Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a lázról

5 kérdés a lázról

betegséglázorvos
0

Írta: and

Hogyan ingadozik a testhőmérséklet? A napi testhőmérséklet az egészséges embereknél is ingadozik, ami több tényezőtől függ, és soha nem állandó teljesen. A reggeli órákban a legalacsonyabb (átlagosan 36,2-36,8 Celsius fok), a nap folyamán kb. 1 Celsius fokot emelkedik, ám fizikai aktivitás hatására akár 2 Celsius fokot is növekedhet, a legmagasabb késő délután (37,2 Celsius fok). […]

Hogyan ingadozik a testhőmérséklet?

A napi testhőmérséklet az egészséges embereknél is ingadozik, ami több tényezőtől függ, és soha nem állandó teljesen. A reggeli órákban a legalacsonyabb (átlagosan 36,2-36,8 Celsius fok), a nap folyamán kb. 1 Celsius fokot emelkedik, ám fizikai aktivitás hatására akár 2 Celsius fokot is növekedhet, a legmagasabb késő délután (37,2 Celsius fok). A testhőmérséklet bizonyos területeken (pl. mellkas, agy) melegebb, mint más testrészeken, a comb és a felkar környékén a hőmérséklet jellemzően 34-36 Celsius fok közötti, a lábaknál és a kezeknél átlagosan 28 Celsius fok, vagy ennél alacsonyabb. Ezek az értékek átlagosak, ám bizonyos külső és belső tényezők (pl. stressz, sport, meleg fürdő, koffein, táplálkozás, gyógyszerek) befolyásolhatják a testhőmérséklet változását.

Mikor veszélyes?

A láz nem betegség, hanem egy tünet, ami a szervezet védekező reakciója bizonyos fertőzésekre, kórokozókra vagy sérülésekre. Ha a hónaljban mért normális testhőmérséklet (36-37 Celsius fok) enyhén megemelkedik (37 – 38 Celsius fok) hőemelkedésről, 38-39 Celsius fok esetén lázról, 39-40,5 Celsius fok körül magas lázról, míg 40,5 Celsius fok felett nagyon magas lázról beszélünk, ami életveszélyes lehet.

lazcikk.jpg ()Mitől lehetek lázas?

A testhőmérsékletet az agy hőszabályozó központja, a hippotalamusz szabályozza, és tartja a normális értékek között. Ha baktériumok vagy kórokozók kerülnek a szervezetbe, megemelkedik a testhőmérséklet, és fokozódik az immunanyagok termelése, ami lassítja a vírusok szaporodását. A lázat ugyanakkor számos más tényező is előidézheti, így pl. a fokozott anyagcsere-tevékenység, a fizikai túlterhelés, egyes gyógyszerek mellékhatásai, az extrém folyadékveszteség, az oltások, a műtétek, a gyulladásos betegségek vagy a rosszindulatú daganatok.

Hol mérjem?

A testhőmérsékletet több helyen is mérheted. A legpontosabb eredményt a végbélben történő mérés adja, ami 0,5 Celsius fokkal magasabb, mint a fülben vagy a hónaljban mért érték. Ehhez a hőmérő csúcsát vezesd be óvatosan kb. 2-3 centiméterre, amihez használhatsz esetleg egy kis vazelint is. A hőmérőzéshez választhatsz digitális lázmérőt, bőrhőmérőt vagy fülhőmérőt, amit gyorsan és egyszerűen leolvashatsz, illetve eltárolhatod a mérési adatokat. A szájban történő mérés ugyanakkor pontatlan eredményeket adhat, amit befolyásolhat a légzés vagy a hőmérő különféle módon történő behelyezése.

Mit tehetek ellene?

A láz súlyosságától függően a testi tünetek sokfélék lehetnek: fáradtság, gyengeség, szédülés, rossz közérzet, ízületi fájdalmak, étvágytalanság, hidegrázás, szapora szívverés, szájszárazság. A megemelkedett testhőmérséklet a védekező reakció fontos része, ami elősegíti a betegség leküzdését, így az enyhébb lázat nem érdemes gyógyszerekkel csillapítanod, csak akkor, ha az 39 Celsius fok fölé emelkedik. Láz esetén célszerű minél többet pihenned, vékonyabb takaróval betakaróznod, és könnyebb ruhát felvenned, különben a lázad még feljebb szökhet.

A magas lázat csillapíthatod langyos vizes borogatással, ilyenkor nedves törölközővel befeded az egész testedet, majd betakarózol száraz törölközővel, és kb. 10 percenként cserélgeted, vagy hűtőfürdővel, amikor a testmeleg vízhez fokozatosan engedsz hidegebbet (kb. 30 Celsius fokig).  Hőemelkedés és láz esetén egyaránt fontos a megfelelő folyadékpótlás, izzadás során a szervezetben só- és folyadékveszteség alakul ki, ezért igyál vitaminokban gazdag gyümölcsleveket, limonádét vagy húslevest. Egyes gyógynövények izzasztó és gyulladáscsökkentő hatásúak, mint pl. a csipkebogyó, a bojtorján, a hársfavirág, a zsálya vagy a bodzavirág, ezekből készíts teát, és kortyolgasd addig, amíg a lázad el nem múlik.

Wellness Cafe tipp: Ha a magas láz több napig fennáll, vagy fokozatosan romlik az állapotod, azonnal fordulj orvoshoz!

Katus Attila az étel-házhozszállítási piacon! (x)

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X