Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne kísérletezz az egészségeddel!

Ne kísérletezz az egészségeddel!

egészségmegőrzés
0

Írta: and

Miért nem működnek a szuperdiéták? Hazánkban több százezer ember túlsúlyos, ám a fogyókúrák 96%-a nem vezet tartós eredményhez. A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet által végzett statisztikák megdöbbentő adatai rávilágítottak arra, hogy ha nem lettek volna az elmúlt 20 évben a különféle divatos fogyókúrák és az ún. sztárdiéták, valószínűleg fele annyi elhízott ember élne Magyarországon, mint jelenleg. […]

Miért nem működnek a szuperdiéták?

Hazánkban több százezer ember túlsúlyos, ám a fogyókúrák 96%-a nem vezet tartós eredményhez. A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet által végzett statisztikák megdöbbentő adatai rávilágítottak arra, hogy ha nem lettek volna az elmúlt 20 évben a különféle divatos fogyókúrák és az ún. sztárdiéták, valószínűleg fele annyi elhízott ember élne Magyarországon, mint jelenleg. E tény önmagában elég ok lehet arra, hogy a fogyni vágyók szakember segítségét igénybe véve személyre szabott módszereket kövessenek, és ne dőljenek be azoknak az ígéreteknek, amelyek kizárólag mások haszonszerzését szolgálják – vélekedik az intézet szakmai igazgatója, Dr. Lelovics Zsuzsanna.

A titok az egyéni sajátosságokban rejlik

Amelyik diéta a barátnődnek beválik, korántsem biztos, hogy nálad is eredményesen működik, hisz nem vagyunk egyformák. Olyan különböző örökletes biokémiai és neurológiai tulajdonságaink vannak, amelyek egyedülálló anyagcsere jellemzőket hoznak létre, azaz másképp dolgozzuk fel az egyes táplálékokat, így egyénileg különféle anyagcseretípusba tartozunk – tájékoztat Kiss Dominika életviteli szaktanácsadó.  Tehát korántsem mindegy, hogy ki, mit, milyen arányban eszik, és legyen a cél testsúlycsökkenés, hízás, vagy akár vitalizálás, az egészséges életvitel titka a saját testi igényeknek megfelelő tudatos táplálkozás. Ezeket pontos anyagcseretípus-méréssel ismerheted meg, ami egészséges és tartható életmódot jelent, jojó-effektus, éhségrohamok és mellékhatások nélkül.

tipus2.jpg ()Te melyik típusba tartozol?

A diagnosztika során négy biokémiai és neurológiai jellemzőkből álló anyagcseretípus állapítható meg, az első faktor az idegrendszerhez kapcsolódik – mondja a szakértő. 

A Paraszimpatikus oldal a nyugalmi, illetve az építő funkciókért felelős. Ez a táplálkozási típus ún. fehérje típus, s mivel elhízásra rendkívül hajlamos, több fehérjére, zsírra és kevesebb szénhidrátra van szüksége.

A Szimpatikus típus egy szénhidrát típus, azaz sokkal több szénhidrátot, és kevesebb fehérjét, illetve zsírt fogyaszthat. Kinek az egyik, kinek a másik oldal lehet dominánsabb, és ez befolyásolja az anyagcserét.  A lényeg, hogy mindig a gyengébbik oldalt kell erősíteni megfelelő táplálkozással, és így áll be a szervezetben a természetes egyensúly.

A második tényező az emésztőrendszerrel áll szoros összefüggésben, hisz egyénileg különböző sebességgel bontjuk le a tápanyagokat. 

A Glyko típus gyors égetésű, azaz fehérjetípus, aki a táplálékbevitellel történő folyamatos vércukorszint ingadozást több fehérje és zsírbevitellel lassíthatja.

A Beta típus lassú égetésű szénhidrát típus, azaz a bevitt szénhidrátot lassan alakítja energiává, emiatt ügyelnie kell a zsír-és a fehérjebevitelre – fűzi hozzá a szakértő.

A harmadik faktor a hormonális beállítottság. Az egyes hormontermelő mirigyek különböző ételek elfogyasztása után aktívabban működnek, az egyén domináns mirigye azonban könnyen túlterhelhető, ami belassítja az anyagcserét és elhízást eredményezhet.  

Az Agyalapi mirigy típus rendkívül hízékony, leginkább a tejtermékektől, illetve a szénhidrátoktól és a koffeintől. A Mellékvese típusúakat általában a vörös húsok (sertés, marha, bárány, vadhúsok) hajlamosítják a súlyfeleslegre.

A Pajzsmirigy típusúak kevésbé hízékonyak, hiszen a pajzsmirigy sokáig kompenzálja a bevitt kalóriamennyiséget, ám egy idő után kimerül, és akkor hirtelen indul be az elhízási folyamat.

A Petefészek típusúak főleg a fenékre és a combra hízékonyak, ezért nekik kerülniük kell a zsíros tejtermékeket és az erős fűszereket.

Az öt táplálkozási típus, valamint a négy hormontípus húsz további kombinációt eredményez, amit az egyéni érzékenységgel és a vércsoporttal tudunk még finomabbra hangolni. Az anyagcseretípus szerinti táplálkozás hosszú távon erősíti az immunrendszert, optimalizálja a vércukorszintet, növeli az anyagcsere sebességét, csökkenti a zsírlerakódást, és beállítja az ideális testsúlyt is – összegzi a szakértő.

Wellness Cafe tipp:
A saját tested igényeinek megfelelő, egészséges táplálkozás nem kúra, hanem egy életre szól. Ha szívesen kipróbálnád ezt a módszert, részletekért kattints ide: http://metodic.hu/

Villámgyors fogyás tablettákkal (x)

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X