Főoldal > EGÉSZSÉG > Savanyú káposzta: a téli vitaminbomba

Savanyú káposzta: a téli vitaminbomba

bélflóraC-vitamindiétaegészségfogyókúrasavanyú káposzta
0

Írta: and

Lehet, hogy nem is tudod, milyen jót tettek veled szüleid, ha gyerekkorod óta hozzászoktattak ahhoz, hogy téli &

Lehet, hogy nem is tudod, milyen jót tettek veled szüleid, ha gyerekkorod óta hozzászoktattak ahhoz, hogy téli étkeid egyik fő alapja legyen ez a semmivel össze nem hasonlítható és téveszthető ízű ételfajta. Amennyiben azonban, eddig ha csak tehetted   elkerülted  a savanyú káposzta fogyasztást, úgy jó ha ezen változtatsz. Most megtudod tőlünk, hogy mitől olyan ütős hatású ez a mindig kapható, de olcsó étel.

Az újkori régi csoda

Ugyan a savanyú káposztából készült ízes ételek tárháza igen gazdag, azzal mégis kevesen vannak tisztában, hogy fogyasztásával milyen jót is tesznek szervezetüknek. Pedig így van: leve tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, támogtaja az ereket, erősíti az immunrendszert, fogyaszt, sőt a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja ez a már nagyanyáink óta örök kedvenc.

Ha tehát ellenállhatatlan késztetést érzel arra, hogy ezekből a savanyú ízű, vékony, hosszú csíkokból kis adagokat ujjaiddal fel-felcsippentve a pillanat csodájának adózva mámorosan elropogtass, ne lepődj meg. Inkább egyél belőle egyre többet, főzve, rakva, levesnek, salátának vagy csakúgy nyersen. Ugyanis az a csodás ebben a finomságban, hogy minden tálalási formájában gazdag marad vitaminban és tápanyagban.

A titok nyitja

A savanyú káposztát a C-vitaminban gazdag fejeskáposztából készítik. Bár sóval vagy sós vízzel és kovásszal végzik az erjesztését 10-90 napig, ez mégsem megy teljesen a vitamintartalom és az egyéb összetevők rovására. Nagyobb mennyiségben továbbra is megmarad benne ugyanis a B1-vitamin, a niacin és a karotin is, míg az ásványi anyagok közül a foszfornak, a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak és a nátriumnak is gazdag forrása. Mivel magas a víztartalma, a napi folyadékszükségletünk  kielégítésében is segít. Igazán pozitív tulajdonságával pedig (azzal, hogy 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot tartalmaz), a fogyókúrázók kedvence lehet.

Emellett kiváló béltisztító hatású, melyet a fejeskáposzta tejsavtartalmának köszönheti, ami nyersen vetekszik a joghurtéval (egyébként a savanyításkor a káposztában található cukorból is tejsav lesz). Márpedig ezek a laktobaktériumok amellett, hogy megakadályozzák az élelmiszer rothadását, számos jótékony hatással is vannak a bélrendszerre. Elsősorban a vastagbélben fejtik ki a hatásukat azzal, hogy a stressz, a fertőzések, vagy az antibiotikum-kúrák után segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt.

kaposzta2.jpg ()Az igazi adu ász azonban mégis a savanyú káposzta magas rosttartalma: mivel a rostokat  nem tudjuk megemészteni, így azok tulajdonképpen segítenek az oda nem illő salakanyagokat kipucolni szerveztünkből. De megkötik a vizet is, ezért azt a vastagbél nem tudja felszívni, így ha savanyú káposztát eszel, a székleteddel sem lesz bajod.

Az egészség falatkái

Természetesen, mint mindenben, úgy a savanyú káposzta esetében is a legjobb a hagyományos eljárással készült fajta, hiszen a boltban kaphatók legtöbbje már gyorsérleléssel készül. Ezért, amikor csak teheted, fogyaszd nyersen. De ne aggódj, ha jól főzöd meg, megmarad benne a legtöbb vitamin és ásványi anyag is. Amire azonban mindig oda kell figyelned, hogy ne főzd túl (mindig ropogjon kicsit a fogad alatt). Amennyiben fogyókúrásabban készíted a megszokottnál, csak jól jársz: az íze nem változik, de attól sem kell tartanod, hogy túl nehéz lesz az étel.

Ha diétás töltött káposztára vágysz, figyelje arra, hogy a töltelék fele disznó-, fele pulykahúsból készüljön, ne rántsd be és energiaszegény tejfölt kínálj hozzá. A székelykáposztához pedig használj csak pulykahúst – a comb a legjobb -, míg a rakott káposztáról, amit szintén készíthetsz savanyú káposztából, hagyd el a besamel-mártást. A káposztát készítheted római tálban is: ilyenkor a lefedésnek köszönhetően a tápanyagveszteség jelentősen csökkenthető.

A legjobban persze akkorj ársz, ha az étkezésedbe savanyú káposzta napokat iktatsz. Ilyenkor vásárolj egy napra egy kilogramm savanyú káposztát, amit ízesíthetsz fokhagymával, köménymaggal, kis pirospaprikával. Ám eheted nyersen, kevés olivaolajjal meglocsolva, pár szelet almával vagy paradicsommal dúsítva, salátaként is. (Ilyenkor a böjt kiegészítőjeként használd a levét, ami magas vitamintartalmának köszönhetően véd az ilyenkor esetlegesen fellépő vitaminhiányos állapottól és kitűnő máj tehermentesítő).

Mi legyen a levével?

Természetesen a savanyú káposzta levét sem kell a csapba öntened! A savanyú káposztalé ugyanis a bélrendszer seprűje. Már napi 1 dl elfogyasztása is erősíti a bélflórát és megsemmisíti a káros baktériumokat, tehermentesíti a májat és C-vitamin tartalma is kiváló.

Egy jó tanács!

Persze, mint mindennel, ezzel is ésszel bánj: ha például emésztőrendszeri betegségben szenvedsz, epebeteg vagy puffadásra hajlamos vagy, ne válaszd diétádhoz ezt a savanyított eledelt, mert problémákat is okozhat, pont a magas élelmirost- és illóolajtartalma miatt. (Ám az egy-egy fogás utáni teltségérzetet és puffadást nem ez a két összetevő okozza, hanem a hozzáadott zsiradék és füstölt húsok!)

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X