Főoldal > EGÉSZSÉG > Betegség, vagy csupán PMS?

Betegség, vagy csupán PMS?

egészségfájdalommenstruációPMS
0

Írta:

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az is teljesen normális dolog, amikor egy héttel a menzesz előtt, és egy hétig még

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az is teljesen normális dolog, amikor egy héttel a menzesz előtt, és egy hétig még utána is feszült és ideges az ember, hiszen a ciklust követő hét már nem tartozhat a szindrómához. Hiszen a PMS, vagyis a premenstruális szindróma nem ennyire rossz, ennek hátterében valami más is állhat. Hogy pontosan mi is, azt dr. Koppány Viktória endokrinológus, PCO specialista mondja el nekünk.

Sokakat érint

„A premenstruális szindróma egy, vagy több tünete a nők közel 85 százalékánál jelentkezik minden hónapban, de 2-10 százalékuk különösen erős panaszokról számol be. A menstruáció előtti napokban tapasztalt fokozott idegesség, fáradtság, hangulati ingadozások, súlygyarapodás, mellfeszülés kellemetlen tüneteit a szervezetben zajló hormonális változások okozzák. Bizonyos esetekben a PMS tünetei szokatlanul erősek lehetnek, vagy akár heteken át is jelentkezhetnek. Ilyenkor fontos, hogy utánajárjunk, nincs-e egyéb elváltozás, ami a panaszokat kiváltja.”

Nem csak egy egyszerű „hiszti”

„PMS-hez hasonló, hosszan tartó tüneteket leggyakrabban pajzsmirigy betegség eredményezhet, de kiválthatja depresszió, migrén, vagy krónikus fáradtság szindróma is. Ám ha kizártunk minden egyéb betegség, elváltozás jelenlétét, a tünetek nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel hatékonyan enyhíthetők. A mozgás stresszcsökkentő hatása lévén is jótékony hatású lehet, de a táplálkozás segítségével szintén mérsékelhetőek a panaszok” – mondja dr. Koppány Viktória.

„A koffein, só-, és cukorfogyasztás visszaszorítása mellett fogyassz minél több B6 és E-vitaminban, kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket, illetve napi 20mg vas és 10mg cink bevitele is enyhíthet a tüneteken. Viszont fontos, hogy a vaspótlás orvosi javaslatra történjen, mert a túlzott vasbevitel májkárosító lehet!”

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X