Főoldal > EGÉSZSÉG > Ügyelj a szerveid egészségére!

Ügyelj a szerveid egészségére!

hasnyálmirigymájszívtüdő
0

Írta: and

Ezt a bonyolult szerkezetet a szerveid tartják mozgásban, tehát övék a legalapvetőbb és legfontosabb funkció is, ezért adunk néhány tanácsot, hogyan háláld meg nekik véget nem érő munkájukat! Hasnyálmirigy Néha rád is rád tör az „Ú, meg tudnék enni egy tucat palacsintát” érzés? Na így működik a hasnyálmirigy, és ez termeli az összes tápanyag emésztéséhez […]

Ezt a bonyolult szerkezetet a szerveid tartják mozgásban, tehát övék a legalapvetőbb és legfontosabb funkció is, ezért adunk néhány tanácsot, hogyan háláld meg nekik véget nem érő munkájukat!

Hasnyálmirigy

Néha rád is rád tör az „Ú, meg tudnék enni egy tucat palacsintát” érzés? Na így működik a hasnyálmirigy, és ez termeli az összes tápanyag emésztéséhez szükséges enzimet, emellett három fontosabb hormont is: a sejtek cukorfelvételének fokozásával a vércukor- (glukóz) szintet csökkentő inzulint, a máj cukorkibocsátásának fokozásával a vércukorszintet növelő glukagont, valamint az emésztőrendszerben általános gátló hatással rendelkező szomatosztatint.

A hasnyálmirigy betegségei nagyon komolyak, ezért az általános egészséges életmódhoz tartozó követelményeken túl úgy óvhatod leginkább, ha rostokkal tuningolod magad, így akár 40%-kal csökkenteni tudod hasnyálmirigyrák előfordulási esélyét.

Tüdő

A tüdőid működés közben nem csak oxigént vesznek fel, hanem a levegővel együtt bejutnak a baktériumok, vírusok és a levegőben található porszemek.
Az egyik legalapvetőbb, amit megtehetsz értük, hogy leteszed a cigarettát. A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka, és ebben a betegségben többen halnak meg, mint mell-, prosztata- és végbélrákban összesen!

Külön étrendkiegészítő a tüdő részére nincs, viszont tudósok rájöttek, hogy a sült rák nagyon jót tesz neki! A túlsúly a másik ellensége a tüdőnek, mert nagyobb súllyal többet is kell dolgoznia. Ha például leadod a súlyod 10%-át, a tüdőd kapacitása 5%-kal nő.

szerv2.jpg ()

Máj

Ez a szerv önmagában több mint 5000 funkciót lát el, beleértve a vitaminok és ásványi anyagok raktározását, valamint szervezeted tisztítását az alkoholtól és más mérgektől. Minél több martinit iszol, annál inkább ártasz neki! A gyógyszerek és az alkohol rendszeres fogyasztása megnöveli a májrák és májzsugor előfordulási esélyét, melyen csak az átültetés segíthet már. Mégis – talán nem meglepő – a máj betegségeinek legfőbb oka az elhízás. A májban lerakódó zsír bizony végleg ott marad, gyulladáshoz, később májzsugorhoz és rákhoz vezethet. Leginkább a vas tartalmú ételek és proteinek segítik megőrizni az egészségét, másrészt az óvszer is megvéd a nem kívánt Hepatitis-től.

Szív

A teljes értékű élethez nemtől és kortól függetlenül létfontosságú az egészséges szív. Bár a nők több mint 60%-a a mellrákot tartja az egészségét legjobban veszélyeztető betegségnek, a szívbetegség és a stroke még nagyobb veszélyt jelent, hiszen nyolcszor annyi nő hal meg szívbetegségben és strokeban, mint mellrákban!

A szív érdekében a legfőbb a zsíros ételek mellőzése, ezektől keményednek meg ugyanis az artériák és okoznak szívproblémákat. Ha a családodban volt már valakinek gondja a szívével, érdemes rendszeresen mérned a vérnyomásodat és a koleszterinszintedet

Kutatások támasztják alá, hogy pl. a sok tengeri halfogyasztás – amely omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag -, szabályozza a vérnyomást, gondoskodik a vér ideális koleszterinszintjéről (a jó/rossz koleszterin arányáról), aminek következtében megelőzi a vérkeringési és szívproblémákat.

Agy

Mivel még nem létezik agyátültetés, vigyáznod kell rá nagyon. A legjobb amit tehetsz, hogy eleget alszol. A kevesebb mint 7 óra alvástól nem csak rosszabbul teljesítesz, de rövidre zárj a memóriád is. Az agyad ugyanis alvás közben szilárdítja meg és tárolja el az emlékeket. Az omega-3 zsírsavak az agyadra is jó hatással vannak, de a rendszeres mozgás még jobb, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy akár heti 3×15 perc aktív mozgás által új sejtek termelődnek az agyban közvetlen a memóriáért felelős részben.

Villámgyors fogyás tablettákkal (x)

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X