Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 kérdés a nyomelemekről

6 kérdés a nyomelemekről

cinkhüvelyesmájnyomelemvas
0

Írta: and

Mik azok a nyomelemek? A nyomelemek az emberi szervezetben nagyon kis mennyiségben jelen levő, ám létfontosságú szervetlen ásványi anyagok.  A vitaminokhoz hasonlóan nélkülözhetetlenek a szervezet harmonikus működéséhez és egyensúlyi folyamatainak fenntartásában. Mi a különbség az ásványi anyagok és a nyomelemek között? Az ásványi anyagok szintén létfontosságúak, ám szervezetünk előállításukra nem képes, így ezeket táplálkozással vagy […]

Mik azok a nyomelemek?

A nyomelemek az emberi szervezetben nagyon kis mennyiségben jelen levő, ám létfontosságú szervetlen ásványi anyagok.  A vitaminokhoz hasonlóan nélkülözhetetlenek a szervezet harmonikus működéséhez és egyensúlyi folyamatainak fenntartásában.

Mi a különbség az ásványi anyagok és a nyomelemek között?

Az ásványi anyagok szintén létfontosságúak, ám szervezetünk előállításukra nem képes, így ezeket táplálkozással vagy étrend-kiegészítőkkel tudjuk bevinni, hiányuk működési zavarokhoz, illetve betegségekhez vezethet. „Attól függően, hogy a szervezetüknek milyen mennyiségben van szüksége rájuk, makroelemeknek, mikroelemeknek vagy nyomelemeknek nevezzük őket” – tájékoztat Kiss Dominika, életviteli szaktanácsadó. “A makroelemek olyan ásványi anyagok, amelyek viszonylag nagyobb mennyiségben fordulnak elő a szervezetünkben (pl. foszfor, kalcium, kálium, klór, magnézium, nátrium), ezzel szemben a mikroelemek csupán kisebb mennyiségben vannak jelen a testünkben.  A nyomelemek azok a mikroelemek, amelyek valóban csak nyomokban fordulnak elő a szervezetünkben. A három legfontosabb nyomelem (mikroelem) a vas, a réz és cink.”

Miért fontos a megfelelő vas-bevitel?

A vas létfontosságú nyomelem, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Vashoz kizárólag kívülről juthatunk, ami beépül a hemoglobinba és az enzimekbe, majd elraktározódik az izmokban és a májban. Mivel nem választódik ki a szervezetből, csupán vérveszteséggel csökken a mennyisége, így pótlására a férfiaknak kevesebb mennyiségben van szüksége. „A legnagyobb mennyiségű vasra a szervezet növekedés és fejlődés periódusában (pl. gyermekeknél, serdülőknél) van szükség, illetve nőknél erősebb menstruációs időszakban, vagy terhesség és szoptatás idején” – fűzi hozzá a szakértő. 

A vas leghatékonyabban az állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel, a legjobb vasforrások a vörös húsok, a máj és az egyéb belsőségek. Ezzel szemben a növényi vas kevésbé szívódik fel, magas vastartalmú növények többek között a spenót, a sóska, a ribiszke, a mák, a dió, a mogyoró, a vargánya és a csipkebogyó. „Fontos tudnod ugyanakkor, hogy a fekete tea, a kávé és a dohányzás megakadályozzák a vas felszívódását.”

tojas.jpg ()Milyen tüneteket okozhat a cinkhiány?

A cink sejtvédő hatású, nélkülözhetetlen a hormonképződéshez és az inzulinnal együtt a cukoranyagcseréhez.

Elősegíti a sebgyógyulást, javítja a koncentrációs képességünket és erősíti immunrendszerünket. A cink pótlására különösen serdülőkorban, növekedési időszakban, terhesség, szoptatás ideje alatt, diéta, fogyókúra – és teljesítményorientált sportolás esetén van szükség.

A vassal ellentétben a cinket a szervezet nem képes tárolni, amely az epén keresztül rendszeresen kiválasztódik, így újra és újra be kell juttatnunk a szervezetbe. A cinkhiány oka a nem megfelelő táplálkozás, az enyhébb cinkhiány tünetei az étvágytalanság, a gyakoribb megfázás, míg a súlyos cinkhiány romló ízérzést, a szaglás elvesztését, hasmenést, szexuális zavarokat és hajhullást eredményezhet. A legjobb cinkforrások a hús, a máj, a tojás, a dió, a mandula és a hüvelyesek.

Melyek a rézben gazdag élelmiszerek?

A réz fontos szerepet játszik a vas felszívódásában, a vörösvérsejt-képzésben, az enzimek és az idegrendszer megfelelő működésében, ám az egészséges csontokhoz és fogakhoz is elengedhetetlen. Magas réztartalmú élelmiszerek a kagyló, a máj, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, a magvak, a kakaó és bizonyos hüvelyesek (mint pl. a bab és a lencse).

Érdemes étrend-kiegészítőket szednem?

„Ha a táplálkozással nem visszük be a megfelelő mennyiségű és minőségiű tápanyagokat, különböző étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk, azokat” – vélekedik a szakértő. “Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet igényel (pl. vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, bizonyos zsír- és aminosavak) vagy olyanokat, amiket bár elő tud állítani (mint például bizonyos enzimek és zsírsavak), ám gyakran nem elegendő mennyiségben. Ha megfelelő mennyiséget fogyasztanánk ezekből a tápanyagokból, akkor nem szenvednénk hiányt.” Sajnos a drasztikus fogyókúrák és a megszorító diéták mind-mind különböző nyomelemektől fosztják meg a szervezetünket. Ez a hiány többnyire nem olyan erősen fejeződik ki, hogy gyorsan felismerhetőek legyenek a tünetek. Alattomosan hat, meggyengíti az immunrendszert és így hozzájárul, hogy az évek során súlyosabb krónikus betegségek alakuljanak ki.

Ha szeretnénk kivédeni a sokszor egyoldalú étrend következményeit és a hiánybetegségeket, táplálék-kiegészítőkkel elősegíthetjük szervezetünk egészséges működését. Ez különösen fontos akkor, ha dohányzunk, extrém sportokat űzünk, és erős testi vagy pszichikai terhelés alatt állunk.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: http://metodic.hu/

Fotó: Profimedia – Red Dot

Curver Grand Chef ételtartó (x)

Fedezze fel a powerfruit erejét!

Kavard fel a port és nevess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X