Főoldal > EGÉSZSÉG > Magas vérnyomás a csendes gyilkos

Magas vérnyomás a csendes gyilkos

betegségvérnyomás
0

Írta:

Magyarországon a középkorúak és az idősebbek csaknem fele küzd magas vérnyomással. Hogy a h&aacute

Magyarországon a középkorúak és az idősebbek csaknem fele küzd magas vérnyomással. Hogy a hátterében pontosan mi áll, sokszor nem tudni pontosan, azonban egy valami biztos: a helytelen életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, ezért már fiatal korban el kell kezdeni a tudatos megelőzését, főleg ha a családban gyakori jelenség. Sajnos sokszor évekig tünetmenetes marad, majd egészen véletlenül derül fény rá. Az sem ritka, hogy ekkor már kisebb-nagyobb károkat okozott a szervezetben, ezért is nevezik “csendes gyilkosnak”.

Miért káros a magas vérnyomás?

Azoknak, akik vérnyomás problémákban szenvednek, artériájuk nyomása lényegesen magasabb, mint a normális érték. Amennyiben az erek nem képesek kellő mértékben tágulni, akkor a szívnek sokkal erősebben kell pumpálnia, hogy a test összes részére tudjon elegendő vér (így oxigén is) áramolni. Természetesen a vérnyomás senkinél sem állandó, ugyanis a stresszhelyzetek, erőltetett mozgás, alvás stb. közben ez változó, baj akkor van, ha ez huzamosabb ideig fennáll, károsítva a szervezetet. Igaz, a kezdeti tünetei sokszor egészen ártalmatlannak látszanak, azonban szövődményei akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Ha kezeletlen marad, akkor a szívinfarktus, a stroke, illetve a veseelégtelenségek kockázata nagyban megnő. Éppen ezért, ha hipertóniát diagnosztizálnak, akkor az orvos által előírt időközönként a vérnyomás mindenképp ellenőrizendő, hogy különböző kezelésekkel kordában tudják tartani.

Primer, secunder hipertónia

Attól függően, hogy mi áll a magas vérnyomás hátterében, megkülönböztetünk primer, illetve secunder hipertóniát.  A megfelelő kezelésben fontos az alapos kivizsgálás, mert sokszor nem magát a vérnyomást kell kezelni, hanem a kiváltó okát. Az elsődleges típusról akkor beszélünk, ha semmilyen szervi problémát nem találunk mögötte. Ez a leggyakoribb, és legtöbbször gyógyszeres kezeléssel és életmód változtatással kezelik. A secunder formája annyiból jobb, hogy valamilyen szervi eltérés figyelhető meg, így gyógyítása célirányosabb. Ilyen eltérés lehet többek között a veseproblémák (pl. gyulladások, vesekő, ciszták) érszűkület, cukorbetegség és a hormonális zavarok. Amennyiben ezeket orvosolják, akkor a vérnyomás értéke újra helyreáll.

A magas vérnyomás kezelése

A hipertóniát leggyakrabban vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik, bár sajnos az esetek többségében a betegség nem gyógyítható, így a tabletták szedése sokszor élethosszig tart. Emellett nagyon fontos az életmód megváltoztatása (alkohol/cigaretta elhagyása, rendszeres testmozgás, egészséges ételek, só fogyasztásának mérséklése), mivel a helytelen életvitel gyakran vezet ehhez a betegséghez.

cvitamin2.jpg ()Gyógyító C-vitamin

Kutatások kimutatták a C-vitamin értágító hatását, így sikeresen felvehető vele a harc a hipertóniával. Megelőzésként és kiegészítő kezelésként ezért fogyassz több C-vitaminban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, és ha szükséges, akkor táplálékkiegészítőt is. Szakemberek azt is megfigyelték, hogy a D-vitamin erősíti a hatását, ezért amennyit csak tudunk, tartózkodjunk a szabadban.

Gyógynövények

Szerencsére bizonyos gyógynövényekkel szintén kordában tartható a vérnyomás, azonban tudni kell, a gyógyszeres kezelés nem váltható ki velük, viszont az orvosságok mennyisége lényegesen lecsökkenthető. Hogy mik a legjobb növények erre a betegségre?  Elsősorban a nyugtató, stresszoldó hatásúak, mint például a citromfű és a galagonyavirág, melyek értágító hatással is rendelkeznek. Ezek mellett a méregtelenítő, vízhajtó gyógynövények is alkalmasak a probléma megoldására, mivel hígítják a vért és kiürítik a felhalmozódott salakanyagokat, melyek szintén vezethetnek  magas vérnyomáshoz. Ebben az esetben fogyassz egy nap reggel és este csalánfőzetet, gyermekláncfűvet, valamint csipkebogyóteát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X