Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan ismerhetjük fel a gerincferdülést?

Hogyan ismerhetjük fel a gerincferdülést?

egészséggerincferdülés
0

Írta:

Örökölni is lehet “Gerincferdülés, vagy másnéven scoliosis jelentkezhet valamilyen veleszületett

Örökölni is lehet

“Gerincferdülés, vagy másnéven scoliosis jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként, ilyen esetekben strukturális gerincferdülésről beszélünk” magyarázza dr. Dobos Márta holisztikus szemléletű ortopédus. “Ugyanakkor a mozgásszegény életmód, egész napos tanulás, a fájdalom miatti kímélő tartás következményeként jelentkezhet funkcionális gerincferdülés. Ez a probléma leggyakoribb a pubertás korú lányoknál. Harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis: ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek. A gerincferdülés ezen formája szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet 3 éves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején.

Felismerés lépésről lépésre

Ha a családban már előfordult gerincferdülés, fontos a gyermek szoros ortopédiai nyomonkövetése. Ebben nem csak a gyermekorvos, a védőnő, a gondozók, az iskolaorvos, de a szülők is nagy szerepet játszanak. Utóbbiaknak ajánlott havonta ellenőrizni a gyermek tartását, járását. Mit kell figyelni?

– Első lépésként a gyerek előrehajol, és a szülő végighúzza a kezét a gyermek gerincén: észlel, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást?

– Figyeljük meg, hogy előrehajláskor vagy álló helyzetben kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka vagy a deréktáji izomzat, mint a másik.

– Vizsgáljuk meg, hogy álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e.

– Figyelmeztető jel lehet, ha a derék, csípő és kar által határolt háromszög nem szimmetrikus a két oldalon. 

– Gyakran a tartós hátfájdalom, a hanyag tartás és a csökkent fizikai teljesítőképesség is utalhat gerincferdülésre.

gerinc2.jpg ()Kezelés és sport

A strukturális gerincferdülés rendszeres ortopédiai kezelést tesz szükségessé. Ez lehet fizioterápia, fűző, súlyosabb esetben műtét. Megelőzésről tehát ebben az esetben sajnos nem beszélhetünk.

Ha a hosszú, iskolapadban töltött idő otthon is a képernyő előtti órákig tartó görnyedéssel folytatódik, akkor hosszú távon felbomlik az egyensúly a gerinc passzív (csont, ízület) és aktív (izmok) elemei között. Ez vezethet a funkcionális scoliosis kialakulásához. A megelőzésben tehát fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak, a hát- és a hasizomzat együttes erősítésének.

A hát-, has- és mellkas-izomzat erősítése szempontjából a legjobb választás az úszás. Ha aszimmetrikus sportot választunk, mint például a tenisz, vívás vagy fallabda, mely jellemzően az egyik oldalon jobban erősíti az izmokat, akkor is érdemes kiegészítenünk a sportolást úszással, melynek segítségével az izomzat szimmetrikus erősödése egyensúlyba hozható. A kornak megfelelő edzettségi állapot és testsúly fenntartása csökkentheti a funkcionális gerincferdülés előfordulását.

Az ortopéd orvos által időben felismert és rendszeresen szakszerűen kezelt, gyógytornász által betanított és otthon rendszeresen, naponta végzett gerinctorna és az úszás a scoliosist meg is tudja gyógyítani. Ugyanakkor az ilyen beteg soha nem hagyhatja abba a gyógytornát, mert a gerincferdülés felnőttkorban is kismértékben képes romlani, amit a rendszeres ülés csak fokozhat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X