Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan éld túl azokat a bizonyos nehéz napokat?

Hogyan éld túl azokat a bizonyos nehéz napokat?

fájdalomfejfájásgörcsgyógynövényjógamenstruációnapok
0

Írta: and

Ahány nő, annyi féle tünetegyüttes. Vannak, akik szinte semmi gond nélkül, mosollyal az arcukon, Buddhát megszégyenítő nyugalommal élik meg a nehéz napokat, viszont akadnak olyanok is, akik ki sem tudnak kelni az ágyból, különben elájulnának a fájdalomtól. Ritkább esetben a „beteg” még kórházban is kiköthet, ahol vénás injekcióval próbálnak enyhíteni a szenvedésein. A legtöbben azonban […]

Ahány nő, annyi féle tünetegyüttes. Vannak, akik szinte semmi gond nélkül, mosollyal az arcukon, Buddhát megszégyenítő nyugalommal élik meg a nehéz napokat, viszont akadnak olyanok is, akik ki sem tudnak kelni az ágyból, különben elájulnának a fájdalomtól. Ritkább esetben a „beteg” még kórházban is kiköthet, ahol vénás injekcióval próbálnak enyhíteni a szenvedésein. A legtöbben azonban a két csoport közé tartoznak, ilyenkor pedig jól jönnek praktikák, melyekkel könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot.

Fogamzásgátlók

Amennyiben a menstruációd erős és fájdalmas, a nőgyógyászok gyakran fogamzásgátlót javasolnak, ami csökkenti a panaszokat. Állítólag ez csak a kombinált tabletták esetében igaz, tehát amelyik ösztrogént és progeszteront is tartalmaz. Ezek a gyógyszerek úgy hatnak, hogy ideiglenesen gátolják a szaporítószervek működését úgy, hogy a mesterséges progeszteron jelez a petefészkeknek, hogy ne termeljen, így az erős vérzés – ami valójában nem is igazi menstruációs vérzés , valamint a fájdalom jócskán csillapodik.

Jógagyakorlatok

Bizonyítottan gyorsan mérséklik a fájdalmat különböző torna- és jógagyakorlatok, mivel oldják a testben lévő feszültséget és elősegítik a helyes energiaáramlást úgy, hogy masszírozzák az alhasi szerveket, valamint nyújtják a hátizmokat. Ezek a gyakorlatok nemcsak a szenvedéseidet enyhítik, hanem fokozzák a libidódat, segítenek beállítani a ciklusodat és nem utolsó sorban az stresszt is elűzik. A jógafajták közül leginkább a luna jóga és a női jóga azok, amik a legnagyobb mértékben segítik a női panaszok enyhülését.

Wellness Cafe tipp: A női jógát ezeken a helyeken kipróbálhatod: Baraka Jógastúdió http://baraka-ter.com, Padma Jógastúdió www.jogastudio.hu

profimedia-0115880147.jpg ()

Otthoni gyakorlatok

1. Feküdj a hasadra, a kézfejek legyenek a vállaid mellett, majd nyújtsd ki a karjaidat,  és homoríts úgy, hogy a csípőd maradjon a talajon. Tartsd ki a mozdulatot egy ideig, csak utána ereszkedj vissza!

2. Feküdj a hátadra, majd emeld meg a csípőd, amennyire csak tudod. Ügyelj arra, hogy a talpaid és a vállaid a talajon maradjanak. Mikor felfelé emelkedsz, akkor szívd be mélyen a levegőt, mikor visszaereszkedsz, lassan fújd ki.

3. Térdelj le a talajra, majd menj le úgy hídba, hogy kezeiddel fogd meg az azonos oldali bokáidat. Figyelj arra, hogy a fejed is döntsd hátra, hogy menjen bele egy kis vér.

4. Helyezkedj négykézlábas pozícióba. Minden levegővételnél homoríts, mint egy macska, majd domboríts, mikor kifújod a levegőt.

Gyógynövényes fürdő

Olykor nem árt nagymamáink praktikáihoz fordulni, mivel sok esetben jobban értenek a fájdalomcsillapításhoz, mint az orvosok. A régi gyógyászat szerint, mikor erős görcseid vannak, a legjobb, ha engedsz egy kád meleg vizet és teszel bele nyugtató, lazító gyógynövényeket. Ilyen például a kamilla, a cickafark, illetve az orbáncfű. Fokozhatod a hatást, ha közben elkortyolgatsz a belőlük készült teából egy bögrével, illetve miután kijöttél a kádból, borogatásként még a hasadon tarthatod a gyógyító főzetet.

További  görcsoldó gyógynövények

– eukaliptusz
– borsmenta
– levendula
– málna levele
– palástfű
– angelika

Tűszúrásokkal a fájdalom ellen

Azok, akiknek nagyobb fájdalommal jár a vérzés, kiegészíthetik az otthoni praktikákat alternatív lehetőségekkel is. Ezek közül a legnépszerűbb az akupunktúra, melynek segítségével a számtalan probléma orvosolható. Régebben titokzatos áltudománynak hitték a nyugati gyógyítók, viszont napjainkra már egyre kevesebben kérdőjelezik meg hatékonyságát, sőt, gyakran maguk az orvosok ajánlják bizonyos betegségek leküzdésére.

A kínai gyógyászat szerint fájdalom akkor jelentkezik a testben, ha az energia áramlása valamiért akadályba ütközik, és nincs ez másként a menstruációs görcsökkel sem. Ekkor apró, hegyes tűket szúrnak a meridián pontokba, ezáltal feloldják a blokkokat és a csí (energia) szabad utat kap, így a probléma megszűnik. Szakemberek azt javasolják, hogy a kezelést érdemes többször elvégezni, a ciklus alatt és végeztével is, hogy az összes gát maradéktalanul eltűnjön. Hogy még miért is eredményes az akupunktúra?  A tűszúrások elernyesztik a befeszült izmokat, fokozzák a vérkeringést, valamint boldogsághormonokat szabadítanak fel, ami köztudottan fájdalomcsillapító hatású.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Legyél két hét alatt bomba nő!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X