A megfázás természetes ellenszere A rendszeres hagymafogyasztás hideg időben különösen ajánlott, hiszen nagyban támogatja az immunrendszert, megvéd a fertőzésektől, csökkenti a lázat és segít kiizzadni a meghűlést és az influenzát. A népi gyógyászat már réges rég felismerte áldásos hatásait, amelyek a hurutos és légúti megbetegedésekre is kiterjednek, ugyanis illóolajai csökkentik az orrdugulást, fellazítják a lerakódott váladékot. […]
A megfázás természetes ellenszere
A rendszeres hagymafogyasztás hideg időben különösen ajánlott, hiszen nagyban támogatja az immunrendszert, megvéd a fertőzésektől, csökkenti a lázat és segít kiizzadni a meghűlést és az influenzát. A népi gyógyászat már réges rég felismerte áldásos hatásait, amelyek a hurutos és légúti megbetegedésekre is kiterjednek, ugyanis illóolajai csökkentik az orrdugulást, fellazítják a lerakódott váladékot. A modern orvoslásban is használják már, fogyasztása bizonyítottan segít az asztma tüneteinek leküzdésében.
A kifogástalan keringési rendszerért
A rendszeres hagymafogyasztás megelőzésként és kezelésként is kitűnő: csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát, valamint segít megelőzni az érelmeszesedést is. Mindez a hagymában található flavonoidoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhető – különösen a kénnek, krómiumnak és B6-vitaminnak -, mert csökkentik az agyvérzésért és az infarktusért felelős homocisztein szintet a szervezetben.
Az ősi szépítőszer
A hagyma tetőtől talpig használható a test felületén is. Hajszeszként – kétszer egy héten – a fejbőrbe masszírozva serkenti a hajnövekedést, valamint segít a hajhullás leküzdésében. A zsíros, pattanásos arcbőr egyik természetes ellenszere a hagyma, akár héjából készült főzet formájában, akár nyers levét használva, de gőzölve is lehet alkalmazni, minden esetben fertőtlenítő hatása az, amely segít a pattanások és az arcbőr tisztításában. Antibakteriális hatása miatt komolyabb esetekben, gyulladásnál, tyúkszemeknél, rovarcsípésnél, valamint égési sérülések kezelésére is használják.
Rákos megbetegedések megelőzésére és kezelésére
Egyelőre kezdeti stádiumban tartanak azok a kutatások, amelyek a hagyma rákos megbetegedések során történő alkalmazását vizsgálják, de már most úgy tűnik, hogy előnyös tulajdonságait ezen a területen is hasznosítani tudják. A szakemberek úgy vélik, hogy kénvegyületei meggátolhatják bizonyos tumorsejtek burjánzását, fitovegyületei pedig az eddigi eredmények szerint olyan enzimek termelésére késztetik a szervezetet, amelyek egyes rákkeltő anyagokat ártalmatlanná tesznek, mások kiürítését pedig elősegítik.
Afrodiziákum
Az olyan ételek, mint az osztriga, az articsóka vagy a csokoládé közismerten vágykeltő hatásúak, ám a hagyma méltánytalanul maradt ki a díszes társaságból. Amellett, hogy afrodiziákumként meghozza a kedvet, az állóképességet is jelentősen növeli.
+1 Csak óvatosan
Bár tény, hogy a népi bölcsesség szerint minél csípősebb és erősebb a hagyma, annál jobb, érdemes megtartani a mértéket. Különösen azoknak kell odafigyelni, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, hiszen a nagy mennyiségű erős hagyma irritálhatja a gyomrot.