Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a pigmentfoltokról

5 kérdés a pigmentfoltokról

májfoltpigmentfoltszeplő
0

Írta: and

1. Mi a pigmentfolt? A bőr színét a melanin adja. Ha a melaninképződésbe zavar áll be, akkor pigmentképzési rendellenességről beszélünk. Ezek foltok formájában jelentkeznek a bőrön, hol sötétebb, hol világosabb alakban, tapintásra nem emelkednek ki a bőrfelszínből. 2. Hogyan alakul ki? Kialakulása alkati vagy hormonális. Létrejöhet UV-sugárzás hatására – ez a leggyakoribb, de gyógyszerek – […]

1. Mi a pigmentfolt?

A bőr színét a melanin adja. Ha a melaninképződésbe zavar áll be, akkor pigmentképzési rendellenességről beszélünk. Ezek foltok formájában jelentkeznek a bőrön, hol sötétebb, hol világosabb alakban, tapintásra nem emelkednek ki a bőrfelszínből.

2. Hogyan alakul ki?

Kialakulása alkati vagy hormonális. Létrejöhet UV-sugárzás hatására – ez a leggyakoribb, de gyógyszerek – például fogamzásgátló, vegyi anyagok és mechanikai hatások is kiválthatják. A májfolt lehet terhességtől, méh- és petefészekzavartól, máj- és epebetegség következtében is kialakulhat, de kiválthatja hormonzavar és fertőzés is.

3. Mikor forduljunk orvoshoz?

A pigmentfoltok elhelyezkedése sokat elárul arról, hogy mi váltotta ki. A terhességi májfolt például a száj körül, arcon és homlokon alakul ki. A méh- és petefészekzavarra utaló májfoltok az állkapcson vagy a fültőnél sötétebb foltokban jelentkeznek, ezzel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A kozmetikus kétfajta pigmentfoltot tud hatékonyan kezelni: a fiatalkori szeplőt és a terhességi májfoltot. Minden egyéb pigmentfolttal orvoshoz kell fordulni, mivel azok sokszor nőgyógyászati, illetve belgyógyászati kezelést is igényelnek.

pigment2.jpg ()

4. Mit tehetünk ellene?

A legjobb a megelőzés: ez történhet krémmel, alapozóval – magas fényvédőt tartalmazó termékkel. A már kialakult foltokat lehet koptatni, vagyis hámoldó anyagok használatával halványítani. Illetve a másik lehetőség az enzimtevékenység gátlása: a festékképzés egy oxidációs folyamat, amelyet enzimtevékenység segít; ha az enzimtevékenységet például C-vitaminnal vagy medveszőlő-kivonattal gátoljuk, a festékképzés csökken, vagy leáll.

5. Hogyan lehet kezelni a foltokat?

Krémek:

A gyógyszertárakban és drogériákban számos készítmény kapható, amelyek hatékonyan halványítanak. Az arclemosók és a krémek is eredményesen fehérítenek, de el nem tüntetik a foltot. Azonban halványítás után egy jó alapozóval egyáltalán nem látszanak az arcon.

Kozmetikai kezelések:

A kozmetikusok az őszi-téli időszakban fognak hozzá a halványításhoz, mert a bőrt védeni kell a napsugárzástól. Az egyik eredményes kezelés az AHA savas hámlasztás, mely a hámsejtek gyorsabb leválását segíti, így halványabb lesz a folt. Ezt azonban terhesség és szoptatás alatt nem ajánlják. Egy másik hatékony módszer a gyógynövényes mélyhámlasztás: a gyógynövénykeveréket bemasszírozzák a bőr felső rétegébe, a hatóanyagok pedig bejutnak a mélyebb rétegekbe is, ahol vitaminnal, enzimekkel és fitohormonokkal táplálják a bőrt. 3-4 napig a bőr piros, majd leválik, előbukkan az “új” bőr. Az 5-6. napon egy utókezelés zárja le a folyamatot. Szintén jó eredménnyel kecsegtet a mikrodermabráziós kezelés, amely a felső hámréteg csiszolásával éri el az elhalt hámsejtek leválását. A bőr mélyebb rétegeibe regeneráló készítményeket juttatnak, így jut nemcsak lélegzethez, de vitaminhoz is bőrünk. És végül hatékony a tű nélküli mezoterápia is, melyet kombinálva a mikrodermabrázióval eredményesen számolhatjuk fel a pigmentfoltokat. Már az első alkalom látványos változást eredményez, hiszen ez az egyetlen módszer, amely képes tömény hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe juttatni anélkül, hogy az testbe hatoló beavatkozással járna. A készülék speciális rádiófrekvenciás hullámok segítségével apró csatornákat nyit a bőrsejtek falába, ezeken keresztül kerül be a szükséges hatóanyag.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X