Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 dolog, amire jó lehet az akupunktúra

4 dolog, amire jó lehet az akupunktúra

akneakupunktúraalvásproblémadepresszióegészségpattanásstressz
0

Írta:

Ez a különleges kínai módszer a fájdalomcsillapításon túl számos más problémára is megoldást jelenthet.

Akné

A zsíros, pattanásos bőr egyik oka a hagyományos kínai gyógyászat szerint a tüdő és a gyomor túlzott hője is lehet, de az is elképzelhető, hogy a stressz, a düh vagy épp a test hormonális változásai (a nőknél például a menstruációs ciklus) módosítja az életerő, a csi áramlását a testben. Ezek a változások jól kezelhetők akupunktúrával, bár sok esetben kiegészítő terápiára, például gyógynövényekre, vagy étrendi változtatásokra is szükség van. A gyomor és a tüdő túlzott hője esetén például érdemes kerülni a zsíros, túlzottan fűszeres ételeket, hogy az akupunktúrás kezelés hatása teljes legyen.

Depresszió

Egy nemrégiben elvégzett vizsgálat szerint, amelyet a brit Yorki Egyetem egyik kutatója, Hugh MacPherson jegyez, ennek keretében 755 depresszióst figyeltek meg. Minden harmadik olyan személy, aki 12 hétig pszichoterápiában, illetve akupunktúrás kezelésben részesült, három hónap elteltével is jól érezte magát. Az elvégzett vizsgálatok arra utalnak, hogy az akupunktúrás kezelések hatásossága közel állt a pszichoterápiáéhoz.

Álmatlanság

Ugyancsak több tanulmány igazolja, hogy az álmatlanságban szenvedőkön is képes segíteni az akupunktúra – persze csak akkor, ha valódi, jól képzett szakember kezeli a pácienseket. Egy 2004-es vizsgálat szerint például az akupunktúrás kezelések képesek mérhetően emelni a szervezetben a melatonin szintjét, erre a hormonra pedig nagy szükségünk van a pihentető alváshoz. Más vizsgálatok pedig azt igazolták, hogy a megfelelő akupunktúrás pontok ingerlése képes enyhíteni a különféle betegségek mellékhatásaként fellépő alvászavarokat, illetve az egészséges embereknél a napi stressz következményeként kialakuló alvásproblémákat.

akuptunkt2.jpg ()

Erekciós zavarok

Osztrák kutatók szerint az akupunktúrás pontok tűkkel való ingerlése a különféle okokból fellépő erekciós zavarok kezelésére is beválik. A potenciaproblémáknak számos oka lehet a hormonális változásoktól a fizikai károsodásokon keresztül a tartós stresszig és az egyéb pszichológiai problémákig. A Linzi Egyetem kutatóinak vizsgálatában részt vevő erekciós zavarokkal küzdő férfiak kétharmada számolt be jó eredményekről a több hétig tartó akupunktúrás kezelések hatására, és a maradék egyharmad esetében sem maradt teljesen hatástalan a kezelés, bár ez utóbbi uraknál csak enyhe javulás volt tapasztalható.

Az akupunktúrás kezelések és egyéb természetes gyógymódok soha nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot és kezelést! Mindig jól képzett, hiteles szakembert válassz, ha természetgyógyászhoz fordulsz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X