Főoldal > EGÉSZSÉG > Elegendő-e a vörösvértestszámunk a sportoláshoz?

Elegendő-e a vörösvértestszámunk a sportoláshoz?

betegségegészségfitneszsport
0

Írta:

De mennyi elegendő a sportoláshoz? A sport és a vörösvértestek kapcsolatáról dr. Szélessy

De mennyi elegendő a sportoláshoz? A sport és a vörösvértestek kapcsolatáról dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus beszélt.

Szervezetünk legnagyobb energia átalakító szerve az izomzat. Szénhidrátokban, zsírokban, fehérjében tárolt kémiai energiát alakítja át “égetéssel” mozgási energiává. Ehhez az égetéshez oxigén szükséges, melyet légzéssel a levegőből nyerünk – magyarázza Szélessy főorvosnő. A tüdőbe jutó levegőből az oxigént a vörösvértestek szállítják el szöveteinkhez, így izmainkhoz is. Az izom működését befolyásolja, hogy a levegőből mennyi oxigént sikerül az izomhoz juttatni. Amennyiben csökken a levegő oxigén tartalma – pl. magas hegyekben -, vagy romlik a tüdő légző funkciója – pl. tüdőgyulladásnál -, vagy csökken a vér oxigén szállító képessége – pl. csökken a vörösvértestek száma, vagy bennük a hemoglobin mennyisége, az izmok oxigén ellátása kárt szenved, az izom teljesítménye csökken.

Az izmok oxigén ellátásának biztosítására a szervezet többféle mechanizmust is használ: rövidtávon megnöveli a légzésszámot és a pulzusszámot, hosszútávon, pedig a vörösvértest-számot emeli meg.

A vörösvértestek számának emeléséhez szervezetünk egy hormonszerű anyagot termel, aminek hatására a csontvelőben megnövekedik a vörösvértestek képződése. Ezt az anyagot eritropoetinnek hívják, és a vesében elhelyezkedő speciális sejtek termelik, termelésének ingere a veseszövet oxigén nyomásának csökkenése. Természetesen a fokozott vérképzéshez fokozott alapanyag bevitel is szükséges, fokozni kell a vas és folsav, B vitamin, stb. bevitelt is.

vertest2.jpg ()Légszomj az edzőteremben

Utóbbi időkben megfigyelhető, hogy – jellemzően edzőtermekben – az izom mennyiségének növelését nem követi a vörösvértestek számának növekedése, relatív vérszegénység alakul ki. A jelenség magyarázata egyszerű: míg a testépítő fokozott fehérje bevitellel figyel az izom növelésére, elfelejti elfogyasztani a vörösvértestek képződéséhez szükséges vasat, folsavat. Az izommennyiséggel nem arányos teljesítmény, kifáradás esetén érdemes vérkép-vizsgálattal ellenőrizni a vörösvértestek mennyiségét és állapotát, kiegyensúlyozott táplálkozással a vérképzést segíteni.

Teljesítmény-fokozás vörösvértestek segítségével

A sportolás másik oldala, amikor szándékosan a vörösvértest-szám emeléssel történik az izmok teljesítményének fokozása. Ennek egyik módja a ritkább légköri nyomáson történő edzés, ami tartósabb sportteljesítményt ad, mert a hormonrendszer, a keringés, az anyagcsere is alkalmazkodik. Másik módja a mesterségesen, alkalomszerűen adott eritropoetin. Ilyenkor a szervezet egészének alkalmazkodása elmarad – mindössze a vörösvértestszám emelkedik meg 10-15%kal, ezért az izom teljesítményének növelése rövidebb, időzítéstől függő.

A felelőtlenül doppingszerként használt Eritropoetin bajt is okozhat, nevezetesen a vér sűrűbbé válik, könnyebben jöhet létre trombózis, akár kis izomsérülést követően is.

A hétköznapi sportoláshoz a 4-5,2 millió mikroliterenkénti vörösvértestszám elegendő. Emellett azonban minden sportolónak ajánlott odafigyelni a vörösvértest képzést segítő táplálkozásra: fogyasszon húsokat, májat, zöld növényeket, salátaféléket. Illetve megfelelő kivizsgálás alapján orvosi tanácsra érdemes folsavat és vasat gyógyszer formájában bevinni – tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X