Főoldal > EGÉSZSÉG > Hasogat a fejed? A fájdalomtól gyógyszerek nélkül is megszabadulhatsz

Hasogat a fejed? A fájdalomtól gyógyszerek nélkül is megszabadulhatsz

fejfájás
0

Írta: and

A fejfájástól a migrénig A fejfájás egy globális egészségügyi probléma, így nem csoda, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a migrént a 19. helyre sorolta a legveszélyesebb egészségkárosító okok között. A leggyakoribb fejfájástípusok a tenziós fejfájás és a migrén, amelyek fizikailag és lelkileg súlyos terhet jelentek a betegek számára, hisz jelentősen csökkenthetik az életminőséget. A krónikus […]

A fejfájástól a migrénig

A fejfájás egy globális egészségügyi probléma, így nem csoda, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a migrént a 19. helyre sorolta a legveszélyesebb egészségkárosító okok között. A leggyakoribb fejfájástípusok a tenziós fejfájás és a migrén, amelyek fizikailag és lelkileg súlyos terhet jelentek a betegek számára, hisz jelentősen csökkenthetik az életminőséget. A krónikus fejfájás egyéb betegségekre is hajlamosíthat, így pl. a depresszív panaszok háromszor gyakoribbak azoknál az embereknél, akik migrénes vagy cluster fejfájásban szenvednek. A fájdalom kialakulásának testi és pszichés okai egyaránt lehetnek, s bár a migrént jelenleg nem lehet gyógyítani, ám ha ismered a kiváltó tényezőket, és igyekszel ezeket elkerülni, jelentősen csökkentheted a vele járó panaszokat.

Fordulj a természet patikájához

A gyógynövények értékes hatóanyagai stabilizálják az élettani folyamatokat, erősítik az immunrendszert és antibiotikus hatásúak, így kiválóan alkalmazhatod őket migrén vagy fejfájás esetén. Az őszi margitvirág partenolid tartalmának köszönhetően az egyik leghatásosabb gyógynövény a migrén kezelésére.  Ha stresszes vagy, és emiatt gyakrabban fáj a fejed, macskagyökérből, citromfűből és levendulából készíts főzetet, majd öntsd a fürdővízhez. A fűzfakéregben ugyanaz a természetes fájdalomcsillapító hatóanyag található, mint az aszpirinben, ebből 2 teáskanálnyit forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni negyed óráig, szűrd le, majd naponta 2-3 csészével kortyolgass belőle. A borsmenta közismerten nyugtató hatású, és különösen migrén esetén hasznos lehet, ha illóolaját a halántékodba dörzsölöd.

fejfajas2.jpg ()Változtass az étrenden

A fejfájás egyik jellemző oka a helytelen táplálkozás, ezért fontos odafigyelned arra, hogyan, mikor és mennyit étkezel, hisz hosszú távon csak így tudod megelőzni a kellemetlen tüneteket. Ennek érdekében erőteljesen kell csökkentened az állati fehérjék (pl. hús, sajt, tojás) fogyasztását, ám ugyanez vonatkozik a finomított és nitriteket tartalmazó élelmiszerekre is. Ügyelj arra, hogy az étkezésben szerepeljen legalább naponta egyszer zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona, hetente 4-5 alkalommal fogyassz hüvelyeseket, legalább 2-szer friss halat, illetve igyekezz minél több nyers ételt beiktatni az étrendbe. Megfelelő táplálkozással csökkentheted a fejfájást kiváltó elsavasodás és gombásodás tüneteit, valamint a testedben lévő feszültséget.

Segíthet az akupresszúra

A Shiatsu egy kellemes érzést keltő relaxációs módszer, amelyet Japánban fejlesztettek ki. Az ujjakkal, tenyérrel és könyökkel végzett speciális nyomótechnikák oldják a testi és lelki diszharmóniákat, aktivizálják a japánul kí-nek nevezett életenergiát, s helyreállítják a belső egyensúlyt. A masszázs beindítja a szervezet öngyógyító képességét, segíti az ellazulását, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, így kiválóan alkalmas a fejfájás csillapítására.

Lazítsd el az izmaidat

A tartós stressz és a kimerültség szintén előidézhet fejfájást. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a migrén és a fejfájás kezelésének egyik leghatásosabb relaxációs módszere a progresszív izomlazítás.  Az eljárás Egmund Jacobson neurofiziológus nevéhez fűződik, aminek célja a stressz és a szorongás csökkentése. A technika lényege, hogy bizonyos izomcsoportokat tudatosan megfeszítesz és ellazítasz, aminek köszönhetően ellazul a teljes tested, és megszűnik a benned lévő feszültség.  Az alapokat azonban érdemes tréner segítségével elsajátítanod, majd a későbbiekben egyedül is gyakorolhatod az ellazító technikákat.

Sportolj a pirulák helyett

Ha sokszor gyötör fejfájás, a hetente két-három alkalommal végzett aktív mozgás ugyanolyan hatékony lehet, mint a relaxációs gyakorlatok. Az állóképességi sportok, mint pl. az úszás, a kocogás vagy a kerékpározás különösen hasznosak, mivel jelentősen csökkentik a fejfájás és a migrénes rohamok gyakoriságát, intenzitását, valamint időtartamát.  A rendszeres testmozgás kiváló stresszoldó, javítja az agyi vérkeringést, fokozza a szervezet természetes védekezőképességét, és hozzájárul a lelki egyensúly fenntartásához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X