Főoldal > EGÉSZSÉG > Ég a szemed? Tegyél ellene!

Ég a szemed? Tegyél ellene!

égegészségszámítógépszemszemszárazság
0

Írta:

Ha a szemeid délutánra kivörösödnek, égnek, viszketnek, sőt esetleg a látásod is elhomályosul, könnyen lehetsz, hogy az igen elterjedt száraz szem-szindrómában szenvedsz.

A probléma nem súlyos, de kellemetlen lehet, épp ezért érdemes felvenni ellene a harcot.

Mi az oka?

De vajon mi a szemszárazság oka? Egyrészt a kor előrehaladta, illetve a hormonális állapot megváltozása – a menopauza után például több nő is tapasztalja az addig ismeretlen tüneteket. De a száraz levegő, a túl sokáig bent hagyott kontaktlencse, vagy a számítógép képernyője előtt töltött órák is kiszáríthatják a szemet, sőt az alkohol, a dohányzás és az allergia sem használ. A tünetekkel természetesen érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, ám van jó néhány dolog, amit a saját hatáskörödben is megtehetsz az enyhítésükért.

Párásíts!

Ha a tünetek egyik oka a száraz levegő is lehet, az egyik lehetséges gyógymód a párásítás. Különösen télen fontos ez, amikor a fűtés könnyen kiszárítja a lakás levegőjét. A legegyszerűbb párásító készülék, sőt, akár a fűtőtestre terített nedves törölköző is segíthet. Ám ha lehet, semmit (pl. illóóolajat) ne tegyél a párologtatóba, hogy minél kevesebb irritáló anyaggal találkozzon a szemed. Az sem rossz megoldás, ha enyhén (nem zavaróan) megnedvesített szemmaszkot viselsz alvás közben. De már az is jó hatású lehet, ha 15-20 percre felteszel egy kellemesen meleg, nedves törölközőt a szemedre.

Nézz körül az íróasztalodnál!

Egyesek nagyon érzékenyek a legkisebb huzatra is, mások viszont akár tartósan sem veszik észre, ha enyhe huzatban ülnek. Gyújts meg egy gyertyát az íróasztalodon, és ha a lángja oldalra húz, akkor bizony folyamatosan ér a huzat, ami erőteljesen szárítja a szemedet. Az is segíthet, ha egy kicsit elmozdítod az asztalodat. Hajmosás után csak addig használd a hajszárítót, amíg feltétlenül szükséges, hiszen nemcsak a hideg, hanem a forró légmozgás is árt a szemed állapotának.

Pihentesd!

Akár olvasás, akár tévénézés, akár számítógépezés közben fárad el a szemed, pihentesd rendszeresen. Óránként néhány perc pihentetés is csodát tehet. Figyelj oda arra is, hogy rendszeresen pislogj, a számítógépet ugyanis hajlamosak vagyunk meredten bámulni.

szem2.jpg ()

Táplálkozz szembarát módon!

Az omega-3 zsírsavak – amelyeket például tengeri halak húsával, olajos magvakkal, növényi olajokkal vihetsz be a szervezetedbe – hatékonyan enyhítik a szemszárazság kellemetlen tüneteit. Az A-vitamin is jó hatású, épp ezért érdemes sok karotin-tartalmú élelmiszert, például sárgarépát, sütőtököt, édesburgonyát fogyasztanod. Luteinhez és zeaxantinhoz, a szem egészségét óvó antioxidánsokhoz a zöld leveles zöldségekkel, kelkáposztával, spenóttal, fejes salátával, a „nem zöldek” közül pedig narancslével és sütőtökkel juthatsz hozzá. A folyadékfogyasztás is rendkívül fontos, ne feledkezz meg a rendszeres vízivásról. A cukor az alkohol viszont az egész szervezetet szárítja, ezért érdemes kerülni, ugyanúgy, ahogy a környezeti hatások közül a cigarettafüstöt is.

Használj műkönnyet!

Rendszeresen használd a gyógyszertárban kapható műkönnyeket. Lehetőleg olyat válassz, amelyben nincs tartósítószer. Néhány óránként alkalmazd a cseppeket. Használatukat érdemes orvossal is megbeszélni, ugyanúgy, ahogy a rendszeresen szedett gyógyszereid esetleges szemszárazsághoz vezető mellékhatásait is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X