Főoldal > EGÉSZSÉG > Küzdd le az álmatlanságot!

Küzdd le az álmatlanságot!

álmatlanságalvásinsomnia
0

Írta: and

Magyarországon minden második felnőtt átélt már alvászavaros időszakokat, viszont a lakosság kb. 30%-ánál betegségként tartják nyilván a problémát. A tünetek egyértelműek, mégis kevesen vannak, akik szakemberhez is fordulnak a panaszaikkal, pedig ha elhatalmasodik rajtuk, az beláthatatlan következményekkel is járhat! Ez sajnos túlmutathat a napközbeni fáradtságon és rosszkedven, mivel nem egy olyan eset van, mikor halállal […]

Magyarországon minden második felnőtt átélt már alvászavaros időszakokat, viszont a lakosság kb. 30%-ánál betegségként tartják nyilván a problémát. A tünetek egyértelműek, mégis kevesen vannak, akik szakemberhez is fordulnak a panaszaikkal, pedig ha elhatalmasodik rajtuk, az beláthatatlan következményekkel is járhat! Ez sajnos túlmutathat a napközbeni fáradtságon és rosszkedven, mivel nem egy olyan eset van, mikor halállal végződik a kezeletlen betegség.

A test üzenete

Szakemberek egybehangzó véleménye, hogy az insomnia lelki eredetű, ezért a legjobb és leggyorsabb megoldás az életmódváltás. Ez lehet új munkahely keresése, egy rosszul működő kapcsolat lezárása, illetve a felesleges energiák rendszeres levezetése.
Az álmatlanságnak létezik primer, valamint szekunder formája: az utóbbinál a probléma csupán egy tünet – vagy egy tünetegyüttes tagja – ami pszichoszomatikus eredetű, viszont a primernél a betegség okára nem találnak magyarázatot, ezért gyógyítani is nehezebb.

Főbb tünetei:

•    nehéz, kései elalvás
•    gyakori felébredés az éjszaka folyamán
•    felületes alvás
•    túl korai ébredés
•    idegesség
•    fáradékonyság

insomnia2.jpg ()

Mikortól kóros az állapot?

A pihentető, zavartalan alvás egészségünk alappillére, tehát ha abba hiba csúszik, mindenképp negatívan hat ránk. Természetesen valamennyiünknél előfordulhatnak insomniás időszakok, de ha egy hónapig fennáll az az állapot, vagy egy héten minimum háromszor jelentkeznek a tünetek, feltétlen orvoshoz kell fordulni, mert az életvitelt komolyan veszélyeztetheti.

Ekkor az érintett számára a nappal is kész rémálom, mivel nem tud éjszaka regenerálódni a szervezet, ezért állandóan álmos, fáradt, és ez kihathat a munkavégzésére is. Nem ritka eset, hogy betegállományba készszerül a dolgozó, mivel nem tudja feladatait megfelelően végezni. Rosszabb eset, ha kialvatlanul a volán mögé ül, ugyanis a megnövekedett reakcióidő miatt a saját és mások életét is veszélyeztetheti (felmérésekből kiderül, az alvászavarral küzdők négyszer több balesetet okoznak).

Elsődleges oka a depresszió

Az alvászavar hátterében számos ok húzódhat, mégis leggyakrabban a depresszió, a stressz következménye. Ekkor érdemes pszichológus segítségét kérni, akik különböző terápiák kombinációjával segíthet a problémán. Sajnos ez oda-vissza működik, ugyanis az álmatlanság ugyanúgy okozhat depressziót, mint az insomniát.

Sokszor életmódváltást javasolnak, ami véget vethet az ébren töltött éjszakáknak, viszont az esetek kis részében szervi hiba okozza az alvászavart, mint például pajzsmirigy- és szívzavarok. Emellett statisztikák kimutatták, hogy a gyengébbik nem képviselőit gyakrabban kínozza a betegség, főleg az állapotos, illetve a kisgyerekes kismamák panaszkodnak rá a leggyakrabban.

Freud elmélete

Freud szerint az álmatlanság a meg nem valósított vágyaink, a kielégítetlen ösztönök következménye, mivel tudat alatt nem szeretnénk álomba merülni, hogy elvégezzük azokat a dolgokat, amiket nem merünk, vagy nem akarunk. Ezek feszültséget okoznak bennünk, mivel úgy érezzük, befejezetlen maradt a napunk.

A gyógyszer nem megoldás

Rossz megoldás, ha ekkor egyből gyógyszerhez nyúlsz, mivel egyrészt a kiváltó okot nem szűnteti meg, másrészt – éppen ezért nagy a rászokás veszélye. Helyette érdemes alvásspecialistához, pszichológushoz fordulni, aki fényt deríthet a kiváltó forrásokra, és különböző terápiákkal a segítségedre lehet. (kognitív terápia, paradoxon alkalmazása)

Ezenkívül otthon magad is sokat tudsz tenni a pihentető alvásért, például nyugtató, lazító gyógynövényekből – levendula, komló – tudsz párnát készíteni úgy, hogy a huzatba beleszórsz 200-200 grammot belőlük .

További kiegészítő megoldás lehet még az, ha lefekvés előtt jól kiszellőztetsz, kényelmes ágymatracot és párnát választasz, illetve nem eszel laktató ételeket lefekvés előtt!

További tanácsok a pihentető alvásért

•    kellemes, nem túl meleg hálószoba (18-20 °C)
•    zajforrások megszűntetése, esetleg füldugó használata
•    sötétítőfüggöny használata
•    lazító fürdő lefekvés előtt
•    egy pohár meleg tej
•    ne legyen a hálószoba túlzsúfolt


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X