Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg mindent a génmódosított élelmiszerekről!

Tudj meg mindent a génmódosított élelmiszerekről!

bizonytalanDNSgénmódosítottGMGMOtakarmány
0

Írta: and

Bizonyára te is hallottál arról, hogy egyre több országban lepik el a boltok polcait az úgynevezett GMO termékek, azaz a génmódosított élelmiszerek. Jelenleg is hatalmas vita folyik az ügy kapcsán, hogy mennyire károsak az egészségünkre nézve. A legtöbb ember és környezetbarát elképzelés szerint teljes mértékben meg kéne szűntetni ezen élelmiszerek termesztését. Mi az a GMO? […]

Bizonyára te is hallottál arról, hogy egyre több országban lepik el a boltok polcait az úgynevezett GMO termékek, azaz a génmódosított élelmiszerek. Jelenleg is hatalmas vita folyik az ügy kapcsán, hogy mennyire károsak az egészségünkre nézve. A legtöbb ember és környezetbarát elképzelés szerint teljes mértékben meg kéne szűntetni ezen élelmiszerek termesztését.

Mi az a GMO?

Génmanipulációnak röviden és egyszerűen azt nevezzük, amikor idegen gént juttatunk más élőlény DNS-ébe. A cél az, hogy egyes növények pozitív tulajdonságait átvigyék egy másikba, így ellenállóbbá tehetik őket és ezáltal többet tudnának termeszteni belőlük. Az elképzelés dicséretes, mivel a fejlődő országok éhínség problémáira akart megoldást nyújtani, bár több szakember határozottan állítja, a Föld élelmiszerkészlete bőven elegendő mindenki számára, a baj az importálással és a pazarlással van.

A GMO mellett állók azonban nem számolnak azzal, hogy alig tudunk valamit a gének kölcsönhatásairól, ami komoly aggodalmakra ad okot: egyrészt nem tisztázott, milyen biokémiai folyamatokat zavarhat meg az állati és emberi szervezetben, másrészt olyan vírusoktól és baktériumoktól való géneket tartalmaznak, melyek nem részei a táplálkozásunknak.

genmanipulalt2.jpg ()Világméretű emberkísérlet

Mivel még csak pár éve kerültek forgalomba ezek az élelmiszerek, nem tudni, milyen károsodásokat szenvedhetünk, ugyanis még kérdés, hogy a GMO termékeket a szervezet ugyanúgy emészti-e meg és bontja le, mint a többit. Aggodalomra ad okot több állatkísérlet, melyben patkányokon vizsgálták a hatását, és többször is bebizonyosodott, hogy terméketlenséget, a gyors sejtosztódás miatt rákot és allergiát okozhatnak. Kutatók állítják, hogy valószínűleg szoros összefüggés van az egyre gyakoribb szójaallergia és a génmanipuláció között, bár ezt még nem sikerült bebizonyítani.

Probléma az is, hogy már az állatok többségét is GM takarmánnyal etetik, ami sok esetben pusztítást végez a belekben, a károsodás és DNS-töredékek, valamint a transzgének pedig a vérkeringés által átjutnak a magzatba is. Természetesen ezeket a jószágokat ugyanúgy levágják, feldolgozzák, mint a természetes takarmánnyal táplált társaikat, majd szépen átkerülnek a szupermarketekből a tányérunkra.

Magyarország és a GMO

Magyarországon egyelőre tilos génkezelt növényeket termeszteni, bár sajnos egyre inkább nyitottabbak vagyunk rá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is futhatunk bele GMO élelmiszerekbe, sőt, nap mint nap találkozhatunk velük, mivel az itt kapható termékek egy részében bizony jelen vannak a génmanipulált összetevők. Igaz, jelölni kell minden olyan élelmiszert, mely 0,9%-nál nagyobb mennyiségben tartalmaz génkezelt anyagokat, viszont az, hogy az a hús, tej, vagy tojás, amit megveszünk, GMO-val etetett állattól való-e, az sajnos rejtve marad előttünk (ez hozzávetőlegesen a húsok 75%-a). Ráadásul a Greenpeace információi szerint a kötelező figyelmeztetések se kerülnek rá az összes termékre, így továbbra is bizonytalan marad, mégis mi kerül a kosarunkba.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X