Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 kérdés a HPV-ről

8 kérdés a HPV-ről

betegségméhnyakrákorvosszexszűrővizsgálat
0

Írta: and

A HPV, azaz a Humán Papillóma Vírus történelme többezer éves, azonban főként az elmúlt 20 év intenzív kutatásainak köszönhetően került a figyelem középpontjába. Gyakran előforduló fertőzés, mely súlyosabb esetben a méhnyak megbetegedéséhez, méhnyakrákhoz vezet. Szerencsére több mint 130 azonosított típusából mindössze 15-20 jelent magas, onkogenitással kísért rizikófaktort, odafigyeléssel és rendszeres szűrővizsgálatokkal pedig a betegség jól […]

A HPV, azaz a Humán Papillóma Vírus történelme többezer éves, azonban főként az elmúlt 20 év intenzív kutatásainak köszönhetően került a figyelem középpontjába. Gyakran előforduló fertőzés, mely súlyosabb esetben a méhnyak megbetegedéséhez, méhnyakrákhoz vezet. Szerencsére több mint 130 azonosított típusából mindössze 15-20 jelent magas, onkogenitással kísért rizikófaktort, odafigyeléssel és rendszeres szűrővizsgálatokkal pedig a betegség jól karbantartható, a fertőzés legyőzhető. A betegség megelőzéséről, kezeléséről és következményeiről dr. Demeter János szülész-nőgyógyász-urológust, a Honvéd Kórház szülészet-nőgyógyászatának vezetőjét kérdeztük.

Pontosan mi az a HPV?

A HPV vírusfertőzés. Hasonlóan az influenzához cseppfertőzés útján kapható el, leggyakrabban szexuális úton. Igaz, találkoztam olyan beteggel is, aki még soha nem élt szexuális életet. Biztonsággal nem kerülhető el, de a fiatal lányoknál alternatívát jelent a védőoltás, a megelőzésben pedig mindenkinél sokat számít a kiegyensúlyozott életmód, nem csak fizikai, hanem lelki téren is. Meggyőződésem, hogy mindenféle pszichés zavar a nemiség körül jön ki. Az óvszer sajnos nem nyújt védelmet, hiszen a vírus a bőrön, szájban is jelen van, a meglévő fertőzés viszont tapasztalataim szerint jól kezelhető az esetek döntő többségében.

Férfiak is elkaphatják?

Ha egy nő elkapta, akkor természetesen a párja is érintett a dologban, erre fontos odafigyelni: a férfiak többnyire akkor sem mennek orvoshoz, amikor komoly prosztatagyulladásuk van, hát még akkor, ha lényegében tünetmentesek. Náluk ugyanis nagyon ritkán okoz a fertőzés bármilyen érzékelhető problémát.

shutterstock_34224979.jpg ()Mik a tünetek?

Önmagában a HPV-nek inkább általános fertőzésre utaló jelei vannak, mint jól körülhatárolható, egyértelmű tünetei.  Leginkább azért, mert gyakran más fertőzésekkel együtt jelenik meg. Külső tünetet kicsi, karfiolra emlékeztető csomók megjelenésével okozhat abban az esetben, ha egy bizonyos víruscsoporttal, a condylomával találkozik. Ezek a csomók a szeméremajkakon, a hüvelyben, de még a méhszájban is nagy mennyiségben jelenhetnek meg, ilyenkor speciális vegyi anyagokkal lehet lemaratni őket.

Hogyan derül ki, hogy valaki HPV fertőzött? Lehet erre külön vizsgálatot kérni, ha érintettnek gondolom magam?

A HPV fertőzés egy jó citológiai vizsgálat során tud kiderülni, vagy kifejezetten tipizáltatással. A tipizáltatást a TB akkor finanszírozza, ha a vizsgált beteg citológiája P3 vagy rosszabb eredményt mutat. Más esetben legfeljebb az derül ki a leletről, ha felmerül a HPV gyanúja. Jó hír, hogy a vírus tipizáltatására egyéni úton is van lehetőség, ennek módjáról a nőgyógyásznál érdemes érdeklődni.

Tegyük fel, hogy fertőzött vagyok. Mi a teendőm? Milyen kezelések várnak rám?

A legfontosabb, hogy aki fertőzött, 3 havonta járjon citológiai vizsgálatra egy éven keresztül. Így bármilyen elváltozás, probléma időben, biztonsággal észrevehető és kezelhető. Mivel vírusról beszélünk, ezért nincs rá antibiotikum vagy speciális gyógyszer: a fő feladat az immunrendszerre hárul. Az immunrendszer munkáját lehet segíteni gyógyszerrel, fontos viszont tisztában lenni ezek mellékhatásaival is. Az én meglátásom, hogy egészséges életmóddal, az alkoholfogyasztás és dohányzás kerülésével vagy csökkentésével szép eredményeket lehet elérni, nincs szükség méregdrága csodavackokra sem. Immunrendszert segítő gyógyszerrel, illetve általános immunerősítéssel lehet segíteni (egészséges életmód, alkohol és dohányzás kerülése).

Gyakori betegségről beszélünk?

Egyre többel szembesülök a praxisomban, főleg fiatalabbaknál fordul elő.

Milyen következményekkel kell számolni?

Legsúlyosabb a méhnyakrák, de ez nagyon ritkán fordul elő. Az elmúlt 3 évben egy betegemnél volt csak rá példa, de ott is szerencsésen, egyetlen műtéttel megoldottuk. A hasonló műtéteim nagy része rákmegelőző állapotban történik, P3 és HPV együttes jelenléte esetén. Elektromosan metsszük ki a fertőzött részt. Fél év után már nem lehet látni az operáció nyomait és nincs semmilyen későbbi hatása a terhességre vagy szülésre. A méhnyakrák közel 100%-ban gyógyítható, ha időben észreveszik és kezelik. De sajnos minden ötödik nő jár csak rákszűrésre, pedig aki évente szűr, az biztonságban van.

Ahogyan a fertőzések nagy részénél, úgy a HPV-nél is elmondhatjuk, hogy az esetek több mint 90 százalékában a szervezet legyőzi a megbetegedést. Ahhoz azonban, hogy teljesen biztonságban érezzük magunkat, elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat, valamint az immunrendszert támogató, rostokban és ásványi anyagokban gazdag egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és stressz csökkentés. Tesztünk segítségével te is felmérheted, mennyire tartozol a HPV fertőzés által veszélyeztetettek közé.

shutterstock_32830360.jpg ()Mennyire veszélyeztetett Ön?

Munkájában, közvetlen környezetében ki van téve fertőzéseknek?

Gyakran váltogatja szexuális partnereit?

Jelenlegi életkora 40 év alatti?

Tapasztalt mostanában gyulladásos tüneteket, például hüvelyi fájdalmat, erősebb folyást?

Nyitott/poligám kapcsolatban él?

Betegség vagy kimerültség hatására gyengült mostanában az immunrendszere?

Van az életében erős stresszforrás?

Az „igen” válaszok száma a veszélyeztetettség mértékét jelenthetik, a kérdések tájékoztató jellegűek, a teszt az általános kockázati tényezők figyelembevételével készült.

A Novorin orrcsepp használata a mindennapokban

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X