Főoldal > EGÉSZSÉG > Ételek, melyek fejfájást okozhatnak

Ételek, melyek fejfájást okozhatnak

édesítőszerételfejfájásnaplósonka
0

Írta: and

A fejfájás olykor mindannyiunk életét megkeseríti, és szinte lehetetlen megjósolni, mikor fog ránk törni ez a kellemetlen érzés. Hátterében számtalan ok húzódhat, a genetikától kezdve a helytelen testtartásig, mégis, ha jól figyelünk, rájöhetünk, valójában kedvenc borunk, esetleg sajtimádatunk-e a felelős a migrénszerű rohamokért. Azok a fránya aminok Kísérletek igazolták, az erősebb fejfájást kiváltó ok összefügghet […]

A fejfájás olykor mindannyiunk életét megkeseríti, és szinte lehetetlen megjósolni, mikor fog ránk törni ez a kellemetlen érzés. Hátterében számtalan ok húzódhat, a genetikától kezdve a helytelen testtartásig, mégis, ha jól figyelünk, rájöhetünk, valójában kedvenc borunk, esetleg sajtimádatunk-e a felelős a migrénszerű rohamokért.

Azok a fránya aminok

Kísérletek igazolták, az erősebb fejfájást kiváltó ok összefügghet bizonyos tápanyagokban található aminokkal (pl. hisztamin). Ezek a nitrogéntartalmú természetes anyagok az ételek aromáját adják, és valamilyen oknál fogva egyes emberek nem tudják normális mértékben megemészteni, ennek eredményeképpen fejfájás léphet fel. Náluk gátlódik azoknak az enzimeknek a működése, melyek a káros aminok lebontásáért felelnek.

fejfajas2.jpg ()Magas amintartalmú ételek: sertéshús, sajtok, csokoládé

Sonka

Tudtad, hogy egy olyan közkedvelt felvágott, mint a sonka is okozhat erős fejfájást? Ugyanis tyramine nevű összetevője növeli a fejben a nyomást, mivel kitágítja az ereket. Természetesen nem azt mondjuk, hogy holnaptól száműzd teljes mértékben az étrendedből a sonkát, viszont ha hajlamos vagy a fejfájásra, nem árt mellőzni egy darabig, hogy rájöhess, hátha ez a finomság a felelős a vissza-visszatérő problémádért!

Tyramine megtalálható még: füstölt húsokban, savanyúságokban, érett sajtokban

Mesterséges édesítőszerek

Igaz, az egészséges életmód nevében dobták az édesítőszereket a piacra, mégis számos mellékhatásuk ismert. Például a bennük található aszpartám amellett, hogy fejfájást okoz, lebomlása akár még rákhoz is vezethet. Igaz, hogy a túlzott cukorfogyasztás egészségtelen és hizlal, mégis a legtöbb szakember óva int a mesterséges szerektől, ezért ha édesíteni szeretnéd a teád, illetve a süteményeket, használj inkább barna- vagy nyírfacukrot.

Vigyázz! Ez az anyag természetesen a light üdítőkben is megtalálható, ezért amennyire csak lehet, azokat is mellőzd!

Hideg ételek, italok

Akármennyire is imádod télen a forró italokat, nyári hőségben a jeges gyümölcsleveket, a fagylaltokat, el kell, hogy keserítsünk: a hideg is okozhat fejfájást. Ekkor az arc- és homloküreg gyorsan lehűl, ami ingerli a fájdalomérző receptorokat, mivel ahogy a hideg fagyi a szájpadláshoz ér, bizonyos idegek túlreagálnak. Igaz, ez a fajta fejfájás csupán pár percig tart, de nagyon kellemetlen és zavaró tud lenni.

Vezess naplót!

Ahhoz, hogy kiderítsd, melyik étel okozhatja a fejfájásod, vezess naplót. Pár hónapig írd fel, mit ettél, mit ittál, mennyire volt stresszes a napod, illetve hogy volt-e valamilyen fájdalmad. Meglehet, ezáltal fény derülhet arra, hátha egy-egy étel, esetleg ital húzódik meg a migréned hátterében, így elkerülheted a gyógyszerszedést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X