Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a szürkehályogról

5 kérdés a szürkehályogról

betegséglátásszemszürkehályogvakság
0

Írta: and

1. Hogy jelentkezik? Akinek szürkehályogja van, homályosabban, szürkébben lát mindent, olyan érzése van, mintha egyfolytában egy piszkos ablaküvegen nézne keresztül. Az éles kép homályossá, az élénk színek pedig fakóbbá válnak. A legrosszabb szürkületkor, ilyenkor ugyanis nagyon romlik a látás élessége. 2. Kit fenyeget? Elsősorban idősebb embereknél, hatvan éves kor felett alakul ki, de néhány betegség […]

1. Hogy jelentkezik?

Akinek szürkehályogja van, homályosabban, szürkébben lát mindent, olyan érzése van, mintha egyfolytában egy piszkos ablaküvegen nézne keresztül. Az éles kép homályossá, az élénk színek pedig fakóbbá válnak. A legrosszabb szürkületkor, ilyenkor ugyanis nagyon romlik a látás élessége.

2. Kit fenyeget?

Elsősorban idősebb embereknél, hatvan éves kor felett alakul ki, de néhány betegség esetén, például Dawn-kórnál bizony gyakran előfordul, hogy a gyerek szeme már betegen születik. Az is gyakori, hogy csak később, bizonyos gyógyszerek mellékhatása – például szteroid – miatt alakul ki hályog a szemen.
 
szurkecikk.jpg ()3. Halálos?

Természetesen nem, a szürkehályogba még senki nem halt bele. Viszont nagyon fontos, hogy ha észleled magadon a tüneteket, minél előbb vizsgáltasd meg a szemed egy orvossal – a szürkehályog ugyanis műtét és kezelés nélkül súlyos szemkárosodáshoz vezethet.

4. Hogy lehet eltüntetni?

Sajnos se gyógyszerrel, se szemcseppel nem lehet eltüntetni, se megelőzni a szürkehályogot. Az egyetlen megoldás a műtét: az orvos eltávolítja az elszürkült szemlencsét és a helyére egy korszerű műlencsét ültet be. Bár első hallásra nem tűnik veszélytelennek a beavatkozás, ma már rutinműtétnek számít: helyi érzéstelenítéssel végzik és maximum fél óráig tart. Ha mindkét szem érintett, egyszerre nem végzik el a műtétet: a két beavatkozás között legalább négy hetet kell várni.

5. Mi lesz műtét után?

A műlencse beültetése még nem feltétlenül jelenti azt, hogy eldobhatjuk a szemüvegünket és olyan élesen fogunk látni, mint soha máskor előtte. Sajnos még a fiatal betegeknél is előfordul, hogy ha állandó szemüvegre nem is, de olvasószemüvegre szükségük lesz a műtét után. Léteznek már multifokális lencsék is, amelyek egyaránt képesek a távol- és közellátást is korrigálni.

+1
Az orvosok cataracta néven emlegetik a szürkehályogot, ami egy görög eredetű szó és fehér vízesést jelent. És hogy miért kapta ez a nem túl kedves betegség ezt a szép elnevezést? Azért, mert úgy gondolták, hogy aki a betegség miatt homályosan lát, az úgy lát, mintha egy vízfátyolon keresztül nézne a világra.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X