Főoldal > EGÉSZSÉG > Karácsonykor is sok a veszélyes gyerekjáték

Karácsonykor is sok a veszélyes gyerekjáték

egészséggyerekjátékkarácsonyveszély
0

Írta:

Ezekben a napokban vesszük a legtöbb játékot, de általában nem gondolunk bele, hogy akár fejlődési rendellenességet okozó anyagokat és más szempontból veszélyes tárgyakat is találhatnak gyermekeink a fa alatt, ha csak az árra koncentrálunk.

A szakértők szerint körültekintő vásárlással minden baj megelőzhető, és mindig az életkor szerint kell választani.

Számos megdöbbentő adatot tartalmaz a gyerekjátékok biztonságával foglalkozó, novemberben megjelent „Trouble in Toyland” riport: volt olyan játékpajzs, ami az egészségügyi határértéknél 29-szer több ólmot tartalmazott. Több esetben apró elemek is voltak a kifejezetten 3 év alattiaknak árult játékokon, egy játék mobiltelefon hangereje pedig – bár ezt nagy valószínűséggel közvetlenül a füléhez tartja a gyerek – még két centiméterről is átlépte a veszélyesnek minősülő 85 decibeles küszöböt. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyári vizsgálata szerint a babák fele, a lövedékes játékoknak pedig 80 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest több százszoros mennyiségben.

Józan paraszti ésszel sok veszélyforrás kiszűrhető

Minden játékszer csomagolásán rajta kell lennie a CE jelzésnek, ami azt mutatja, hogy megfelel a termék az uniós biztonsági előírásoknak, de kereshetjük emellett a TÜV minősítését, ami az összetevők veszélyességét is vizsgálja. Ha gyermekeink egészségét tartjuk szem előtt, személyes és online vásárláskor egyaránt el kell olvasni a játékhoz tartozó részletes leírást, és betartani a csomagoláson feltüntetett korhatárt. „Olyan játékot meg sem érdemes venni, ahol ilyen információ nem szerepel” – mondta Bognár Ákos, egy webáruház ügyvezető igazgatója.

A szakértők a szülők számára azt ajánlják, hogy tartsanak be néhány egyszerű szabályt. Karácsonykor érdemes megbízható helyen olyan gyártó termékeit vásárolni, amelyek már bizonyítottak – a „kínai piacokat” messzire kerüljük el, ha jót akarunk gyermekeinknek, hiszen sem az áru származása és minősége, sem pedig a kereskedők utólagos számonkérése nem biztosított. Ezzel megelőzhetjük az esetleges panaszok nehézkes ügyintézését, és persze azt is, hogy éppen a leginkább várt ünnep estéjén csalódjon szemünk fénye.

Bognár Ákos azt ajánlja, hogy az online rendelt játékokat megérkezéskor bontsuk ki a csomagolásból és vizsgáljuk meg, még mielőtt a fa alá tennénk. A komoly webáruházak ellenőrizhető forrásból származó termékeket árusítanak, ezért éles szélű, könnyen leváló részeket tartalmazó játékokat nem találhatunk a kínálatukban. Az végképp nem fordulhat elő, hogy „vegyszerszagú”, törékeny műanyagból készült darabokat, halláskárosodást okozó, idegesítő hangerővel szóló játékokat kapjunk. Bognár Ákos hangsúlyozza: „Ha mégis ilyet tapasztalunk, tudnunk kell, hogy Magyarországon az online vásárolt játékok esetében még a csomagolás felbontása után is élhetünk az úgynevezett elállási jogunkkal, azaz 8 munkanapig visszavihetjük a játékot, és a kereskedőnek vissza kell adnia a pénzünket.

jatek2.jpg ()

Néhány hónap is sokat számít

Minél kisebb a gyermekünk, annál nagyobb méretű játékot érdemes számára vásárolni. „3 éves kor alattiaknak ne vegyünk olyat, amit lenyelhetnek, hiszen a kicsik előszeretettel vesznek mindent a szájukba” – mondta Bognár Ákos. Ugyanezért nem javasolják a kicsiknek az apró mágneseket vagy gombelemeket tartalmazó játékokat sem.

A játékvásárláskor ugyanakkor a biztonsági szempontok mellett nagyon fontos, hogy az életkori sajátosságokhoz illő játékot válasszunk. Bognár Ákos kiemelte, hogy erre különösen 3 éves kor alatt kell ügyelni: „A félévesnél kisebb babák például még nem tudnak tökéletesen fogni, így a puha labdákkal, szivacskockákkal képesek jobban játszani. Egyéves korban azonban már a finom mozgásokat gyakorolják, akár egyszerűbb kirakókat is megoldanak” – sorolta a példákat. Óvodáskorban a különböző szerepjátékok meghatározóak a gyerekek fejlődésében, ezért egy játék konyha vagy barkácskészlet biztosan jó választás, míg a kisiskolások akár egyszerűbb tudományos ismereteket biztosító kreatív készletekkel is ügyesen elboldogulnak. „Ha a gyártó kifejezetten az adott életkorra tervezte a játékot, az plusz pontot érhet a választásnál” – mondta a szakember.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X