Főoldal > EGÉSZSÉG > A férfiak melle is formálható

A férfiak melle is formálható

betegségegészségférfihízásmelltúlsúly
0

Írta:

Hiszen felmérések szerint ez a jelenség a férfiak 40-60 százalékánál előfordul. Dr. Pukancsik

Hiszen felmérések szerint ez a jelenség a férfiak 40-60 százalékánál előfordul. Dr. Pukancsik János plasztikai sebész a mellnövekedés különböző formáiról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Miért nőhet meg egy férfi mell?

A jelenségnek több eredete is lehet, így többek közt összefüggésbe hozható bizonyos gyógyszerek szedésével, marihuana vagy nagyobb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztásával, valamint az elhízással. Ez utóbbi következményét nevezik pseudo (vagyis ál-) férfi mellnövekedésnek, hiszen csak a zsírszövet okoz gondot. Igazi gynecomastia (mellnövekedés) során már a mell mirigyállománya is megszaporodik. Ezen kívül az újszülötteknél is beszélhetünk ideiglenes mellnövekedésről, aminek hátterében az anya ösztrogén hormonjai állnak, amelyek a terhesség alatt átjutnak a magzatba. Az első két esetben közös, hogy az állapot pszichés zavart, gátlásos viselkedést, önértékelési problémákat okozhat, minden korosztálynál kínos pillanatokat tud okozni a mellen levő felesleges zsír kidudorodása.

mell2.jpg ()Eljárások valódi és álnövekedés esetén

– Álnövekedés esetén, vagyis az esetek többségében csak a felszaporodott zsírtól kell megszabadulni. Ebben az esetben a férfi mell zsírleszívása jól ismert, egyszerű eljárás a megfelelő zsírszívó készülék és kellő plasztikai sebészi tapasztalat birtokában. A műtét során – ugyanúgy, mint más területeken-, speciális oldattal töltik fel az érintett részt, és rejtett, 1-2 mm-es metszésekből, mikrokanülökkel elvégezik a zsírszívást. Dr. Pukancsik tapasztalata szerint a szép esztétikai eredmény eléréséhez nem elég csak az érintett mellen elvégezni a beavatkozást. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki egyenetlenség, lépcsőképződés, az egész mellkas területét érdemes megformázni a zsírszívóval.

– Az igazi férfi mellnagyobbodás során mirigyszaporulatot is észlelhető, ezért ez összetettebb kezelést igényel. Ezekben az esetekben ugyanis a hölgyekhez hasonlatosan a mirigyszövetekből rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki. Különösen fontos figyelemfelkeltő jel a férfi emlők aszimmetrikus növekedése, vagy a mellben észlelt fájdalmas, vagy fájdalmatlan csomók megjelenése. Ezért mielőbb szakember segítségét kell kérni, és az általa javasolt vizsgálatokat (mell-ultrahang, laborvizsgálat, szükség esetén biopsziás mintavétel) elvégeztetni.

A műtét során ezekben az esetekben nem elég csak a mellkas kontúrjának ismételt, férfias megjelenítése zsírszívással, de a mirigyállomány gondos eltávolítása is szükséges, amit természetesen szövettani vizsgálat követ.

A szaktudás és a készülék is fontos

– A valódi mellnövekedés esetében különösen fontos maga a zsírszívó készülék. Ugyanis csak olyan eszközzel tudunk eredményesen dolgozni, amely a kemény kötőszövetes rostok közül emulgeálni tudja a zsírt. Olyan zsírleszívó készülék, amelynek a vibrációs száma alacsony tartományba esik, nem alkalmas a tökéletes esztétikai cél elérésére. Az amerikai Food and Drug Administration állásfoglalása szerint az ultrahangos zsírleszívó készülék használata éppen a bőrelhalás, ideg-, és érkárosodás veszélye miatt a férfi mellkas zsírleszívása esetén nagy kockázatot jelent. Ezért nagyon fontos, hogy a beavatkozás előtt tájékozódjunk arról, hogy a plasztikai sebész milyen készülékkel dolgozik, ne vállaljunk semmilyen felesleges kockázatot- hangsúlyozza dr. Pukancsik János.

Maga a beavatkozás általában 1-1,5 óráig tart, utána 6 hétig szükséges rugalmas mellényt viselni, 2 hét után folytatható a munka, 4-5 hét múlva pedig a sport is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X