

Mivel az alkohol kimossa a szervezetedből a fontos ásványokat, másnap elengedhetetlen, hogy vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételeket fogyassz. A rémes macskajaj ellen a sós hering, az uborka, a savanyú káposzta, és egy tányér húsleves is gyors segítséget nyújthat, ám az alkohol okozta fejfájás ellen a magnéziumos pezsgőtabletta is hatásos lehet. Ha szeretnéd elkerülni a másnaposságot, előző este vitamindús salátamixet is készíthetsz. Fél kiló paradicsomot, egy kígyóuborkát, egy zöldpaprikát, egy fej vöröshagymát, egy csokor petrezselymet és két gerezd fokhagymát keverj össze egy tálban, majd adj hozzá pár csepp olívaolajat, és fűszerezd sóval, borssal. Hagyd állni egy éjszakán át, majd másnap locsolj rá egy kis paradicsomlevet és így fogyaszd el.

5. Érdemes sós vízben ejtőzni?

Az átmulatott éjszaka kínzó tüneteit remekül ellensúlyozhatod egy 20 perces fürdőzéssel. A tengeri sós fürdő remekül ellazít, fertőtlenít, emellett elősegíti, hogy szervezetedből a méreganyagok a bőrödön keresztül távozzanak. Másnaposság ellen az aromaterápia is hatékony, a vízbe cseppentett ánizs vagy rózsaolaj sokat segíthet, ha pedig borsmenta olajat szagolhatsz, nem csupán a kellemetlen tüneteket enyhítheted, ám felfrissülhetsz, s így sokkal jobb lesz a közérzeted.

6. Miért segít a szabad levegő?

Egy görbe este után másnap biztosan alig bírsz felkelni az ágyból, ám hidd el, megéri legyőzni a fáradtságodat és kimozdulnod a lakásból. Egy 20 perces séta a friss levegőn javítja a hangulatodat, élénkíti a vérkeringésedet, regenerálja az egész testedet, s így a maradék alkohol is jobban, illetve gyorsabban eltűnik a szervezetedből.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X