Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért vigyázz a fogkővel!

Ezért vigyázz a fogkővel!

fogfogkőfogorvos
0

Írta: and

A szép fogsor elengedhetetlen a jó megjelenéshez, mégis kevesebbet foglalkozunk vele a kelleténél. Ahhoz, hogy gyönyörű mosolyod legyen, időközönként meg kell szabadulnod a fogak alján megbúvó sötét képződményektől, nehogy idő előtt búcsút ints a fogaidnak és a szívből jövő kacajoknak. Mi az a fogkő? A fogkő az étkezések után lerakódott plakkokból alakul ki, melyek savas […]

A szép fogsor elengedhetetlen a jó megjelenéshez, mégis kevesebbet foglalkozunk vele a kelleténél. Ahhoz, hogy gyönyörű mosolyod legyen, időközönként meg kell szabadulnod a fogak alján megbúvó sötét képződményektől, nehogy idő előtt búcsút ints a fogaidnak és a szívből jövő kacajoknak.

Mi az a fogkő?

A fogkő az étkezések után lerakódott plakkokból alakul ki, melyek savas közegben a baktériumok melegágyai. A nyálban lévő kálcium, illetve foszfát hatására ez a lágy réteg idővel egyre keményebbé válik, míg végül annyira megszilárdul és elmeszesedik, hogy még alapos fogmosással sem lehet eltávolítani. Elhelyezkedését tekintve lehet íny feletti és alatti is, az utóbbi abból kifolyólag veszélyesebb, hogy sokszor addig nem is vagyunk tudatában a problémának, míg gyulladás nem alakul ki. Tünetei közé tartozik, hogy az íny megduzzad és vörössé válik, a lehelet kellemetlen lesz, sőt, a fogmosást vérzés is kísérheti. Legtöbbször szabad szemmel is láthatjuk a zavaró sötét képződményeket, igaz, inkább a fogak belső felszínén, ahova nehezen jut el fogkefe sörtéje.

fogko2.jpg ()A fogak elvesztéséhez vezethet

Amennyiben észreveszed a fogkövet, nem érdemes sokáig halogatni a fogorvos felkeresését, mivel súlyos következményei lehetnek. A gyulladás miatt ugyanis ínytasakok keletkezhetnek, és az tovább terjedhet a fogágyra is, ami által az íny visszahúzódik, a fogak pedig meglazulnak, majd kiesnek. Rossz esetben előfordulhat, hogy már maga a foggyökér is látszik.

Az íny felett elhelyezkedő fogkőnek egy másik roncsoló hatása, hogy savat termel, mely egy idő után kimarja a zománc falát, majd később kilyukasztja. Tehát a fogak elvesztését ne a kornak tudd be, hanem az íny környékén meghúzódó fogkőnek, és ha rendszeresen leszedeted, sokáig nem lesz szükséged kényelmetlen műfogsorra.

Jobb félni, mint megijedni

Mint sok más problémánál, itt is nagy hangsúly van a megelőzésen. Először is tudni kell, hogy hajlam kérdése is, ki mennyire szenved a fogkőtől, de általánosságban elmondható, minden felnőttet érint, kit jobban, kit kevésbé. Ahhoz, hogy elkerüld azt, hogy gyors növekedésnek induljon (igen, növekszik!), be kell tartani az alapvető szájhigiéniás szabályokat, mint például a napi háromszori alapos fogmosást és a szájvíz használatát. Ezekkel, ha nem is tudod teljesen megakadályozni a kialakulását, de lényegesen lelassíthatod a folyamatot. Viszont amennyiben a dohányzás rabja vagy, akkor csak felgyorsítod a káros következmények kialakulását, mivel a cigarettában lévő anyagok gátolják a száj védekező képességének működését, ezért jobb, ha a fogaid érdekében (is) megszabadulsz a káros szokástól.

Mit lehet tenni?

Amennyiben már kialakult a fogkő, sajnos te magad nem tudsz mit tenni ellene, csak és kizárólag a fogorvos. Ő szakszerűen, fájdalommentesen el tudja távolítani, amit évente 3-4 alkalommal érdemes elvégeztetni. Otthon semmiképp se próbáld erőszakkal lekapargatni a fogad felszínéről, nehogy megsértsd a zománcot, vagy az ínyedet! Ha még a kezdeti fázisban tartasz (vagyis még nem szilárdult meg olyan mértékben a fogkő), megpróbálkozhatsz a szódabikarbónás fogmosással, mivel vízzel elegyítve reakcióba lép a plakkok molekuláival, és lemarják azokat. Azonban ha ez nem segít, kénytelen leszel ellátogatni a fogorvosodhoz, és utána gondoskodni arról, hogy minél később kelljen visszamenned hozzá.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X