Főoldal > EGÉSZSÉG > Vegán étrenddel megelőzhető a rák?

Vegán étrenddel megelőzhető a rák?

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Sajnos a tudomány még nem tud felmutatni nekünk egy konkrét rákmegelőző-diétát. A súlyos

Sajnos a tudomány még nem tud felmutatni nekünk egy konkrét rákmegelőző-diétát. A súlyos megbetegedés és az étrend kapcsolata igen bonyolult. Egyrészt tisztázni kell, hogy minden típusú rákért más lehet a felelős, és több dolog is alapvetően befolyásolhatja: a genetika, a diéta, a környezeti kockázatok, stb. Nem feltétlenül az egy komponens okozza a betegséget, hanem együtt vezethetnek odáig, hogy fel kell venni a harcot ellene.

Nagyon fontos tudni, hogy pontosan milyen rákról is van szó. Például bizonyos típusú emlőrák inzulinérzékeny, így sok szénhidrát fogyasztásával (mint a vegán diéta esetében) a szervezet sok inzulint fog termelni, így sikerülhet hatástalanítani a rák egyes elemeit.

Más kutatók úgy vélik, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend az egyik legfontosabb agydaganat elleni kezelési stratégia, mert bizonyos agysejtek nem működnek túl jól, ha csupán glükóz vagy keton vegyületek állnak rendelkezésére.

Függetlenül attól, hogy milyen a genetikai állományod, a következő irányelvek betartása segíthet csökkenteni minden típusú rák kockázatát.

vega2.jpg ()1. Ne dohányozz! Bár ez nyilvánvaló, de nem lehet elégszer megemlíteni.

2. Egyél 2-3 csésze zöldséget naponta! Az Amerikai Rákellenes Szövetség szerint ez a minimum, ennél jóval többet is fogyaszthatsz, ha fel szeretnél töltődni antioxidánsokkal.

3. Egy pohár alkohol a napi limit. Ennyi még megengedett, sőt a nőkre nézve kifejezetten pozitív hatással bírhat egy kevés vörösbor. Az általános testi-lelki egészséged érdekében azonban ne igyál többet!

4. Korlátozd a feldolgozott húsok fogyasztását! A magas zsírtartalmú, erősen konzervált húsok sem főtt, sem sült formában nem egészségesek. Sokan azt hiszik, hogy csak a vörös húsok lehetnek veszélyesek, de sajnos ugyanazok a rákkeltő-vegyületek képződnek, ha nyílt lángon a szenesedésig sütöd a baromfi zsírosabb részét (pl. csirke bőr vagy más látható zsírt), mintha sertéshúst hevítenél.

5. Maradj aktív és karcsú! Próbálj meg beiktatni heti 5 óra edzést, és ha van súlyfelesleged, mindenképpen szabadulj meg tőle. Amerikában az elhízást okolják a 14-ről 20-ra emelkedett korai elhalálozási százalék miatt. Ha lefogysz, sokkal könnyebben végzi majd a dolgát a szervezeted.

Nincs tehát ún. „legjobb” étrend a rák elleni küzdelemben. A legfontosabb, hogy következetesen tartsd be a fenti szabályokat, úgy csökkenni fog a rákos-megbetegedés kockázata, és nagyobb esélyed lesz a hosszú és egészséges életre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X