Főoldal > DIÉTA > Génmódosított ételeket eszel?

Génmódosított ételeket eszel?

élelmiszerételétrendgenetikailag módosított élelmiszergénmanipulációgénmanipulált ételGMO
0

Írta:

Innen állapíthatod meg, hogy a boltban vásárolt élelmiszered genetikailag módosított-e.

Sokan nincsenek tisztában a GMO fogalmával. A legtöbben elintézik a dolgot egy legyintéssel, és ugyanúgy vásárolnak zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, mintha a biopiacon lennének. Ám a most következő sorok elolvasása után garantálni fogjuk, hogy te ezentúl mindig meg fogod nézni, mit teszel a kosaradba. De kezdjük az elején.

Mit is jelent a GMO?

A GMO a genetikailag módosított organizációk rövidítése. Ezt akkor tüntetik fel egy élelmiszer csomagolásán, ha a gyártó egy olyan mesterséges anyagot csempész bele az adott ételbe, mely természetes körülmények között, eredeti formájában amúgy nem szerepelne a DNS-ében.

Az ilyen mutáció következtében ellenállóbbak és szebb külleműek, estenként ízletesebbek is lehetnek az élelmiszerek. A gond csak az, hogy ezt a rovarokra káros, mesterséges anyagot mi is megesszük, hiszen beleépítették az ételbe.

Research of GMO wheat in the laboratory

Miért káros nekünk a GMO?

A GMO-s élelmiszereket és növényeket már 30 éve vizsgálják különböző orvosi csoportok – patkánykísérleteken pedig beigazolódott, hogy ezek a mérgező vegyi anyagok rákos megbetegedéseket, valamint máj-és vesekárosodásokat okoznak rajtuk.

Érdekesség, hogy a GMO növények sejtjei akár 1000-szer több toxikus anyagot tartalmaznak, mint a vidéken gyakran használatos permetezőszerek. Ezek a megdöbbentő adatok elég okot adnak arra, hogy az egészséges életmód jegyében teljesen kiiktassuk az étrendünkből a GMO-val telített élelmiszereket.

Hogyan lehet védekezni ellenünk?

Sajnos csak úgy, hogy ha a lehető legkevesebb feldolgozáson keresztülment ételt, illetve ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó bioélelmiszereket fogyasztunk – ám van néhány mód arra, hogyan szúrhatjuk ki a GMO-s termékeket.

A zöldségeknél-gyümölcsöknél csak akkor derül ki, hogy génmanipuláltak-e, ha egy hét után sem ráncosodnak, színeződnek el, penészednek meg. Ugyanis a mesterségesen manipulált ételek legfőbb jellemzője, hogy napok, hetek múltán is ugyanúgy néznek ki.

Ezenkívül, csak arra tudunk figyelni, hogy a GMO-t egyáltalán nem támogató beszállítóktól, gyártóktól, szupermarketekből, valamint biopiacokról és ökotermelőktől vásároljunk. (A GMO-t támogató magyar gyártók, szupermarketek listájára online könnyen rá lehet bukkani.)

Magyarországon egyébként alaptörvénybe foglalták az élelmiszerek GMO-mentességét, de néhány hipermarketben így is belefuthatunk manipulált ételekbe. Ázsiában vagy az Amerikai Egyesült Államokban pedig teljesen szabadon fel lehet használni a génmanipulált termékeket.

Mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb GMO-t?

A leggyakoribb GMO-élelmiszerek közé a kukorica, a szója, a gyapotmag, a papaya, a rizs, a repceolaj, a burgonya, a paradicsom, valamint a tejtermékek és a borsófélék tartoznak, ezért ha ilyesmiket vásárolsz, kétszer is ellenőrizd le a csomagolásukat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X