Főoldal > EGÉSZSÉG > Tényleg lehetünk egészségesek súlytól függetlenül?

Tényleg lehetünk egészségesek súlytól függetlenül?

bmiegészségsúlytúlsúly
0

Írta: and

Jártál már te is úgy, hogy ránéztél egy túlsúlyos nőre, és azt gondoltad, hogy

Jártál már te is úgy, hogy ránéztél egy túlsúlyos nőre, és azt gondoltad, hogy majd kicsattan az egészségtől, ellenben egy vékony hölgyről az jutott eszedbe, hogy biztos van valami baja? Lehet, hogy a látszat csal, de hosszú távon érdemes odafigyelni!

Testesen is „jó karban”?

Talán nem mi vagyunk az elsők, akik felvetik a „lehetsz fitt bármilyen méretű vagy” filozófiát – az ötletet, hogy attól még nyugodtan lehetsz egészséges, hogy több kiló vagy a táblázatokban ajánlottaknál (és ugyanúgy elképzelhető, hogy hiába vagy az ajánlott súlytartományon belül, mégis egészségproblémáid vannak). Ám az biztos, hogy ránézésre nem lehet megmondani valakiről, hogy egészséges-e vagy sem. Jó lesz azonban vigyázni: új tanulmányok ugyanis sajnos azt igazolják, hogy az egyébként egészséges, de túlsúlyos nőknél az átlagosnál még mindig nagyobb a kockázata a cukor- és szívbetegségeknek.

suly2.jpg ()A Texasi Egyetem kutatói hat-tíz évig tartó  kutatásuk során sovány, egészséges nőket hasonlítottak össze túlsúlyos, de egészséges társaikkal, a normális anyagcsere szempontjából  –  nem voltak inzulinrezisztensek és a vérnyomásuk is rendben volt, ahogy a HDL-koleszterin-, triglicerid- és vércukorszintjükkel sem volt semmi baj. (Megjegyzés: azokat, akiknek korábban még csak egy rossz értéke volt a fent felsoroltakból, továbbra is egészségesként tartották számon a normál anyagcsere szempontjából). Kiderült, hogy a súlyosabb nőknek középhosszú távon (mintegy tíz éves távlatban) jobban kell számolnia a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával, mint a vékonyaknak. Mindebből a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a magas BMI „nem utal belső ideális állapotra”, annak ellenére, hogy milyen egyéb számokban megfelelő az érték. 

Mi ebből a tanulság?

Annak ellenére, hogy a BMI-t továbbra sem lehet az egészség egyedüli fokmérőjeként számon tartani, de független iránymutatóként mindenképp figyelembe kell venni – egy előrejelzésként arról, hogy milyen folyamatok mennek végbe a szervezetedben akkor is, ha te egyébként úgy érzed, teljesen rendben vagy. Természetesen azonban ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve mániákusan figyelned kell, hogy felszedsz-e egy-két kilót (ez ugyanis újabb problémákhoz vezetne). Ám ha a súlyod lassan belekúszik a veszélyes zónába, nem árt, ha elgondolkodsz azon, hogyan őrizd meg vagy állítsd helyre az egészséged: azaz mit tegyél, hogy visszanyerd energikusságod, hogyan védd a ketyegőd a rád rakódott felesleg csökkentésével.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X