Főoldal > EGÉSZSÉG > Kerülni kell a szóját? Tudd meg az igazságot!

Kerülni kell a szóját? Tudd meg az igazságot!

egészségszója
0

Írta: and

Kerüljön a kezedbe akár egy táplálékkiegészítő szelet, akár egy előrecsomagolt vegaburger,

Kerüljön a kezedbe akár egy táplálékkiegészítő szelet, akár egy előrecsomagolt vegaburger, a szójafehérje kiemelt helyen szerepel az összetevők listáján.

A táplálkozástudósok között hatalmas nézeteltérés van a szóját illetően, és vita tárgya, hogy része lehet-e egy egészséges diétának. Néhányan az ösztrogéntartalmát emelik ki, míg mások fontos fehérjeforrásnak tartják a húst nem fogyasztók számára, a legtöbben pedig egyetértenek abban, hogy ezt a teljesen feldolgozott élelmiszert jobb kerülni. A kérdés egyáltalán nem megkerülhető, mert egyre több rejtett szóját fogyasztunk.

soya2.jpg ()A szójafehérje egy növényből, a szójababból készül, de mire eljut hozzánk, már rengeteg eljáráson esik át. A következő okok miatt érdemes kiiktatnod a diétádból.

A feldolgozás során több tápanyag elveszik belőle

A szójabab nagyon jó minőségű fehérje, a benne levő aminosavak hasonlóak a húsokban találhatókhoz. Ráadásul kiváló rost- és ásványi anyag forrás, komplex szénhidrátot tartalmaz. De magát a szójafehérjét mesterségesen hozzák létre, vegyileg kezelik, hogy fehérjetartalma magas maradjon. Ez a folyamat megfosztja a legtöbb tápanyagtól, amelyet a szójabab eredetileg tartalmaz.

Sok egészségtelen adalékanyag van benne

A vegyi folyamatok közben olyan anyagok kerülnek a szójába, amit biztosan nem szeretnél megenni, mint az alumínium és a hexán. Képzeld el úgy, mintha egy mérgező fürdőolajban mártóznál meg. Hiába törölközöl meg utána, a testeden maradnak bizonyos anyagok. Biztos, hogy ilyen maradványokat akarsz enni? A szóját magas hőmérsékleten szárítják, miközben toxikus nitritek keletkeznek és a rákkeltő anyagok megmaradnak benne. 

Genetikailag módosított

Már a szójababok 90%-a genetikailag módosított, így a szójafehérje eleve mesterséges növényből készül. A szójafehérje tehát vegyileg módosított, feldolgozott és tele van rovarirtó szerek maradványaival.

Puffadást okoz

Sok ember allergiás a szójára, így nehézséget okoz a megemésztése. Ám, ha nem vagy allergiás rá, akkor is gyomorpanaszokat, kellemetlen hasi morajokat okozhat. Magas koncentrációban tartalmaz tripszin (hasnyálmirigy fehérjebontó enzimje) gátlószereket. A benne található vegyi anyagok csökkentik a tripszin működését, amely a fehérjék emésztését segítő enzim.

Mégis mit tehetsz, ha már szójaimádó vega vagy?

Egyél teljes értékű növényi fehérjéket, mint a bab, a lencse és a magvak, vagy keresd az organikus, nem génkezelt szójatermékeket.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X