Főoldal > EGÉSZSÉG > Állítsd össze saját házipatikádat!

Állítsd össze saját házipatikádat!

fülházipatikaitalméhsópárna
0

Írta: and

A mesterségesen előállított, vegyszerekkel dúsított gyógyszerek a legtöbb embernél álmosságot, koncentrációs zavarokat, kábultságot, sőt, rosszabb esetben gyomor- és emésztési panaszokat okozhatnak. Szerencsére már egyre többen fordulnak természetes anyagokhoz, házi szerekhez, melyek sokszor ugyanolyan hatásosak, viszont használatuknál nem kell számolnunk a kellemetlen mellékhatásokkal. Tehát elő az elfeledett boszorkány oldalunkkal, és az egészséges életmód nevében hívjuk segítségül […]

A mesterségesen előállított, vegyszerekkel dúsított gyógyszerek a legtöbb embernél álmosságot, koncentrációs zavarokat, kábultságot, sőt, rosszabb esetben gyomor- és emésztési panaszokat okozhatnak. Szerencsére már egyre többen fordulnak természetes anyagokhoz, házi szerekhez, melyek sokszor ugyanolyan hatásosak, viszont használatuknál nem kell számolnunk a kellemetlen mellékhatásokkal. Tehát elő az elfeledett boszorkány oldalunkkal, és az egészséges életmód nevében hívjuk segítségül a természetet!

Sópárna a fájós fülekre

Rég elfeledett praktika, melyet nagyanyáink előszeretettek alkalmaztak. A só jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, számos panaszra gyógyírként szolgál. Az igazi, természetes só kitűnő fájdalom- és gyulladáscsökkentő hírében áll, ezért a népi gyógyászatban gyakran használták például fájó fülekre úgy, hogy bebugyolálták egy kis párnába, vagy zokniba, majd az problémás területre helyezték. Ezt a praktikát mindenképp érdemes felvenni a házipatikánkba, mivel kiváló menstruációs görcsökre, fejfájásra, valamint reumás panaszokra is.

patika2.jpg ()Használható hűtve is úgy, hogy a kis párnácskát kb. fél órára a hűtőbe teszed, majd a fájó testrészhez nyomod. Ezt a technikát leginkább rándulások, ficamok esetén használd, mert ezáltal fokozódik a sejtépítés, a gyulladások lehúzódnak, a fájdalom pedig mérséklődik.

Vannak azonban olyan problémák, amik ellen nem hideggel, hanem meleg hővel védekezünk és gyógyítjuk: ilyen például a középfül-és az arcüreggyulladás, illetve a menstruációs panaszok. Ebben az esetben tedd a sós párnát – vagy zoknit- az 50 0C-os sütőbe kb. 20 percre, majd hagyd hűlni addig, hogy még meleg, de elviselhető legyen a hőmérséklete! Akármelyik módszert választod, ha lehet, himalájai kristálysót, vagy más természeteset használj!

Pipacs, nemcsak a vázában

Tudtad, hogy a pipacs nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, de a torokpanaszokra és a köhögésre is hatékony ellenszer? Kevesen vannak tisztában vele, de a virágban található nyákos anyag  bevonja a felső légutak felszínét, így csökkenti az irritációt és a köhögési ingert. Herbáriákban kapható kapszulák formájában is, de otthon, virágából  is értékes főzetet készíthetünk, mellyel ugyanolyan eredményesen gyógyíthatjuk a megfázást és a rekedtséget, mint az enyhe álmatlanságot. Hogy a hatás maximális legyen, teájához nyugodtan rakhatunk egy kis mézet, sőt, ha bevállaljuk, egy csipet majorannát is, mely szintén segítséget nyújt a száraz köhögés ellen.

Méhcsípés

Sajnos olykor megesik, hogy véletlenül egy méh az áldozatunkká válik, de előtte még megajándékoz minket egy fájdalmas fullánkkal. Hogy csillapíthasd az ebből fakadó, igencsak kellemetlen érzést, miután kivetted a  szíves adományát, vedd elő a konyhából a vörös- és a fokhagymát. Ez esetben ne belsőleg használd, hanem pépesítsd össze, majd adj hozzá némi fogkrémet. Mindkettő lúgos kémhatású, így perceken belül semlegesíteni kezdik a méregben található savakat, valamint a fogpasztában lévő mentol nyugtatja és hűsíti a bőrfelületet, és a gyógyulást is lényegesen meggyorsítja.

Immunerősítő ital

Akár egy betegség leküzdése, akár megelőzés okán szeretnénk erősíteni az immunrendszerünket, számos házi praktika áll a rendelkezésünkre. A fokhagymagerezdek elmajszolgatásán át,  a homoktövisen keresztül, az almaecetig rengeteg praktika kering a köztudatban, de ha szeretsz otthon magadnak gyógykészítményeket kotyvasztani, a következő receptet ajánljuk: turmixolj össze 200 gramm répát, 1 savanykás almát kb. 1 centi friss gyömbérlevéllel, majd töltsd talpatlan pohárba, és kortyold el.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X