Főoldal > EGÉSZSÉG > Vegyi anyagok az organikus ételekben?

Vegyi anyagok az organikus ételekben?

betegségegészségételorganikus
0

Írta: and

Így böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan! Egy ideális világban nem kellene

Így böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan!

Egy ideális világban nem kellene a családodat semmilyen nem helyben termesztett, műtrágyázott élelmiszerrel etetned, hanem olyan organikus termékekkel, melyeket megfelelően ellenőrzött technikákkal termesztettek és melyeknek a termelése során kizárólag szerves trágyát és komposztot használtak. És ugyanígy nem kellene aggódnod a csomagolás káros volta miatt sem. Ám szerencsétlenségünkre jelenleg nem ilyen világban élünk, ez egyelőre csupán szép álom. A tény ugyanis az, hogy még az organikus élelmiszerek sem tudnak teljes védelmet nyújtani a potenciálisan veszélyes vegyi anyagokkal szemben – legalábbis ezzel a megdöbbentő eredménnyel zárult egy friss amerikai kutatás.

Elsőbbséget a házinak

A Washingtoni Egyetem egy kis tanulmányában olvasható, hogy tulajdonképp a teljesen helyben készült és előállított, friss, még műanyag csomagolást sem látott organikus étrend az, amely csökkenteni tudja a ftalátok és a BPA (két olyan vegyi anyag, mely összekapcsolható az embert érintő egészségügyi problémákkal) szintjét a szervezetben.

vegyianyag2.jpg ()A felmérés során tíz családot osztottak két csoportra: a társaság egyik részének csupán egy jó tanácsokat tartalmazó értekezést adtak arról, hogy hogyan csökkenthető az ételek káros vegyi anyag tartalma, míg a másik csoportnak teljesen organikus, helyi, műanyag-mentes diétát kellett tartaniuk két hétig.

Mégis legyen organikus?

S bár azt már eddig is igazolta több kutatás is, hogy az organikus ételek ízletesebbek, egészségesebbek, nem tartalmaznak és a termelésük során sem használnak veszélyes vegyi anyagokat, az eredmény mégsem az lett, amit a kutatók vártak. Azt találták ugyanis, hogy a ftalát és a BPA szintje a második csoport családjainál, akik maximálisan követték az organikus étrendet, elérte a riasztási szintet, sőt, néha az aggasztó szintet is. „Nagyon meglepett a felmérés eredménye” – jelentette ki a tanulmány vezetője, Sheela Sathyanarayana, MD adjunktus, a Washingtoni Egyetem gyermekgyógyásza. 

A váratlan eredményt követően a kutatók több organikus élelmiszernél végeztek tesztelést. Ennek eredményeként arra jutottak, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek, valamint az ökológiai koriander esetében valószínűleg valahol a termelés során alkalmazott műanyagot igénybe vevő eljárás miatt az ételek mégis ki voltak téve a vegyi szennyeződés káros hatásainak.  

„Eddig csupán a műanyag palackokra és az egyéb műanyag termékekre gondoltunk úgy, mint amelyek az egyik legnagyobb vegyi anyag forrásaink. De a tények azt mutatják, hogy valószínűleg az étrend is jelentős mértékben hozzájárul a szervezetben felhalmozódó ftalát és BPA koncentrációhoz” – figyelmeztet Sathyanarayana.

„Ugyanakkor sajnos az eredmények arra is utalnak, hogy talán nehezebb csökkenteni a kiszolgáltatottságunkat a minket körülvevő vegyi anyagoknak, mint ahogy azt eddig reméltük” – mondja Dr. Sathyanarayana.

A szakember a felmérés eredményeinek ellenére azonban továbbra is azt javasolja, hogyha tehetjük, étkezzünk organikusan. „Organikusan étkezni ugyanis még mindig azt jelenti, hogy csökkentjük a szervezetünk kiszolgáltatottságát a növényvédőszereknek, a genetikailag módosított ételekkel szemben. Továbbra is azt gondolom, hogy megszívlelendő az a tanács, miszerint összpontosítsunk a frissen, helyben készült, lehetőleg minél alacsonyabb zsírtartalmú ételekre, mert ezekkel az óvintézkedésekkel akkor is csökkenthetjük a kemikáliáknak való kiszolgáltatottságunkat” – vélekedett a tanulmány vezetője. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X