Főoldal > EGÉSZSÉG > Dizájnolt mennyország – Ilyen egy este a toxikológián

Dizájnolt mennyország – Ilyen egy este a toxikológián

betegségdrogegészségkábítószer
0

Írta:

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Mert szétdolgozták magukat, elhagyta őket a szerelmük… De a mámorból n

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Mert szétdolgozták magukat, elhagyta őket a szerelmük… De a mámorból néha életveszélyes repülés lesz.

Hetente hallunk a hírekben olyan rosszullétekről, halálesetekről, amelyek dizájnerdrogokkal hozhatók összefüggésbe. Nem kell ahhoz szombat estének lennie, hogy a toxikológia tömve legyen ismeretlen összetételű szerektől kábult fiatalokkal. Itt mindig nagy a pörgés, az alatt az egy nap alatt is így volt, amit a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, dr. Zacher Gábor csapatával töltöttünk.

Drogmámor a mosdóban

Némi izgalommal lépek be a kórház sárga boltíves kapuján. Vajon mi vár rám? Minden olyan lesz, mint anno a Vészhelyzetben? Kicsit kell csak várakozom a csendes folyosón ahhoz, hogy induljon a képzeletbeli csapó… Szirénázó mentőautó szakítja meg a délután nyugalmát. A mentősök huszon-nyolc éves eszméletlen srácot emelnek ki az autóból. Teljesen meztelen, csupán egy fekete zsák takarja intim testrészeit. Már várja őket a bejáratnál az orvos. A mentősök gyorsan elmondják, hogy már ilyen állapotban találtak rá a fiúra egy irodaház mosdójában, ahol informatikusként dolgozik. A szakemberek a tünetek alapján drogtúladagolásra gyanakodnak. Nem lepődöm meg: egyre több olyan esetről hallani, amikor jól menő multinacionális cégeknél dolgozók nyúlnak kábítószerekhez, hogy levezessék a munkájukkal járó stresszt és oldják a megfelelési kényszerüket.

Nem értem, miért kellett

Nincs több idő az elmélkedésre, mert ismét felharsannak a szirénák, újabb beteg érkezett. Huszonöt év körüli lányt hoztak gyógyszer-túladagolással. Magánál van, bár tekintete és mozdulatai zavarosak. A mentősök bevezetik az egyik kórterembe – újdonsült szobatársa megörül neki, próbálja oldani-nyugtatni a saját sztorijával. „Tizenöt évesen kezdtem el inni. Volt egy nálam idősebb barátom, aki rendszeresen vert. Úgy éreztem, az alkohol segít abban, hogy könnyebben viseljem a testi-lelki terrort. Tizenhét éves koromban próbáltam ki a korongot (meszkalin, hallucinogén drog – a szerk.), majd később a diszkóban az ecstasyt. Boldog voltam tőle, bár így, utólag nézve anélkül is az lehettem volna… Az ecstasy után jött a speed, majd a heroin. Eleinte csak hétvégente, társasággal csináltam, és dolgoztam mellette. Huszonkét éves koromra azonban teljesen rászoktam. Az elvonási tünetek már a munkahelyemen is gyötörtek. drug2.jpg ()Összevissza hazudoztam a főnökömnek, hogy beteg vagyok, haza kell mennem. Közben az igazság az volt, hogy be kellett lőnöm magam. Persze egy idő után kirúgtak. Egyre lejjebb csúsztam. A heroin után jöttek a dizájnerdrogok. Volt olyan, hogy négy és fél hónapig éjjel-nappal nyomtam magamba az MDPV-t (nagyon erős pszichoaktív szer), mert a pasim akkor került börtönbe. Nem aludtam, nem ettem, nem ittam, teljesen kikészültem. Harminchét kilósan kerültem kórházba. A főorvos szerint nem sokon múlt, hogy leálljanak a belső szerveim. Azért vagyok most itt, mert pár hét múlva megürül egy hely abban a rehabilitációs otthonban, ahová jelentkeztem, és addig sem szeretnék kábítószerhez nyúlni. Itt vállalják, hogy ha valaki komolyan le akarja tenni a drogot, gyógyszerrel enyhítik az elvonási tüneteit. Már többször voltam rehabon, de most érzem, hogy ez az alkalom más lesz, mint a többi. Sikerülni fog, tudom. A párom, akivel tizenegy éve együtt vagyok, megígérte, hogy ő is leteszi. Családot szeretnénk, gyerekeket…”

Ezen az osztályon nincs hétvége

Angelikával, a fiatal ápolónővel rójuk a kórház folyosóit, miközben lelkesen mesél munkájáról. „Viccesen azt szoktam mondani: annak, aki itt dolgozik, van valami beütése. De a kollégák és a sikerélmények miatt megéri. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, jó a légkör, szeretünk együtt dolgozni. Érnek minket atrocitások, előfordul, hogy a különböző szerek hatása alatt lévő betegek megcsípnek, megrúgnak, esetleg meg akarnak harapni minket. Ugyanakkor hihetetlen élmény, amikor sikerül egy újraélesztés, és a páciens kinyitja a szemét. Majd a kezelés után a saját lábán hagyja el az osztályt, és megköszöni, hogy megmentettük az életét.” Amikor arról faggatom, van-e különbség hétköznap és hétvége között, meglep válaszával: „Pár éve még több esetünk volt hétvégén. Mára ez a különbség eltűnt. Az eltérés inkább a napszakokban van, a délelőtt viszonylag nyugodt, az események délután gyorsulnak fel.”

Nélküle nem fog menni

Az egyik kórteremben a tizennyolc éves Timi megszólít minket: nyugtatót szeretne, mert ideges. Angéla megígéri, hogy beküldi hozzá a kezelőorvosát, és ő eldönti, van-e szükség gyógyszerre. Majd elköszön tőlünk, hiszen várja a többi beteg. Én még maradok, mert Timi mesélni kezd. „Tízéves voltam, amikor meghalt az apám. Anyu nem tudta feldolgozni, és alkoholista lett. Nem tudott rólam és a testvéreimről gondoskodni, így a nagymamánkhoz kerültünk, ő nevel minket azóta is. Tizennégy éves korom óta használok kábítószert. Első alkalommal nyugtatókat vettem be, később elkezdtem használni a speedet és a dizájnerdrogokat is. Most azért vagyok itt, mert öngyilkosságot kíséreltem meg úgy, hogy jól becuccoztam. Az egész a barátom miatt történt. Egy hete elhagyott, én pedig pár napja megint megkerestem, hogy elmondjam neki, nem tudok nélküle élni, de elküldött. Ezek után próbáltam meg eldobni az életem. 2013_Maxima_9.jpg ()Az utcán estem össze, ott talált rám az öcsém, de addigra mások már kihívták a mentőt. Gyakran gondolok arra, hogy jó lenne kiszállni ebből a mókuskerékből és normálisan élni. De úgy érzem, a párom nélkül nem fog menni. Egyszerűen nem tudom elengedni, ha kimegyek innen, újra megpróbálom őt visszaszerezni.”

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X