Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés az irrigálásról

5 kérdés az irrigálásról

egészséggombagyulladáshüvelymenstruáció
0

Írta: and

Miért fontos a hüvely egyensúlya, és mit tehetünk érte? A gyakori folyást és gyulladást nem csak külső tényezők, hanem a belső flóra egyensúlyának felborulása is okozhatja. A fertőzések és gyulladások megelőzésében a higiéné játssza a főszerepet, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan érjük el. A hüvely, a szeméremtest a végbél környékének, valamint a testhajlatoknak […]

Miért fontos a hüvely egyensúlya, és mit tehetünk érte?

A gyakori folyást és gyulladást nem csak külső tényezők, hanem a belső flóra egyensúlyának felborulása is okozhatja. A fertőzések és gyulladások megelőzésében a higiéné játssza a főszerepet, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan érjük el. A hüvely, a szeméremtest a végbél környékének, valamint a testhajlatoknak a tisztántartására alkalmazzunk semleges vegyhatású tisztálkodó szereket, vagy kimondottan erre a célra ajánlott intim mosakodókat. Ezek nem irritálják a bőrt és a nyálkahártyát, így nem váltanak ki allergiát sem, de arra figyeljünk, hogy ezek se kerüljenek a hüvelybe. A szeméremtest tisztítását mindig a hüvely irányából a végbél irányába – vagyis elölről hátra végezzük!

shutterstock_63039613.jpg ()Mikor van szükség hüvelyöblítésre?

Ha egyáltalán nincs probléma a hüvelyünkben, akkor nincs szükség az irrigálásra sem. A hüvely rendelkezik öntisztító képességgel, és ha minden rendben, akkor a készítmények csak megzavarják az egyébként jól működő természetes védekezőrendszert. A fertőzések után, utókezelésként a szakemberek javasolják a használatot, de ezt érdemes minden alkalommal egyeztetni a nőgyógyásszal.

Mi okozhat gyulladásokat, gombásodást a hüvelyben?

A hüvely és a végbél közel helyezkednek el egymáshoz, így a nem megfelelő tisztálkodás is okozhat gyulladást. De ugyanúgy problémát idézhet elő a hormonális rendszer egyensúlyának felbomlása, a dohányzás és túl sok édesség fogyasztása, de a cukorbetegség, az alkoholizmus, valamint az elhízás is kiválthatja. Gyakran előfordul a szexuális élet megkezdésekor, de a rendszeres partnerváltás szintén kockázati tényező.

Mikor nem szabad irrigálni?

Szakemberek nem tanácsolják az öblítést terhesség alatt, közvetlenül szülés és vetélés után, valamint menstruáció alatt. Gyulladásos panaszok esetén kifejezetten káros is lehet: a folyadék a méhnyakon, méhen, petevezetőkön keresztül a kismedencébe is bejuthat, ahol gyulladást okozhat.

Mit okozhat a túlzásba vitt irrigálás?

A szakirodalom állítása szerint a rendszeres hüvelyöblítés mellett gyakoribbak a krónikus folyásos, krónikus kismedencei fájdalmi panaszok és ezekkel párhuzamosan a meddőségi problémák is.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X