Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a stresszorexiáról

5 kérdés a stresszorexiáról

gondproblémastresszstresszorexia
0

Írta: and

Szakértők szerint a stresszorexia megjelenése a nemek közötti munkamegosztásban keresendő. Ma már mindenhol a maximumot kell nyújtani. 1. Mi a stresszorexia? Röviden a dolgozó anyák táplálkozási zavara. Nincs idejük enni, mert dolgoznak és családjuk van, a kettő között lavíroznak. Így nem csoda, hogy egyre stresszesebbek, kimerültebbek, és megfeledkeznek az evésről, csak hogy minden beleférjen a […]

Szakértők szerint a stresszorexia megjelenése a nemek közötti munkamegosztásban keresendő. Ma már mindenhol a maximumot kell nyújtani.

1. Mi a stresszorexia?

Röviden a dolgozó anyák táplálkozási zavara. Nincs idejük enni, mert dolgoznak és családjuk van, a kettő között lavíroznak. Így nem csoda, hogy egyre stresszesebbek, kimerültebbek, és megfeledkeznek az evésről, csak hogy minden beleférjen a napba. Szakemberek szerint egyesek azért nem esznek, mert napközben nincs idejük rá, a vacsorát pedig azért hagyják ki, hogy el ne hízzanak. A másik felük viszont azért nem étkezik, mert a stressz étvágycsökkentő hatással van a szervezetükre. A stresszorexia tudományos szempontból nem betegség, hanem tünetegyüttes.

2. Kiket érint?

stresszorex2.jpg ()Szakértők szerint a stresszorexia leginkább a 20-40 éves magas iskolázottságú, intelligens, ambiciózus, többnyire magas beosztásban dolgozó, kisgyermekes anyák körében figyelhető meg, akik anyai szerepükben és a munkájukban is tökéletesen szeretnének teljesíteni.

3. Mik a tünetek?

A táplálkozási szokások jelentős megváltozása miatt szembetűnő testsúlycsökkenés, vitamin- és ásványi anyag hiány lép fel, amely aztán magával vonja a hajhullást és körmök töredezettségét is. Legyengül az immunrendszer, így gyakrabban betegek. Az étkezés hiánya fokozott ingerlékenységet vált ki, nehezebben kezelik a konfliktust és jellemző rájuk az antiszocializáció is. A tartós ételmegvonás kimerültséget, fáradtságot és eseti rosszulléteket is eredményez.

4. Hogyan “működik”?

A stresszorexia több betegséget is magában foglal. Ezek a depresszió, az anorexia és a szorongás. Amikor az ember szorong, az agya corticotropin hormont termel, ami az idegrendszer válasza a stresszre. Ez a hormon felelős az étvágycsökkenésért, melynek következtében hirtelen és nagymértékű fogyás következik be. Emellett stressz hatására több adrenalin szabadul fel, amitől felgyorsul a szervezet metabolizmusa, több kalóriát égetünk el.

5. Hogyan kezelhetjük?

Súlyos esetben szakember segítsége szükséges, aki rávezet a helyes útra a táplálkozásban. Erre a gasztropszichológus a legmegfelelőbb. Az egészségünknél nem lehet fontosabb dolog az életben, de a hosszú távon megvont táplálék számos betegség kialakuláshoz vezetnek. A stresszorexiában szenvedők nagy része úgy gondolja, hogy a napközbeni nasi nem megengedett, sőt óvakodnak is tőle, mert szerintük ez az elhízás egyik okozója. Azonban, ha napközben elfogyasztunk egy kis csokit, ha már végképp nem bírjuk, attól még nem hízunk el, ráadásul a stresszt is oldja. A félórás ebédszünet szinte kötelező és nem csak az étkezés miatt. Ennyi pihenés kell, mielőtt folytatjuk a napot.

Ez a top 6 zsírégető étel

Szabadulj meg a nátha okozta problémáktól!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X