Főoldal > EGÉSZSÉG > Pajzsmirigybetegség ellen élethosszig tartó hormonkezelés?

Pajzsmirigybetegség ellen élethosszig tartó hormonkezelés?

betegségegészség
0

Írta:

Csak indokolt esetben A pajzsmirigyhormon pótló kezelésre akkor van a beteg élete végéig szükség

Csak indokolt esetben

A pajzsmirigyhormon pótló kezelésre akkor van a beteg élete végéig szükség, ha például pajzsmirigyének nagy részét valamilyen okból műtéti úton eltávolították – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus. Szintén hosszantartó kezelést tesz indokolttá, ha a beteg nagy dózisú izotóp kezelésben részesült, vagy hosszú évek során, valamilyen gyulladás (leggyakrabban autoimmun folyamat, ill. vegyszerek) hatására a pajzsmirigy jelentős része elpusztult. Amennyiben a gyulladásos folyamat oka idejében kiderül és a beteg megfelelő kezelésben részesül, akkor nem kell élete végéig gyógyszert szednie.

A dózis sincs kőbe vésve

A pajzsmirigy funkció, a hormon iránti igény a betegség egyes szakaszaiban (pl. terhesség esetén) változhat, ezért a dózis változtatására kerülhet sor. A meddőség, a terhesség esetén más-más egyénre szabott dózisra van szükség – hivja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba.  Ezt még akkor is hangsúlyozom, ha napjaink orvosi gyakorlata az uniformisszerű ún. protokollkezeléseket helyezi előtérbe. Az adagolás évszakonként is eltérő lehet. Télen a dózis emelésére, a nyári kánikulában pedig csökkentésre van szükség.  Feltétlen egyéni mérlegelést kíván, ha a betegnek más betegsége is van – ez a leggyakoribb eset. Ezen kívül a következő állapotok is egyéni elbírálást igényelhetnek:

pill2.jpg ()– Szívbetegségek, magas vérnyomás: általában a dózis csökkentése szükséges, ha ritmuszavar áll fenn.

– Menzesz zavarokban szenvedőkben a dózis emelése válhat szükségessé

– Csökkent libidó esetén növelni célszerű a dózist

– Nagyfokú aluszékonyság fennállásakor – amennyiben a pajzsmirigyműködés korábban már csökkent volt szintén több gyógyszerre van szükség.

Elhagyható?

A betegeim nagyon meglepődnek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztésének kérdése felmerül – számolt be tapasztalatairól a professzor. Amennyiben a pajzsmirigy működése a korábbi kezelések hatására normalizálódott és az autoimmun folyamata megszűnt, akkor a kezelés felfüggesztése, majd elhagyása indokolt.  Mivel az alapbetegség fellángolhat, ezért az évenkénti endokrin kontrollvizsgálat ilyen esetekben is szükséges.

A legjobb döntés: a megelőzés

A pajzsmirigyproblémák esetében is igaz, hogy jobb a bajt megelőzni. A következő panaszok felvetik a pajzsmirigybetegség gyanúját, esetükben célszerű ezért endokrinológiai vizsgálatot kérnünk:

– a családban  pajzsmirigy vagy más immunológiai betegség előfordulása,

– olyan menzeszzavar van, amelynek oka nem derült ki,

– férfi, vagy női meddőség esetén,

– nem magyarázható hízás, ill. fogyás esetén,

– a jelentős hajhullás nem, vagy alig befolyásolható,

– „ismeretlen” eredetű szívritmuszavar áll fenn,

– más autoimmun betegség:  bőrpigmentzavar (vitiligo) ,  cukorbetegség,  bélgyulladás, ízületi  gyulladás áll fenn,

– a tartós szemgyulladás oka nem derült ki,

– allergiás eredetű betegségei vannak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X