Főoldal > EGÉSZSÉG > Szénanátha a polleneken túl – lelki okok

Szénanátha a polleneken túl – lelki okok

allergiaegészség
0

Írta:

Hogy pontosan mit mutatott ki a felmérés, illetve, mit tehetünk akkor, ha szénanáthától szenvedünk

Hogy pontosan mit mutatott ki a felmérés, illetve, mit tehetünk akkor, ha szénanáthától szenvedünk, Dr. Kuklis Eszter, orvosszakmai vezető, életmód tanácsadó beszélt.

Hajlamosabb az allergiára, aki szégyenlős

Egy Amerikai Egyesült Államokban készített kutatásban azt vizsgálták, hogy az allergia, a depresszió és a szorongás milyen összefüggésben van a szégyenlősséggel. A felmérés megállapította, hogy a szélsőséges szégyenlősséget mutató fiatal felnőttek között jóval gyakoribb a szénanátha. Ez is azt mutatja, hogy bár hajlamosak vagyunk kizárólag a külső tényezőket okolni egy-egy betegség miatt, érdemes magunkba néznünk, mert nem biztos, hogy például a szénanátha esetén csak a pollenek tehetőek felelőssé a kellemetlen tünetekért.

„Az allergia megjelenése sok esetben lehet a hárítás egyik módja, összefüggésben állhat a szorongásainkkal. Az allergéneknek gyakran szimbolikus, nem pedig fizikai-kémiai hatásuk van, és ennek kiváló bizonyítéka, hogy például altatásban nem jelentkeznek allergiás rohamok. Éber állapotban viszont a roham kiváltásához elegendő akár a növény képét felmutatni. A reakcióért tehát bizonyos esetekben nem a kiváltó anyag a felelős, hanem a képzet, ami hozzá kapcsolódik. A pollenek sok esetben azt a tulajdonságot szimbolizálják, amelynek az elfogadásával az allergiától szenvedő embernek problémája van” – mutatott rá a doktornő.

allergia2.jpg ()Az allergia kezelésének éppen ezért két fronton kell történnie, egyrészt testi, másrészt lelki szinten. Először is az immunrendszer működését kell helyes mederbe terelni. Ehhez fontos, hogy a szervezetünket megszabadítsuk a felesleges méreg- és salakanyagoktól. Ebben segítenek a rendszeres időközönként végzett léböjtkúrák, fehérjementes, lúgosító diéták. Az immunrendszer működése szoros összefüggésben áll a bélflóra állapotával is. Ezért azt is érdemes karbantartani grapefruitmag-kivonattal, szabad oxigénes vagy rostokat tartalmazó béltisztítókkal, normál bélbaktériumot tartalmazó készítményekkel. A már kialakult allergiás tünetek enyhítésére alkalmasak a kalcium és kovaföld tartalmú készítmények, a tengervizes orrsprayk, valamint a pollenfogó orr- és arckrémek, és a fokozott folyadékbevitel is fontos.

„A testünk mellett a lelkünket is rendbe kell tennünk. Egy allergiás beteg csak akkor gyógyulhat meg maradéktalanul, ha megtanulja, hogyan kell tudatosan szembenéznie az általa került, és elhárított életterületekkel. Ebben segítenek a homeopátiás alkati kezelések és a pszichoterápia” – tette hozzá Dr. Kuklis Eszter.

Mivel életünk több mint 80 százalékát belső terekben töltjük, fontos az allergén tartalmának csökkentése is. A rendszeres takarítás például nem csak pormentesítést jelent, hanem a beszálló pollenek, állatszőrök, tollak, a baktériumok, penészgombák, ételmaradékok – megannyi allergén – eltávolítását is” – mondja prof. dr. Nékám Kristóf, az allergológia és immunológia területének hazai szaktekintélye.

Wellness Cafe tipp: A Samsung vadiúj porszívójának többkamrás vízszűrős rendszere kiváló hatékonysággal távolítja a lakásban található port, polleneket, szennyeződéseket. (Ára: 41 990 Ft)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X